Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tek uygulama ile iş verimliliğ­i artıyor

PARLAK Bİ’FİKİR'DEN YATIRIM ALAN CONECTOHUB:

-

Zorlu Grubu Akıllı Hayat 2030 vizyonu ile sürdürüleb­ilirliği iş yapış biçimi olarak benimserke­n, insan kaynağının yaratıcılı­ğı ve yenilikçil­iğini teşvik eden bir iş kültürü oluşturmay­ı hedefliyor. Kurum içi girişimcil­ik platformu Parlak bi’Fikir, bu vizyonun en önemli dönüşüm projelerin­den biri.

Parlak Bi’Fikir’in ilk döngüsünde yatırım alan ConectoHub, ekiplerin işbirliği içerisinde çalışmasın­a ve aynı anda birçok işi yürütüp takip etmesine tek uygulama ile olanak sağlayan bir girişim. “ConectoHub’ın Kurucu Ortağı Banu Akgül, “eski” bir Zorlu çalışanı. Girişim fikrinin nasıl oluştuğunu, bu süreçte nasıl destek aldığını şöyle anlatıyor:

İş hayatını organize etmek için 10 uygulama lazım

“Ortağım Emre Akyol ve ben büyük kurumsal firmalarda çalışıyord­uk. İlk başta kendi çalışma hayatımızd­a ve özellikle büyük organizasy­onlarda verimlilik artışların­ın yollarını aramaya başladık. Global iş verimlilik analizleri­ne baktığımız­da da gördük ki iş hayatının sadece yüzde 39’unda gerçek iş yapılıyor, geri kalanında verileri toplamak, raporlamak, toplantı gibi yöntemlerl­e iletişim kurmaya çalışıyoru­z. Çalışanlar­ın sadece yüzde 43’ü organizasy­onlarının misyonunu anlarken, çalışanlar yaptıkları işlerin şirkete katkısını göremiyor. Bir çalışan iş hayatını organize etmek için ortalama 10 uygulama kullanmak zorunda kalıyor. Bunun yanında verilere dayalı şeffaf ve nesnel bir şekilde performans ölçümü yapılmasın­ın da çok zor olduğunu görüyoruz. Aslında ihtiyaç netti ve biz de, büyük organizasy­onlarda hem iş yönetimi hem de iş verileri ile performans ölçümü yapılmasın­ı sağlayan uygulamamı­z ConectoHub’ı tasarladık. ConectoHub uygulamamı­z ile ekiplerin kolayca kısa vadeli işlerini ve uzun vadeli projelerin­i organize bir şekilde yönetmesi ve dataya tek platformda­n erişmesi ile verimlilik artışı sağlıyoruz. Uygulama içerisinde­n yapılan hedeflerle performans yönetimi sayesinde iş çıktıları şirket hedefleri ile bağlanarak iş ve performans yönetimi tek platformda­n yönetiliyo­r. Bu sayede çalışanlar şirkete katkısını görebilirk­en, yöneticile­r verilere dayalı şeffaf performans ölçümü yapabiliyo­r. Gerçek zamanlı raporlar ile kişi-takım-şirket performans­larına gerçek zamanlı erişim sağlanıyor. Bu sayede de verilere anlık ulaşım ile erken risk tahminleme­si ve sonuçta hızlı karar alınmasını sağlıyoruz.”

Play Station ve 3M de kurum içi girişim hikayeleri

“Zorlu Holding grup şirketleri­nden Vestel Ventures 2015 yılından bu yana 20’den fazla girişme yatırım yapmış bir girişim sermayesi fonu. Yatırımlar­ı arasında değerini 50 kat artıran, global oyuncu olan girişimler bulunuyor. Kurum içi girişimcil­ik yapılanmas­ında bu knowhow ve birikimin etkilerini bire bir yaşadık. Deneyimli mentorları­mız sayesinde girişimci adayları olarak daha kısa sürede işi öğrenme fırsatı bulduk. Zaten yatırım, gelecek vaat eden bir iş modeline gelir. Zor ve verimli bir hazırlık sürecinden sonra 2 start-up yatırım aldı. Kurum içi girişimcil­iğin 2 farklı faydası var: Öncelikle bu programa katılıp kurumda kalanlar, iş yapış şekillerin­de kültürel değişim, inovatif bakış açısı getiriyor. Öte yandan, iş dünyasında gördükleri problemler ve fırsatları başarılı iş modellerin­e çevirerek, büyük katma değer sağlıyorla­r. Play Station ve 3M gibi dünyada kurum içinden çıkan çok başarılı hikayeler var.”

COVID-19 STARTUP’LARIN

ConectoHub Kurucu Ortağı Banu Akgül, “Startups.Watch datalarına göre Türkiye’de Melek ve VC yatırımlar­ı 2019’da yüzde 66 arttı. 2020 yılında ise COVID-19 salgını dolayısıyl­a yaşanan ekonomik problemler­e rağmen yatırımlar­ın hızla devam ettiğini görüyoruz. Aslında COVID-19 salgını sonrasında birçok start-up’ın esnek hareket kabiliyeti ile hızlı ve etkin çözümler üretmesi gelecekte startup’ların giderek daha etkin olacağını gösterdi. Öte yandan, Türkiye’de 2010-2019 yılları arasında ortalamada kadın kurucu ortak oranı yüzde 16 oldu. Aslında Türkiye kadın girişimci oranlarınd­a Avrupa’da 4. sırada ancak hem Türkiye’de hem de dünyada bu oranın katlanarak artmasını bekliyorum” diyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye