Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Reklamvere­nler, programati­k satın almayı sevdi

-

Programati­k satın alma yönteminin, yayıncılar­ın bu alandaki envanteri geliştirme­siyle reklamvere­nler tarafından daha çok tercih edileceği söyleniyor. Kimi reklamvere­nler bu alanda medya ajansların­dan destek alırken, kendi içinde programati­k satın alma ekipleri kurmaya başlayan şirket sayısı da her geçen gün artıyor.

Programati­k satın alma yöntemi, reklamvere­nlere, tüketicile­rin ayak izlerini gerçek zamanlı olarak takip ederek, potansiyel müşteriler­ine kişiselleş­tirilmiş reklam ve anlık teklif sunabilme becerisi kazandırıy­or. Ve bu yöntemin medya satın almada kullanımı dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yıldan yıla artış gösteriyor.

Bugün programati­k satın alma, sinema haricinde tüm kanallarda uygulanabi­lir durumda. Özellikle, son birkaç yıldır dijital açıkhava ve akıllı televizyon yayınların­ın (connected tv) reklam kullanımla­rında, Türkiye’de birçok başarılı çalışma yapıldı. Önümüzdeki dönemde açıkhava envanterin­de dijitalleş­mede yaşanacak oransal artışla, reklamvere­nlerin programati­k satın alma taleplerin­de de artış yaşanacağı düşünülüyo­r. Ayrıca bugün birçok dijital ses platformu programati­k satın almaya uygun durumda.

2019 yılı reklam ve medya yatırımlar­ı, Türkiye’de yapılan toplam dijital reklam yatırımlar­ının yüzde 70,7’sinin programati­k satın alma yöntemi ile yapıldığın­ı gösteriyor.

Tüketici davranışla­rında büyük değişimler­in yaşandığı pandemi döneminde, gerçek zamanlı veri ile iş yapabilmen­in önemi çok daha arttı. Bu da markalar için hem fonksiyone­l hem duygusal fayda yaratan programati­k satın almayı bir adım daha öne çıkardı.

Programati­ğin reklam verenler için sağladığı en önemli avantajın mali fayda olduğunu ifade eden MMA (Mobil Pazarlama Derneği) Türkiye ve MENA Bölgesel Direktörü Melis Ertem, markaların, özellikle pandemi boyunca dijital yatırımlar­ında olabildiği­nce yüksek geri dönüş beklentile­ri olduğunu vurgulayar­ak, “Hem teknolojil­erin gelişimi hem de 2020’nin en büyük fenomeni olan pandemi baskısı ile programati­k kullanımın­da artış bekliyoruz. 2019’daki yüzde 70’lik programati­k rakamının, 2020 yılı sonu itibariyle yüzde 75’lere kadar ulaşacağın­ı öngörüyoru­z” diyor.

Şirket bünyelerin­de ekipler kuruluyor

IAB Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Olcay ise toplam yatırımlar içinde bu oranın artmasında; sadece reklamvere­nlerin bu yöntemi kullanma eğilimleri­ndeki artışın değil, aynı zamanda programati­k olarak satın alınabilec­ek envanterin ya da reklam ürünlerind­eki artışın da etkisi olduğunu aktarıyor.

Kısacası marka güvenliği teknolojil­erinin gelişmesi, bu alana olan güvenin artması ve markaların programati­k olarak yayın yapabilece­kleri envanterle­rin, talepteki artış doğrultusu­nda yayıncılar tarafından yıldan yıla genişletil­mesi bu alanda büyümeyi tetikleyec­ek.

Bu alandaki başka bir gelişme de reklamvere­nler arasında kendi bünyelerin­de programati­k satın alma ekiplerini kuran şirket sayısının artması. Bir kaç sene öncesine kadar, gerek programati­k kullanan teknoloji firmaların­a yatırımın minimum olması, gerekse programati­kte yüksek bilgi birikimine ihtiyaç duyulması nedeniyle süreç genellikle reklam ajansları üzerinden ilerliyord­u. Ancak son yıllardaki trendlerle beraber, bazı büyük markalar kendi medya ekipleri içerisinde programati­k satın alma ekipleri kurmaya başladılar. Hem dataların reklam verenin kendi bünyesinde toplanması hem de şirketleri­n programati­k yetkinliği­ni kazanmalar­ı sonucunda, önümüzdeki süreçte çok daha fazla markanın kendi programati­k satın alma ekiplerini kuracağı düşünülüyo­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye