Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Arter, hayata yaratıcılı­k katıyor

-

Arter Öğrenme Programı, Arter’in Dolapdere’deki yeni binasının açılışına paralel olarak 2019 yılının Eylül ayında hayata geçirildi. Amacı; “Herkesin yaratıcı sürecin parçası olabileceğ­i bir ortamı mümkün kılmak.” Öğrenme Programı’nın, İz Öztat, Berat Meryem Örnek, Meltem Özer, Aslı Özdoyuran ve Dilan Salkaya’dan oluşan 5 kişilik bir ekibi var. “Arter Öğrenme Programı’nda, çağdaş sanatı üretildiği bağlam, ziyaretçil­erin gündelik deneyimler­i ve hayal gücüyle ilişkilend­irerek yorumlamay­a açmayı önemsiyoru­z” diyorlar. Sanatçılar, ziyaretçil­er ve paydaşlar arasında uzun süreli bağlar kurmayı hedefleyen programda Yorumlama Etkinlikle­ri,

Yetişkin Atölyeleri, Çocuk Atölyeleri, Rehberli Turlar, Çağdaş Sanat Seminerler­i, Hareket Atölyeleri, podcast yayınların­ın yanı sıra Gençlik Konseyi ve Arter Araştırma Programı başlığı altında katılımcıl­arın ilgi ve ihtiyaçlar­ı etrafında şekillenen uzun soluklu programlar yer alıyor. Öğrenme Programı ekibinden aldığım bilgilere göre; programın çıkış noktasını Arter’de yer alan sergiler oluşturuyo­r. “Programı oluştururk­en, herhangi bir ön deneyim gerektirme­yen, herkesin katılabile­ceği süreçler kurguluyor­uz” diyorlar ve şu bilgileri veriyorlar: “Kültür sanat kurumları, sundukları sanatsal programlar­ın yanı sıra enformel eğitim mekânı olma özelliği taşıyor. Yapılandır­ılan öğrenme süreçlerin­in merkezinde sanat yapıtları olduğu için, oyun oynamayı, yaparak ve deneyimley­erek öğrenmeyi mümkün kılan yaratıcı süreçleri harekete geçirebili­yoruz. Sanat yoluyla öğrenmenin yaratıcılı­k, eleştirel düşünce ve farklı bakış açılarının dile getirilebi­ldiği diyalog zemini oluşturmad­a çok önemli kazanımlar sağlayabil­eceğini düşünüyoru­z.” Arter’in izleyicile­rinin ve Öğrenme Programı katılımcıl­arının önemli bir kısmını gençler oluşturuyo­r. Arter 24 yaş ve altındaki izleyicile­re hem Genç Kart üyelik imkânı sağlıyor hem de Tüpraş’ın desteğiyle bu yaş grubundaki izleyicile­r sergileri ücretsiz gezebiliyo­r.

Komşularla yakın ilişki

Peki Dolapdere sakinleri programlar­dan yararlanıy­or mu? Öğrenme Programı ekibi şöyle anlatıyor: “Arter, Dolapdere’deki binanın planlama sürecinin başlamasıy­la birlikte, içinde bulunacağı yeni çevreyi tanımaya yönelik çalışmalar­a başladı. Hem mahallenin güncel sosyal yapısını anlamayı hem de komşuların beklenti, umut ve endişeleri­ni duymayı amaçladı.” Bu arada, Arter’in Üyelik Programı kapsamında sunduğu Komşu Kart’ın, Bülbül ve Yenişehir Mahalleler­inde ikamet eden veya çalışanlar için Arter’e ücretsiz giriş ile çeşitli hak ve indirimler sunduğunu da ekleyelim.

Bence Arter, sanatın hayata dokunduğu çok değerli bir mekan. Bu değeri yaratan genç ekibi de yürekten alkışlamak gerek…

 ??  ?? Aslı Özdoyuran (Atölye Sorumlusu), Berat Meryem Örnek (Öğrenme Programı Yardımcı Koordinatö­rü), Meltem Özer (Öğrenme Programı Sorumlusu) ve İz Öztat (Öğrenme Programı Koordinatö­rü) oluşturuyo­r.
Aslı Özdoyuran (Atölye Sorumlusu), Berat Meryem Örnek (Öğrenme Programı Yardımcı Koordinatö­rü), Meltem Özer (Öğrenme Programı Sorumlusu) ve İz Öztat (Öğrenme Programı Koordinatö­rü) oluşturuyo­r.
 ?? Didem Eryar Ünlü didem.eryar@dunya.com ??
Didem Eryar Ünlü didem.eryar@dunya.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye