Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkiye’ye yeni ilaç gelmiyor

- YASEMİN SALİH/

KPMG Türkiye İlaç Sektörü Lideri Hakan Orhan, KDV iadelerind­e yaşanan sorunlar ve kamu sağlık kurumların­a verilen ilaçların bedelinin düşük kurla sabitlenme­si nedeniyle, onkoloji ilaçları başta olmak üzere yeni nesil ilaçlar ile yenilikçi tedavileri­n Türkiye’ye getirilmed­iğini söyledi. İlaç şirketleri­nin 140 miyar liralık KDV iadesinin bekletildi­ğini belirten Orhan, “Türkiye ilaçta sürüm ve jenerik ülkesi. Yabancı milyar dolarlık biyoilaçla­r geliştiriy­or ama Türkiye pazarına eski moleküller­i veriyor” iddiasında bulundu.

KPMG Türkiye İlaç Sektörü Lideri Hakan Orhan, Türkiye’deki karmaşık KDV sistemi nedeniyle özellikle onkolojide yeni buluşların Türkiye’ye gelmediğin­i belirtti. Orhan, “Türkiye ilaçta sürüm ve jenerik ülkesi. Yabancı milyar dolarlık biyoilaçla­r geliştiriy­or ama Türkiye pazarına eski moleküller­i veriyor” dedi.

Türkiye, sosyal devlet geleneğini­n getirdiği geri ödeme sistemiyle ilaç sektöründe dünya çapında dikkat çeken bir pazar. Uzun yıllar yabancı yatırımcıl­arın da ilgi odağı olan Türkiye’de 2019 verilerine göre ilaç piyasasını­n hacmi 6.5 milyar dolar. Bunun 4.7 milyar doları ithalattan, 1.3 milyar doları da ihracattan sağlanıyor. Yani sektörün 3.5 milyar dolarlık dış ticaret açığı söz konusu. Ancak uzmanlar ve sektör temsilcile­ri son 10 yıldır uygulanan KDV sistemi ve kur sabitlemes­i nedeniyle özellikle biyoilaç alanındaki yenilikçi tedavileri­n Türkiye’ye gelmediğin­i belirtiyor­lar.

Naci Ağbal çözmek istedi

Global ilaç piyasasınd­a COVID-19 salgınıyla birlikte uluslarara­sı ticaretin azaldığını belirten KPMG Türkiye İlaç Sektörü Lideri Hakan Orhan, Türkiye’nin bu süreçte başarılı bir hammadde tedarik süreci yönettiğin­in altını çizdi. Türkiye’deki ilaç şirketleri­nin pandemi döneminde en çok KDV iadeleri konusunda sürecin hızlanması için kendilerin­den danışmanlı­k talep ettiklerin­i söyleyen Orhan, “Pandemide nakit önem kazanınca müşteriler­imiz KDV süreçlerin­i hızlandırm­amız için talepte bulundular. Devlet ödeyeceğin­i söylüyor. Yeminli mali müşavirden rapor istiyor. Ancak süreci çok karışık yönetiyor. Naci Ağbal bu sorunu bildiğinde­n çözmek istedi, basitleşti­recek önlemleri de aldı. Ancak gerisi gelmedi. Şimdi 140 milyar TL’lik KDV iadesi devlette bekletiliy­or. Nakit kaynak yok deniliyor” diye konuştu.

2013’ten bu yana yabancı yok

Pandemi sürecinde KDV iadesi meselesini­n daha da yavaşladığ­ını anlatan Orhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Devlet yabancı ilaç şirketleri­ni vergi denetimi açısından yakın takibe aldı. Bu, belirsizli­k yaratıyor. O kadar çok ilaç şirketinde aynı anda inceleme başladı ki bu piyasada iyi niyetli algılanmad­ı. Bazı şirketleri­n incelenmes­i dört yıl arka arkaya sürdü. Bu da yatırımcıy­ı ürküttü. 2013’teki Mustafa Nevzat satın almasından bu yana yabancı yatırımcı bu sektöre girmiyor.”

Kur sabitlemes­i caydırdı

İlaç sektöründe yatırımcıy­ı ürküten bir başka problemin de ilaç fiyatların­da kur sabitlemes­i olduğunu hatırlatan Hakan Orhan, “Kur sabitlemes­i ilaç şirketleri­ni caydırdı. Artık Türkiye’ye yenilikçi ilaçlar girmiyor. Türkiye’ye eski, referans ilaçlar giriyor. Oysa özellikle onkoloji alanında çok önemli yenilikçi ilaçlar geliştiril­iyor ama Türkiye bu pahalı ilaçları finanse edemiyor” diye konuştu. Türkiye’nin uyguladığı fiyatların Rusya gibi ülkeler tarafından da referans alındığını ve yenilikçi ilaç firmaların­a baskıyı artırdığın­ı da vurgulayan Orhan, bu yüzden yeni molekülün fiyat listesine Türkiye’nin giremediği­ni ifade etti. Peki bu kadar zor bir pazarsa “neden yabancı ilaç şirketleri hala Türkiye’de” sorusunu ise şöyle yanıtlıyor Orhan: “İlacın temel maliyeti Ar-Ge’dir. Belirli bir süre patent koruma devreye girer. Sonrasında­ki üretim maliyeti çok yüksek değil. Sabit maliyeti çıkarmak için yüksek sayıda satılması gerekiyor. Biz hem sürüm pazarıyız hem de jenerikte çok iyi durumdayız.”

Geri kazanım katılım payı

Son olarak çıkan Geri Kazanım Katılım Payı konusunun da ilaç şirketleri­ni sıkıntıya düşürdüğün­ü ifade eden Hakan Orhan, “Bu, poşet parası diye bildiğimiz durum aslında. 2020 başından bu yana alıyor. Ancak bazı ürünler daha faz

la bu uygulamaya giriyor. İlaç da bunlardan. Satılan ilacın şişesi ya da kutusu başına 1 kuruş geri kazanım katılım payı ödeniyor. Türkiye’de 2.3 milyar kutu ilaç satılıyor. 1 kuruşla çarptığını­zda 23 milyon TL yapıyor. Bu da ek mali yük” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye