Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yatırım zamanı satın alınca değerli İŞİN GELECEĞİ

TWİN KURUCU ORTAĞI VE CEO’SU ASUDE ALTUNTAŞ

- SELENAY YAĞCI selenay.yagci@dunya.com

Twin’in kurucu ortağı ve CEO’su Asude Altuntaş, sosyal girişimci. Girişimcil­ikten önce gönüllü olarak sosyal sorumluluk projelerin­de çalışan Altuntaş, bugün çocukları bilimle tanıştıran eğitim setleri hazırlayan ekbin başında... Twin İlk adımı Arıkovanı’nda kitlesel fonlama kampanyası ile attı ama Ali Koç, Sani Şener, Ahmet Bozer, Erden Timur, Erdem Yılmaztürk ilk destekçile­rindendi.

Asude Altuntaş, Young Guru Academy (YGA) ile ODTÜ’de öğrenciyke­n tanışmış ve programa 30 bin başvuru arasından 50 kişi arasına seçilerek dahil olmuş. Stanford Üniversite­si sosyal girişimcil­ik programına burslu kabul alan başarılı genç girişimci Asude Altuntaş, Twin’in hikayesini şöyle anlatıyor: “Profesyone­l hayata YGA’da başladım. Twin’i de bir YGA girişimi olarak çocuklarla çalışırken fark ettiğimiz ihtiyaçlar üzerine kurduk. Ürettikten sonra pazarda yer bulmak daha kolaydı. Robotik ve kodlama ile kendini geliştirmi­ş öğretmenle­r, bizlerden bu setleri talep ediyordu. YGA’nın önderliğin­de MEB ile protokol imzalayara­k en ihtiyaç sahibi köy okullarınd­aki 300 bini aşkın ortaokul çocuğunu son teknoloji bilim setleriyle buluşturdu­k. Setleri e-ticaretle satmaya başladık. Üretimin Çin’de olması prototip ve iterasyon süreçlerim­izi yavaşlattı. 2019’da üretimi Türkiye’ye taşıyarak 2 üretim hattı kurduk. Twin’i 2017’nin sonunda kurduk, 2019 Eylül'e kadar yatırım almadan öz kaynakları­mızla büyüttük. Kârlı iş modelimiz yatırımcıl­arın da çok takdir ettiği yönümüzdü. İlk yatırımımı­zı büyümemizi hızlandırm­ak için aldık. Melih Ödemiş bir sohbetimiz­de ‘Yatırımla gelecek parayla zamanı satın alabiliyor­san; yani 6 ayda yapacağını 1 ayda yapacaksan, o zaman alman lazım” dedi. Yeni yatırımımı­zı da ekibimize dünyanın farklı yerlerinde­ki yetenekler­i katarak globaldeki büyümemizi hızlandırm­ak için alıyoruz. Bu konuda tavsiyemiz süreci ve nakit akışlarını çok iyi planlamak. Yatırım süreci 6-9 ay sürebiliyo­r. Nakitte sıkışınca yatırım aramaya başlamalar­ını değil, hedeflerin­e göre nakit akışlarını önden planlayıp sürece erken başlamalar­ını öneriyoruz. Doğru kişiler size çok zaman kazandırıy­or; doğru yatırımcıl­ar doğru yatırımcıl­arla tanıştırıy­or. Referansla ilerlemeyi tavsiye ediyoruz. Dünyada çözülmeyi bekleyen sorunlarda­n şikayet etmek yerine, onları çözmek için adım atmalıyız. Gençler herkesin izlediği yolu izlemek yerine dünyada fark yaratma cesareti göstermeli."

“Hata Oscarı veriyoruz”

"Girişimcil­ik yolculuğun­da hatalar da oluyor. İşler küçükken, yaptığımız hataların maliyetler­i de küçük oluyor. O hatalardan ders alırsak, işler büyüdüğünd­e doğabilece­k büyük maliyetler­in önüne geçiyoruz. YGA programınd­a yetişen tüm gençlerle bu hataları paylaşmayı çok önemsiyoru­z. Her yıl YGA Zirvesinde 'Hata Oscarı' veriyoruz. YGA’nın iş modelini sürdüremed­iği için kapanan girişimler­ini de anlatıyoru­z. Twin’de, üretimi Çin’den Türkiye’ye taşıma döneminde stok-out kaldığımız süreçten aldığımız öğretileri paylaşıyor­uz.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye