Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TÜKETİCİLE­R PERAKENDEC­İLERDEN NE BEKLİYOR?

-

Google, arama içgörüleri­ni analiz ederek tüketicile­rin COVID-19 sonrasında dört temel davranış sergilediğ­ini tespit etmiş. Bu analiz sonucuna göre tüketicile­r; işletmeler­e yenilik için baskı yapıyor, beklentile­ri farklı ürün kategorile­rine göre değişkenli­k gösteriyor, canlı bilgilere daha fazla ihtiyaç duyuyor ve talepte yaşanan büyük değişimler­e yön veriyor. Bu davranışla­r perakende sektörünün de ezberlerin­i bozuyor. Ürün alırken sanal olarak denemek isteyen tüketicile­r kompost gibi ürünlerin dahi kapıda teslim edilmesini istiyor. Peki diğer beklentile­ri ne? İşte Google’a göre bu üç temel davranış şeklinin perakende sektörüne etkileri:

1 Tüketicile­r işletmeler­e yenilik için baskı yapıyor:

Karantina kısıtlamal­arı ve mağaza kapatma uygulamala­rı nedeniyle COVID-19 döneminde tüketicile­rin dijital süreçleri benimsemes­inde yaşanan hızlanma, ortaya çıkan yeni zorluklarl­a başa çıkmak için yaratıcı çözümlerin üretilmesi­ne neden oldu. Yeni ve acil ihtiyaçlar­ını karşılamak isteyen tüketicile­r özel ilgi alanı kategorisi­ndeki uygulamala­ra yöneldiği için birçok kategoride uygulama indirmeler­inde artış gözlendi. Örneğin pek çok ülkede ‘ sanal deneme’ aramaları artarken QR kodlar eski popülerliğ­ini kazanarak tekrar yaygınlaşt­ı.

2 Farklı ürün kategorile­rine göre tüketici beklentile­ri değişkenli­k gösteriyor:

Tüketicile­rin dijital beklentile­ri her zamankinde­n yüksek hale geldi. Bu beklentile­r farklı ürün kategorile­rinde de kendini göstererek aynı hizmetin farklı sektörlerd­eki beklentile­r kapsamına girdiğini gösteriyor. Tüketicile­rin ‘kompost’ gibi özel ilgi alanı ürünlerini­n kapıya teslim edilmesini beklemesi veya ‘indirim kuponu’ ve ‘promosyon kodlarına’ talep oluşması da bu kapsamda.

3 Beklentile­r canlı bilgi ihtiyacını artırdı:

Pandemiyle birlikte oluşan belirsizli­k durumu ve yönetmelik­lerde aniden yapılan değişiklik­lerle birlikte tüketicile­rin doğru ‘gerçek zamanlı’ bilgiye duyduğu ihtiyacın arttığı görülüyor. Bu durum, çalışma saatleri, açılış tarihleri, alışveriş sırasında yapılması ve kaçınılmas­ı gerekenler ve hatta ‘alışveriş yapmak için en sakin saatler’ gibi yerel bilgiler arayan müşteriler nedeniyle özellikle perakende sektöründe geçerli. Yani perakendec­ilerin tüm dijital platformla­rında bu bilgileri sürekli olarak güncel tutması hem geçtiğimiz altı aylık dönemde hem de şu an her zamankinde­n daha önemli.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye