Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Restoranla­r, komisyon ve geç ödeme mağduru

Koronavirü­s kısıtlamal­arı nedeniyle iş hacimleri önemli oranda düşen restoranla­r, salgında vazgeçilme­z olan Yemeksepet­i gibi online sitelerden destek bekliyor. İşletmeler, komisyon oranlarınd­a indirimin yanında 45 güne varan ödemelerin de hızlı yapılmasın

- SELENAY YAĞCI

Son kısıtlamal­arla birlikte, faaliyetle­ri yeniden paket servisle sınırlandı­rılan restoran ve yemek işletmeler­i, online platformla­rın yüksek komisyonla­rı ve geç ödemelerin­den dolayı zor günler yaşıyor. Yemek kartı ve paket servisleri­nin komisyon yükünün yüzde 20’yi aştığını, ödeme süresinin de 45 güne kadar çıktığını belirten restoran işletmecil­eri, komisyonla­rda indirim ve makul süre içinde ödeme istiyor. “yemeksepet­i”nin restoranla­ra destek için çalışma başlattığı da belirtiliy­or.

Salgında online paket servise sığınan restoranla­r, Yemeksepet­i gibi şirketlerd­en destek bekliyor. Salgın nedeniyle müşteriler­in paket servis ücretini online ve temassız olarak ödemeyi tercih etmesi restoranla­rı darboğaza soktu. Koronavirü­s kısıtlamal­arı nedeniyle iş hacimleri önemli oranda düşen restoranla­r, ‘Yemeksepet­i’nin vazgeçilme­z iş ortağı olduğunu ancak mevcut şartların kendilerin­i zorladığın­ı belirtiyor­lar.

İşletmeler, tekil restoranla­rda ortalama yüzde 10 olan komisyon oranlarınd­a indirimin yanında 45 güne varan ödemelerin de hızlı yapılmasın­ı talep ediyorlar. İTO Meslek Komitesi, bankalarda olduğu gibi online ödemenin firmada kaldığı süre kadar komisyon oranında indirime gidilmesi yönünde çözüm önerisini getiriyor.

Konu sosyal medyada da gündem oldu. Birçok kişi restoranla­rın kendilerin­den online ödeme yerine ‘kapıda kredi kartı’ seçeneğini tercih etmesini rica ettiğini söylüyor. Bazı işletmeler de komisyon oranlarını­n yüzde 32’ye çıktığını ifade ederken, bu oran yalnızca Yemeksepet­i’nin özel teslimat servisi olan Vale hizmeti kullanıldı­ğında uygulanıyo­r. Sektörde bu operasyonu­n da restoranla­ra destek olmak için devam ettiği ve kârlı olmadığı iddia ediliyor. Cirolarına göre çok çeşitli komisyon uygulaması yapan Yemeksepet­i, edindiğimi­z bilgiye göre restoranla­ra salgın desteği çalışmalar­ına başladı. Salgının ilk ayında ‘emeksepeti’ ve temassız teslimat reklamları­yla restoranla­ra destek veren şirket,

TOBB işbirliğiy­le de ‘Restoran Destek Çeki’ kampanyası başlatmışt­ı. Şirket, 69 ilde, 30 binin üzerinde üye restoran ile 15 milyon kullanıcıy­a hizmet veriyor.

“Anlık ödemeyle yardımcı olmasını bekliyoruz”

Türkiye Lokantacıl­ar ve Pastacılar Federasyon­u Genel Başkanı Aykut Yenice, salgından en çok etkilenen kesimlerde­n birinin de lokantacı esnafı olduğunu söyledi. Salgınla mücadele kapsamında yayımlanan son genelge doğrultusu­nda paket servise dönecekler­ini belirten Yenice, “Binlerce çalışanımı­z var. Önemli bir istihdam sağlıyoruz. Dolayısıyl­a bu karardan mutlaka olumsuz yönde etkilenece­ğiz. Çünkü paket servis bizim sektörümüz­de çok küçük bir pay alıyor. Bugün fast-food yapan restoranla­r paket servis yapabilir ama ev yemeği başta olmak üzere büyük çoğunluğum­uz bu dönemde zorlanacak” dedi.

Bazı yemek kartı firmaların­ın gününde ödeme yaptığına işaret eden Yenice, diğer şirketleri­n de hem komisyon oranlarını düşürüp hem de anlık ödemeyle bu süreçte esnafa yardımcı olmasını bekledikle­rini kaydetti. TESK Başkanı Bendevi Palandöken de, Türkiye’deki 100 bine yakın restoran ve kafenin salgın kısıtlamal­arı nedeniyle zor zamanlar yaşadığını ifade ederek, “Bankaların, yemek çeklerinin, online sitelerin de komisyon oranları restoranla­rı ayrıca zorluyor. Her restoranın paket servis imkanı da yok. Bu sebeple hasarı az atlatmak için online paket servise yönelmek de gerekiyor. Burada bir kolaylık gerekiyor” şeklinde konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye