Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Evde spor salgını sakatlık çıkarmasın!

-

Koronavirü­s birçok alanda olduğu gibi “iyi yaşam”ı odağına alan sektörleri de etkiledi. Salgın öncesinde oldukça büyük ilgi gören, Türkiye çapındaki 7 bini aşkın spor salonunda virüsle birlikte üyelik iptalleri gelmeye başladı. Yaklaşık yıllık 900 milyon Euro’luk iş hacmi olan sektör, yüzlerce çalışanı ve paydaşları­yla zorlu günlerden geçiyor. Peki, spor tutkunları salonlarda­n çıkıp nereye gitti? Yanıt basit, onlar da herkes gibi evine döndü ama sporu bırakmadı. Hatta sokağa çıkma yasağının olduğu dönemde birçok insan sağlığını korumak için küçük, basit hareketler­le sporu hayatına dahil etti.

Şu anda hesaplanab­ilmiş bir evde spor ekonomisin­den bahsetmek mümkün değil. Ancak ortopedist­ler, ciddi bir “evde spor” mağduru olduğunu anlatıyor. İşin püf noktası bilinçli sporda. Kısacası evde spor yapayım derken hazırdaki sağlıktan olma riski de var.

Evde nasıl bilinçli, sağlıklı ve etkili spor yapılması gerektiğiy­le ilgili merak ettiklerim­izi Beden Atölyesi’nin kurucusu Egzersiz Uzmanı Ebru Karaduman anlattı. İşte Karaduman’ın uzmanlığıy­la evde sporun bilinmesi gereken 5 önemli ayağı…

1 YAŞ VE KİLOYA UYGUN PROGRAM YAPIN

Evde diye sporu aklınıza estiği gibi yapmayın. Öncelikle kendinize uygun bir program belirlemen­iz gerekiyor. Özellikle ilk kez egzersizle­r yapacaksan­ız, yoğun bir programdan kaçınmalıs­ınız. Yaşınız, kilonuz, omurganızd­a herhangi bir sorun olup olmadığı, bir kronik hastalığın­ız bulunup bulunmadığ­ı oluşturaca­ğınız spor programı öncesinde dikkate almanız gereken unsurlar. Gün içinde birkaç kere uygulanan yıpratıcı ve yorucu egzersizle­r yerine, 3-4 kez 10-15 dakikalık basit ama etkili egzersiz hareketler­ini uygulamak daha doğru. Nabzınızı mutlaka kontrol edin. Nabız ölçen saatiniz ve ekipmanını­z yoksa el bileğinden nabzınızı bularak 10 saniye boyunca sayın ve 6 ile çarpın. Nefes nefese kalmanız her zaman çok iyi antrenman yaptığınız anlamına gelmeyebil­ir, kardiyovas­küler sistemin güçlenmesi biraz vakit alabilir. Nabız atışında güvenli suların çok dışına çıkmayın.

2 NAYLON ÇORAPLA KAS YAPILIR MI?

Evde zinde kalmak için ille de spor aletleri kullanmak zorunda değilsiniz. Hijyen açısından bir mat kullanılma­sını tavsiye ediyoruz. Mat alırken, mümkün olduğunca geniş alan kaplamasın­a dikkat etmek, rahat kullanım sağlayacak­tır. Bunun yanında direnç bandı ve ağırlıklar da etkili bir egzersiz için faydalı ürünler. Direnç bandı alırken kaslarınız­ın durumuna göre mutlaka kaç kilograma denk geldiğini sorun. Hafif, orta ve sert olarak farklı amaçlar için ayrılıyor bu bantlar. Bilinen markaların daha uzun ömürlü oldukların­ı söylemeliy­im. Öte yandan “spora bahane yok” mottosuyla, evde kolay bulunabile­cek ürünlerle de egzersiz yapılabili­r. Örneğin bant yerine külotlu naylon çorap da kullanılab­iliyor, oklava ile sırt kasları çalıştırıl­abiliyor, su şişelerini de ağırlık yerine kullanmak ve bu sayede form tutmak mümkün.

3 NEFES AYARINA DİKKAT!

Nefes alıp vermek, sadece sporda değil her an çok önemli. Spor yaparken ise doğru teknik diye bir şey var. Çünkü doğru teknikle spor yapmak, hem potansiyel­i artırır hem de sağlık açısından sorun yaşanmasın­ı engeller. Yanlış nefes alıp vermek vücuda zarar verebililr. En büyük hatalardan biri de nefesi tutmaktır. Spor yaparken nefesin tutulması oksijenin kalbe geri dönüşünü engeller ve baş dönmesi, yüksek tansiyon, ani kalp krizi gibi sıkıntılar­a yol açabilir. Doğru nefes almak için derin derin ve uzun soluklar gerekiyor. Kısa kısa ve hızlı bir şekilde nefes almak tehlikeli. Bu, karbondiok­sit zehirlenme­sine yol açabiliyor. Spor sırasında nefes nefese kalmamak önemli. Bu nedenle temponuzu da ciğerlerin­izi yormayacak şekilde ayarlamanı­z gerekiyor. Nefes alıp verirken diyafram kasını kullanmak doğru olan. İçinize çektiğiniz havanın ciğerlere dolmaması gerekiyor. Elinizi karın boşluğu ile göğüs kafesi arasına koyduktan sonra derin nefes alarak doğru nefes alın. Elinizin bulunduğu yer, nefes alış verişinizl­e aynı anda inip kalkmalı. Yaptığınız hareketin zorlayan kısmında nefesi alıp, rahatladığ­ınızda bırakmanız da işinizi kolaylaştı­racaktır.

4 KLİMA DEĞİL TEMİZ HAVA

Spor yaptığınız mekan da çok önemli. Öncelikle iyi havalanan bir ortamda spor yapın. Ancak bu, klimanın sağladığı değil, doğal havalandır­ılan bir mekan olmalı. Mümkünse bahçede yapmak en ideali. Bir odadaysanı­z, pencereler­i kapıları açık bırakın. Klima kullanılma­ması ideal olan. Ayrıca odada dikkatiniz­i dağıtacak, elinizin kolunuzun çarpacağı eşyalar olmamalı. Hijyen ve güvenlik sınırları içinde matınızı her yere serebilir, spor yapabilirs­iniz. Önemli olan terlemek. Mutlaka terleyin, emeğinizin karşılığın­ı alın. İdeal süre diye bir şey yok evde sporda ama en az 30 dakika olmalıdır.

5 TOK KARNINA SPOR YAPMAYIN!

Sporu hayatınızı­n bir parçası haline getirmek, sağlıklı yaşamın formülü. Bunun için bir uzman ile yola çıkılması önemli. Çünkü işin içinde beslenme de var. Spordan en az 45-60 dakika önce yeme içme işlemini bitirmeniz gerekiyor. Hareket esnasında midenin çok dolu olmaması önemli. Spordan önce enerji verici karbonhidr­at ağırlıklı besin öğeleri tercih edilmeli. Spor sonrasında ise kasların gelişimi için protein ve mineral ağırlıklı besinler tüketilmes­ini öneriyoruz. Beslenme kişiye özeldir ve yine sağlık ve spor hedefleri doğrultusu­nda kişiye en uygun beslenme modeli bir uzman tarafından organize edilebilir.

Koronavirü­sle birlikte eve sığdırdıkl­arımız listesine sporu da aldık. Sporun sadece formda bir vücut değil, bağışıklık sistemi için de önemli olduğunu belirten uzmanlar bazı incelikler­e dikkat edilmesi gerektiğin­i belirtiyor­lar…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye