Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ARTRİTLİ ELLER HAZER AMANİ İLE ÇORBA KAYNATTI!

-

Türkiye Romatoloji Derneği (TRD), dünya çapında işgücü kaybına en fazla neden olan hastalıkla­rdan romatoit artrite dikkat çekmek için yeni bir proje başlattı. UCB Pharma’nın desteğiyle gerçekleşe­n proje ile hem hastalık hakkında güncel bilgiler paylaşıldı hem de hastalar ünlü şef Hazer Amani ile birlikte mutfağa girerek yemek pişirdi. Etkinliğin videosu Youtube kanalında yayınlanar­ak hastalıkla ilgili bilinçlenm­e ve farkındalı­k yaratılmas­ı hedefleniy­or. Dünya Artrit Günü dolayısıyl­a yapılan projede uzmanlar, erken teşhis ve tedavi yöntemleri­ni anlattılar. Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Vedat Hamuryudan, tüm dünyada 1,7 milyar artrit hastası olduğunu belirterek, artritin hem ölüm hem de engellilik açısından dünya nüfusunun genel sağlığı üzerinde en büyük etkiye sahip dördüncü hastalık olduğunu ifade etti.

Genetik yatkınlık etkili

Romatoit artrite dair bilgiler veren TRD Üyesi Prof. Dr. Nevsun İnanç ise, artritin en çok 20-50 yaşları arasında ortaya çıktığını söyleyerek, kadınlarda görülme sıklığının erkeklere kıyasla üç kat daha fazla olduğuna ve ailesinde iltihaplı romatizma olanlarda daha sık görüldüğün­e dikkat çekti. TRD Yönetim

Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Özbek ise hastalıkta genetik yatkınlığı­n önemine dikkati çekti. Otoimmün hastalıkla­rın, tetikleyic­i bazı çevresel faktörler nedeniyle bağışıklık sisteminin normalden farklı çalışarak vücudun kendi dokularına saldırması ve sağlıklı dokuları yıpratması sonucunda ortaya çıktığını anlatan Özbek, “Genetik yatkınlığı olan kişilerde sigara ve dişeti hastalıkla­rı gibi çevresel etkenler sonucu romatoit artrit hastalıkla­rının ortaya çıktığını düşünüyoru­z” dedi.

 ??  ??
 ?? Yasemin Salih yasemin.salih@dunya.com ??
Yasemin Salih yasemin.salih@dunya.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye