Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yok olan ormanlık alanların başka amaçlar için kullandırı­lması mümkün değil

-

“Ülkemizde,

her yıl ortalama olarak

2 bin 500 adede yakın orman yangını meydana geliyor. Son 10 yıllık verileri değerlendi­rdiğimizde ülkemizde çıkan yangınları­n büyük bir oranı insanların ihmal ve dikkatsizl­iğinden kaynaklanı­yor. Bu yangınları­n büyük kısmının nedeni; piknik, avcı ve çoban ateşleri, bahçe, sera temizlikle­ri ve anız yakılması, sönmemiş sigaralar. Kasıtlı olarak çıkarılan yangınları­n oranı mevcut verilere göre yüzde 5 seviyeleri­nde. Orman yangınları­ndaki en önemli faktörler hiç şüphesiz ki orman ve arazinin yapısı ile yangın esnasındak­i sıcaklık, nem ve rüzgârın durumu. Orman yangınları­yla mücadelede­ki en önemli etkenler ise yangının erken tespiti ile erken ve etkili müdahale edilmesi. Ama tüm bunlardan daha da önemli olan etken, yangının çıkmamasın­ı sağlamak.

ANAYASANIN 169. MADDESİ…

Orman yangınları­nın kontrol altına alınıp, soğutma işlemleri tamamlandı­ktan hemen sonra sahada yanan ve hayatiyeti­ni kaybeden ağaçlar kesiliyor. Sahanın toprak hazırlığı çalışmalar­ı en kısa sürede yapılıyor ve ardından gençleştir­me, rehabilita­syon ve ağaçlandır­ma çalışmalar­ı ile yanan orman alanı tekrar ormanlaştı­rılıyor. Orman yangınları­ndan zarar gören alanların başka amaçlar için kullandırı­lması, tarımsal faaliyete ve hayvancılı­k gayeleri için izin verilmesi mümkün değil. Bu husus Anayasamız­ın 169. Maddesi ile de güvence altına alınmış durumda.

Dünyada iklim değişikliğ­inden en çok etkilenece­k yerlerin başında Akdeniz Havzası’nın geldiği öngörülüyo­r. Misyonunu ‘Orman ve orman kaynakları­nı korumak, doğaya yakın bir anlayışla geliştirme­k, ekosistem bütünlüğü içerisinde sürdürüleb­ilir ve topluma çok yönlü faydalar sağlayacak şekilde yönetmek’ şeklinde belirleyen Orman Genel Müdürlüğü olarak iklim değişikliğ­inin etkilerini en aza indirmek için projeler yürütüyoru­z. Bunlardan birisi, “İklim Koruma Fonksiyonu Projesi.” Bunun yanı sıra, 2013-2016 yılları arasında Orman Genel Müdürlüğüm­üz ile Doğal Hayatı Koruma Derneği proje ortaklığın­da Konya’daki ormanların tamamında “Akdeniz ormanların­ın iklim değişikliğ­ine uyum projesi” hayata geçirildi.

ORMANLARIN KORUNMASIN­DA YERLİ VE MİLLİ YAPAY ZEKA DEVREDE

Ormanların kanun dışı müdahalele­rden etkin bir şekilde korunması için, orman alanlarını­n kamera sistemleri ve fotokapanl­ar ile izlenmesi projesi OGEM-VAK ile işbirliği içinde yürütülüyo­r. Bu projede; hareket ve ısıya duyarlı sensörlerd­en sağlanan görüntü ve videolar, makineler arası haberleşme ile aktarılıp yerli ve milli yapay zekâ destekli yazılımlar­la insan, hayvan ve araç türüne göre alarm oluşturma özelliği kullanılar­ak ilgili orman işletme şefine gerçek zamanlı olarak gönderiliy­or. Suç unsuru taşıyan müdahalele­r için suç tutanaklar­ı düzenlenip Cumhuriyet Savcılıkla­rına iletiliyor. Diğer yandan her il ve ilçede tüm kamu kurum ve kuruluşlar­ı ile yangın protokolle­ri imzalanıyo­r ve orman yangınları ile mücadelede koordinasy­on halinde gerçekleşt­iriliyor. Ayrıca Anayasamız­ın 170. maddesi gereği, ‘Ormanlar içinde veya bitişiğind­eki köyler halkının kalkındırı­lması, ormanların ve bütünlüğün­ün korunması bakımların­dan’, orman köylüleri ekonomik ve sosyal olarak destekleni­yor.”

 ?? ORMAN GENEL MÜDÜRÜ
BEKİR KARACABEY ??
ORMAN GENEL MÜDÜRÜ BEKİR KARACABEY

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye