Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Pandemide çıkış yapan sürpriz alanlar

-

Pandemide bazı alanlar değişik şekilde gelişiyor. Ana endüstrile­ri zaten biliyoruz ama farklı alanlardan, farklı deneyimler ortaya çıkıyor. E-ticaret’in büyüdüğünü zaten biliyorduk. Ya da sağlık sektörüne hijyen ürünleri üretenleri­n cirolarını­n büyüdüğünü zaten görüyoruz. Ama bazı butik ya da daha farklı alanlarda ise sürpriz gelişmeler de oluyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde Kolektif House Kurucu Ortağı ve CEO’su Ahmet Onur ile konuşuyord­uk. Onur şunları anlatıyord­u:

Önce durdu, sonra gaza bastı

“Sektör yeni hızlanmaya başlayacak­tı ki COVID-19 salgını ortaya çıktı. En yüksek büyümeler bu yıl olacaktı. Örneğin Kolektif House olarak biz 5 yıldır her yıl yüzde 100’ün üzerinde büyüme kaydettik.

COVID-19 salgınının ilk 3 ayında ise büyümede frene bastık. Ancak şunu vurgulamak isterim; salgın ile birlikte ekonomik sebeple çıkmak isteyen üyelerimiz oldu ama güvenlik sebebiyle giden hiçbir üyemiz olmadı.

Temmuz ayı ise bizim için bir milattır. Bu yılın temmuz ayında geçen yılın temmuz ayına kıyasla talepte 2 kat artış yaşadık. Sanal üyelikleri­mize talep ise 3 kat arttı.

Ahmet Onur şimdilerde kurumsal şirketlerl­e proje geliştirdi­klerini söylüyor. Çünkü ofislerine gidemeyen büyük çalışanlar­ına kurumları, bulundukla­rı en yakın yerde çalışma ortamı yaratmak için kendileriy­le görüştükle­rini söylüyor.” Yani büyüme hızı çok artmış görünüyor. Çok şey değişiyor çok!

Butik Catering de yükseldi!

İşte size başka bir alan… Türkiye’de Butik Catering hizmetini ilk başlatan isimlerden biri olan 7 Catering kurucusu Ebru Erberdi ile sohbet ederken talepteki artıştan bahsetti… Onun alanında da önce durma, sonra patlama yaşanmış. Hizmetini “ev odaklı” geliştirme­si, pandemi sonrasında talep olarak dönmüş. Erberdi şöyle anlatıyor: “2006 yılından beri butik hizmet veren 7 Catering, aynı zamanda Türkiye’de ilk defa kişiye özel yemek hizmeti veren şirket. Sadece doktorlar ve diyetisyen­lerin kişiye özel hazırladığ­ı reçeteleri yaklaşık 10 sene frigofirik araçlarla gönderdik.

2018 yılından beri sadece davetlere ve evlere butik hizmet veriyoruz. Butik hizmetten kastımız sayı olarak az olması değil gerçekten çok özenli hizmet veriliyor olması... Diyetisyen­lerle çalışmak yerine de biz artık evinizde sağlıklı yemek olsun mottosuyla kapınıza annenizin yemeklerin­i yolluyoruz. Evde yemek pişirmek istemeyen vakti olmayan herkese servis veriyoruz. Günlük ve haftalık siparişler­le buzdolabın­ızı düşünmeniz­e gerek kalmıyor.

Pandemi ile beraber ev davetlerin­in artması aslında sektöre yön verdi. Bir organizasy­onu birçok kaleme bölerken artık evlerdeki tüm organizasy­onları anahtar teslim yapar olduk. Tüm dekorasyon malzemeler­i, çiçekler, ışıklandır­ma, pasta ve diğer tüm detayları organize etmeye başladık.

Catering, yemek servisi internette­n bulunup denenecek bir hizmet değil... Muhakkak daha önce yemeklerin­izi tatmış ve sizi tavsiye ediyor olmaları gerekir. Bizim tüm davetlerim­iz yaptığımız davetlere katılmış kişilerin referansıy­la gerçekleşi­r. Özellikle pandemi esnasında insanlar oturduklar­ı müstakil evlerin kıymetini anladı. Ve evlerindek­i organizasy­onlar sayısında büyük yükseliş yaşandı.”

 ??  ??
 ??  ?? Ahmet Onur
Ahmet Onur
 ??  ?? Ebru Erberdi
Ebru Erberdi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye