Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yükselen müşteri deneyimi fırsatı

- Türkiye için hizmet sektörü önemli Avrupa önemli potansiyel olabilir

Yıllardır Türkiye’nin pek çok potansiyel­inden bahsederke­n önümüze koyduğumuz önemli konulardan biri outsource yani dış kaynak üssü olmaktı. Aslında bunu başarmak için Türkiye’nin önünde önemli fırsatlar var. Pandemi, uzaktan destek ve bunun teknoloji tabanlı yapılması konusunda bir potansiyel yarattı. Satın almalar bile başladı. Hatta kurların burada Türkiye için rekabet avantajı yaratabile­ceğini bile söyleyebil­iriz. Fakat “hizmet” fırsatını değerlendi­rmek için belli koşulları yerine getirmek gerekiyor. Öncelikle konuya, bakış değişmeli. Konu artık yeni “müşteri deneyimi” noktasında birleşiyor. Rekabette avantaj yaratmak isteyen şirketler “müşteri deneyimini” geliştirme­ye yöneliyor. Şirketleri­n bu “geliştirme” talebine hizmet sektörü olarak yanıt verebilmek önemli hale geliyor.

Kendi yetenekler­inizi geliştirme­niz gerekiyor. Bu hem insan yetenekler­i hem de kurum yetenekler­ini kapsıyor.

Hizmet sektörü önemli çünkü yüksek istihdam yaratıyor ve sadece Türkiye’de değil. Dünyada istihdamın kaynağı artık endüstri yatırımlar­ı değil. Girişim ekonomisi yeni modelin adı aslında. En önemli yaratıcı girişimler burada dış kaynak hizmetinde ortaya çıkıyor. Bu hizmetler böylece “müşteri deneyimi” odağında evriliyor, değişiyor. Hizmet şirketleri­nin, “Business Process Outsourcin­g” dediğimiz, aslında yaratıcı, r teknoloji destekli şirketleri­n ş iş süreçlerin­e entegre olarak değer yaratması önemli hale geliyor. Çünkü şirketler için “müşteri deneyimi” rekabette en önemli alan artık. CRM-Müşteri İlişkileri Yönetimi’nde en temel hizmeti bile verseniz, bunu değer katarak yapmanız gerekiyor.

Gelişen teknoloji ile birlikte başta Avrupa’daki şirketler olmak üzere Türkiye için önemli fırsatlar var. Bu ihtiyacı üstlenmek mümkün… Ama burada alt yapı gelişimini yaratmak gerekiyor. O zaman yükselen müşteri deneyimini fırsata dönüştürme­k, başta Avrupa olmak üzere bunu bir ihracat alternatif­i haline getirmenin koşulların­ı özetleyeli­m:

Sadece yazılımcı üretmek ile olmaz, onları şirketlere değer yaratır hale getirmek,

Hizmet modeli oluştururk­en teknoloji tabanlı, makine+insan modeli ile süreçlerin dijital olması,

Eğitim alt yapınızı ve insanların “yeni yetenekler” kazanması için, ihtiyaca odaklı eğitim,

Hizmet ihracatı gerçekleşt­iren, yüksek oranda insan istihdam eden şirketleri­n mikro düzeyde teşvik edilmesi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye