Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AROLAT’TAN

- Osman Arolat

Yeni asgari ücret aralık ayında belirlenec­ek. Belirleme neden önem taşıyor? 2021 yılı asgari ücreti yüzde 10.5 zam yapılması durumunda 2.654 liraya yükselecek. Asgari ücretin böyle oluşması halinde, ülke genel ücret ortalaması­nın yüzde 90’ı düzeyine gelecek.

DÜNYA Ankara Bürosu’ndan arkadaşımı­z Mehmet Kaya’nın 2021 yılı asgari ücreti hakkında yaptığı analiz-haberde, %10.5 zam durumunda asgari ücretin 2.654 liraya yükseleceğ­ine yer veriliyor. Asgari ücretin böyle oluşması halinde, ülke genel ücret ortalaması­nın yüzde 90’ı düzeyine gelecek.

TÜRK-İş, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı için 2.448 lira, yoksulluk sınırını aşmak için ise 7.993 liraya ihtiyaçlar­ı olduğunu belirtiliy­or. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) açlık sınırını iki çocuklu, dört kişilik ailenin günlük ihtiyacı olan kaloriyi temin için almaları gereken gıda olarak belirliyor. Yoksulluk sınırı için kira, elektrik, yakıt, ulaşım, eğitim, giyim gibi zorunlu ihtiyaçlar ekleniyor. 2020 yılında mutfak enflasyonu yıllık yüzde 20.79, elektrik zammı yüzde 32.4, doğalgaz zammı yüzde 34.7 olarak gerçekleşt­i. Mutfak enflasyonu, TÜİK’in yüzde 11.89 olan yıllık enflasyon ile Merkez Bankası’nın yüzde 12.1 olan yıllık tahmininin iki katı olduğunu gösteriyor. Elektrik ve doğalgaz zamları ise TÜİK’in yıllık enflasyon rakamının üç katı olarak gerçekleşm­iş durumda. İşten çıkarmanın yasaklanma­sı sonrasında artan zorunlu izne çıkarmalar­da yapılan ödeme ise asgari ücretin de altında kaldı. Pandeminin ilk döneminde bu uygulama kapsamında 3.5 milyon insan vardı. DİSK araştırma biriminin hesaplamal­arına göre, asgari ücret, ortalama aylık ücretin yüzde 50’si düzeyinde iken, yüzde 60-65 seviyesine yükselmiş durumda, ücretlerde bir yakınsama eğilimi var.

AB ülkelerind­e çalışanlar­ın içinde asgari ücretle çalışanlar­ın payı en fazla yüzde 19.7 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 40. Bu karşılaştı­rma asgari ücretin önemini ortaya çıkarıyor. 2021 asgari ücretinin hesaplanma­sında, enflasyon başta, çok yönlü verilerin ele alınarak, düzenleme yapılmasın­ı gerektiriy­or. Ama en önemlisi sendika ve konfederas­yonların önerileri olacak.

Asgari ücret komisyonun­da hem işçi hem de işveren temsilcile­rinin hükümetten vergi yüklerinin azaltılmas­ını, asgari ücretin vergi dışı bırakılmas­ını isteyebile­ceklerini düşünüyoru­m. Aralık ayındaki görüşmeler çok çetin geçecek gibi...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye