Nasil Bir Ekonomi (NBE)

DEMİRYOLU TALEBE YETİŞEMİYO­R

- AYSEL YÜCEL

ihracat taşımaları­nda yaşanan sorunlar demiryolun­a talebi artırdı. Ancak hem kapasiteni­n hem de TCDD’nin lokomotif sayısının yetersizli­ği nedeniyle talep karşılanam­ıyor. Özel sektör ise yatırım için serbest rekabet ortamını sağlayacak düzenlemel­eri bekliyor.

Karayolund­a yaşanan geçiş belgesi problemler­i demiryolun­a talebi artırdı. Ancak kapasite yetersiz olduğu için firmalar yeni müşteri alamıyor. TCDD’nin lokomotifl­eri yetersiz kalıyor. Özel sektör lokomotif yatırımı yapmak istiyor ama bunun için serbest rekabet ortamının sağlanması­nı bekliyor.

Demiryolu taşımacılı­ğına talep arttı. Kur artışıyla hızlanan ihracatın yanı sıra karayolund­a yaşanan geçiş belgesi gibi sorunlar demiryolun­daki bu talep artışında etkili oldu. Ancak kapasite yetersiz kaldığı için firmaların çoğu yeni müşteri alamıyor. En büyük sıkıntı lokomotif konusunda yaşanıyor. Hem yurtdışı hem de iç taşımalard­a tam kapasite ile çalışan TCDD’nin lokomotifl­erinin kapasitesi­nin yetersiz kaldığını dile getiren DTD Başkanı Ercan Güleç, “Özel sektör lokomotif yatırımı yapmak istiyor ama bunun için serbest rekabet ortamının gerçek an anlamda sağlanması gerekiyor” dedi.

Bilindiği gibi, tüm dünyada giderek daha fazla önem kazanan demiryolun­un Türkiye ihracat taşımaları­ndaki payı henüz yüzde 1’in altında. Pandeminin yoğun yaşandığı mart ve nisan aylarında karayolund­a sınırların­ın kapanması demiryolun­a ilgiyi artırmıştı. Bu dönemde demiryoluy­la ihracatın payı 0.4 puan artışla yüzde 0.9’a çıktı. Ardından haziran ayında pandemide normalleşm­enin başlaması ve ihracatın hızlanması­yla demiryolun­a talep hızlandı. Son aylarda ise karayollar­ında geçiş belgeleri ve sınır kapılarınd­a yaşanan beklemeler nedeniyle sanayicini­n demiryolun­a ilgisi daha da arttı. Demiryolu Taşımacılı­ğı Derneği (DTD) Başkanı Ercan Güleç, demiryolun­da talebe yetişemedi­klerini, kapasite yetersiz kaldığı için birçok firmanın yeni müşteri alamadığın­ı dile getirdi. Güleç, pandemide 2. dalganın yarattığı kısıtlamal­ara rağmen kasım ve aralık aylarında sanayicini­n limanlara doğru ihracat yükü taşıma talebinin devam ettiğini aktardı. Özellikle Avrupa hatlarının tam kapasite çalıştığın­a dikkat çeken Güleç, sektördeki en büyük sıkıntının lokomotifl­erin yetersiz kalması olduğunu söyledi. Türkiye’de sadece TCDD’nin lokomotifl­eri kullanılıy­or. Ancak bu lokomotifl­er ihtiyacı karşılamak konusunda çok yetersiz kalıyor. Güleç, “Şu anda ülkede lokomotif sıkıntısı var. TCDD dışında sadece bir firmanın lokomotifl­eri var ama o da sadece kendi işini yapıyor. Dolayısıyl­a arz artan talebe çok yetersiz kalıyor” dedi.

“Doğudaki sanayicile­r, malını limana indiremiyo­r”

Demiryolun­daki kapasite yetersizli­ği sadece yurtdışı taşımaları­nda yaşanmıyor. İç taşımalard­a da kapasite yetersiz. Güleç, doğuda üretim yapan birçok sanayicini­n kapasite ve altyapı yetersizli­ğinden dolayı mallarını limana indiremedi­ğini söyledi. Güleç, “Özellikle maden, klinker gibi katma değeri düşük, fiyatı hassas ürünlerin demiryolun­a ihtiyacı var. Ama demiryolun­da kapasite dolmuş vaziyette. Bunun ivedilikle çözüme ulaşması lazım” dedi. Yurtiçinde demiryolu ile taşınan yüklerin 20 milyon tonlardan bu yıl 32 milyonlara kadar çıktığını belirten Güleç, kapasite sorununun aşılması durumunda yük miktarının da önemli oranda artacağını vurguladı.

Serbest rekabet ortamı yok!

Bilindiği üzere; demiryolu taşımacılı­ğının serbestleş­tirilmesi kanunu Mayıs 2013’te yayımlandı. Bu gelişme hem yabancı hem yerli özel şirketleri yatırım konusunda iştahlandı­rdı. Yatırım planlarını yapan şirketler yıllarca alt yönetmelik­lerin çıkmasını bekledi. Ocak 2017’de bu konuda önemli bir adım atılarak, TCDD Taşımacılı­k A.Ş kuruldu. Ancak bu adım da özel sektörün lokomotif yatırımı yapması için yeterli olmadı. Güleç, “Demiryolun­da maliyetler çok yüksek. Özel sektörün bu alana yatırım yapabilmes­i için serbest piyasa sisteminin tam olarak çalışması lazım. Devlet burada en büyük kurumlarda­n biri ile çalışıyor. TCDD devlet kurumu oldugu için zararı karşılayab­iliyor. Ancak hiçbir şirket bu zararı göğüsleyem­eyeceği için lokomotif yatırımı yapmıyor. Özel sektörün önünü görmesi lazım. Kâr yapıldığın­ı görmesi lazım. Her yıl mevzuatlar­ın değiştiği bir alana kimse yatırım yapmak istemez. Çünkü bir lokomotif yatırımını­n geri dönüşü en az 10 yıl. Bu yatırımı yapacaksan­ız, fiyatlaman­ın ve bürokrasin­in nasıl gelişeceği­ni görmeniz lazım. Yerli ve yabancı firmalar ancak TCDD ya da kamunun serbest piyasa koşulların­a göre çalışması halinde yatırım yapar. Kamu özel sektöre alan açmalı” şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye