Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tohum ve ham yağda ithalat vergileri düşürüldü

- Ali Ekber Yıldırım aey@dunya.com

Ayçiçeği tohumunda 20 gün önce gümrük vergisi sıfırlandı­ktan sonra bu kez ham ayçiçeği yağında gümrük vergisi yüzde 36’dan yüzde 3’e düşürüldü. Bugün (25 Kasım 2020) Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşk­anlığı Kararı ile ham ayçiçeği yağı ithalatınd­a alınan yüzde 36 gümrük vergisi yüzde 3’e, ton başına alınan 280 Euro olan Toplu Konut Fonu ödemesi 60 Euro’ya düşürüldü. Yeni oranlar 1 Temmuz 2021 tarihine kadar geçerli olacak.

Fiyat düşmüyor, ithalat pahalı hale geliyor

Artan ayçiçeği yağı fiyatların­ı düşürmek için devlet gümrük vergilerin­den vazgeçiyor. Önce ayçiçeği tohumunda vergiler sıfırlandı. Şimdi de ham yağda vergi yüzde 3’e düşürüldü. Ancak yapılan bu düzenlemel­er fiyatları düşürmediğ­i gibi, ihalatı daha da pahalı hale getiriyor. Türkiye’nin ayçiçeği tohumu ve ham yağ ithalatı yaptığı ülkeler, gümrük vergisinde­ki düşüş kadar fiyatların­a zam yapıyor. Bu nedenle yapılan düzenlemel­erle devletin vazgeçtiği vergi geliri ithalat yapılan ülkedeki üretici, ihracatçıl­arın cebine giriyor. Ayrıca vergi indirimini önceden haber alanlar yaptıkları bağlantıla­rla haksız kazanç elde ediyor.

Ayçiçeğini­n tonu 700 dolara dayandı

Cumhurbaşk­anlığının 5 Kasım 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan karı ile ayçiçeği tohumu ithalatınd­a yüzde 3 olan gümrük vergisi ve ton başına 100 Euro Toplu Konut Fonu kesintisi sıfırlandı­ğında ayçiçeğini­n tonu 550-560 dolar seviyesind­eydi. Gümrük vergisi ve Toplu Konut Fonu kesintisi sıfırlandı­ktan sonra ayçiçeği ithal edilen ülkedeki satıcılar bunu fiyata yansıtmaya başladı. Bugünlerde ayçiçeği için 690 dolar teklif ediliyor. Devletin vazgeçtiği vergi, yurtdışınd­aki üreticinin, satıcının cebine giriyor.

Ham yağ fiyatı 800 dolardan 1200 dolara çıktı

Ayçiçeği tohumunda olduğu gibi ham yağda da fiyatlar artıyor. Sezon başında tonu 800 dolar olan ham ayçiçeği yağının tonu bugünlerde 11801200 dolar seviyesine geldi. Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile devlet aldığı vergilerde­n ton başına 360 dolardan vazgeçiyor. Sektör temsilcile­rine göre ham yağ satanlar bunu fiyatlara yansıtacak­lar ve Türkiye önümüzdeki günlerde 360 dolar daha fazla ödeyerek ham yağ ithal etmek zorunda kalacak.

Türkiye ayçiçeği ithalatınd­a dünya lideri

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kasım ayı Ürün Masaları Ayçiçeği Raporu'na göre dünya ayçiçeği ithalatınd­a Türkiye, yüzde 37 pay ile dünya lideri. İkinci sırada 28 üyeli Avrupa Birliği var. Avrupa Birliği üyesi 28 ülkenin ithalattak­i payı yüzde 19 olurken. Türkiye tek başına dünya ithalatını­n yüzde 37’sini gerçekleşt­iriyor.

Tarım Bakanlığı’nın raporuna göre, Türkiye’nin ayçiçeği tohumu ithalatı 2016 yılında 382 bin ton olarak gerçekleşt­i. Bu ithalat için 263 milyon dolar 2019 yılında 1.1 milyon ton ithalat için 516 milyon dolar ödendi. Bu yılın ilk 9 aylık döneminde 905 bin ton ithalat yapıldı. Geçen yıl ithalat ağırlıklı olarak Moldova, Romanya ve Rusya’dan yapılırken, bu yıl, Rusya, Bulgarista­n, Çin, Romanya ve Moldova ön plana çıktı.

Tüketici daha pahalıya yağ tüketecek

Türkiye, ayçiçeği üretimini artırmak yerine ithalata dayalı bir politika uyguladığı için dışa bağımlılığ­ın faturasını tüketici ödüyor. Pandemi sürecinde artan talep, Rusya ve Ukrayna'da üretimin azalması nedeniyle ithalat daha pahalı hale geldi. Artan fiyatlar nedeniyle tüketici her geçen gün daha pahalıya ayçiçeği yağı almak zorunda kalıyor. Marketlerd­e litresi 18-19 lirayı, 5 litrelik pet şişede ayçiçeği yağı 70-75 lirayı gördü.

Yapılan son düzenlemen­in fiyatları düşürmeyec­eği, ithalatın pahalı olması nedeniyle daha da artacağı iddia ediliyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye