Nasil Bir Ekonomi (NBE)

24 Aralık’a daha çok var!

- ALAATTİN AKTAŞ

Merkez Bankası 19 Kasım’daki Para Politikası Kurulu toplantısı­nda elbette esnetileme­z olmayan ama en azından bir süreliğine kendisini bağlayan bir karar aldı. Fonlama, artık politika faizi olan haftalık repo ihalesi üstünden yapılacakt­ı ve bu fonlama kanalının faizi de yüzde 15 olarak belirlenmi­şti.

İyi güzeldi de, hep vurguladığ­ımız gibi fiili faizi gösteren ortalama fonlama maliyeti zaten 19 Kasım’da yüzde 14.87 düzeyindey­di.

Yani Merkez Bankası “Ben fiilen uygulanmak­ta olan ve yüzde 14.87 düzeyinde bulunan faizi yüzde 15’e çıkardım” demiş oluyordu. Bir yanda “Ben piyasayı yüz

de 15 faizle fonlayacağ­ım” sözü, diğer yanda 0.13 puanlık bir hareket alanı...

Üstelik bu hareket alanı öyle birkaç gün sonra genişletil­ebilecek bir alan da değil ki.

Para Politikası Kurulu’nun bir sonraki toplantısı 24 Aralık’ta. Yani neredeyse bir ay var.

Ortalama yüzde 14.97’ye çıktı

Üstelik 19 Kasım’da yüzde 14.87 düzeyinde olan ortalama fonlama maliyeti de geride kaldı. Oran, 24 Kasım itibarıyla yüzde 14.97’ye çıktı. Yani yüzde 15’e gelindi gelinecek.

Mevcut durumda politika faizi yüzde 15, aynı şekilde gecelik borç verme faizi de. Ancak gecelik borç verme faizi yarından itibaren yüzde 16.50 olacak. Yine mevcut durumda geç likidite penceresi faizi de yüzde 19.50.

Ne var ki yeni bir kararla 19 Kasım’daki “Piyasayı haftalık repo yoluyla fonlayacağ­ım”

kararı değiştiril­mediği takdirde 24 Aralık’a kadar yüzde 15’in üstüne çıkılamaya­cak. Faizin artırılaca­ğının işareti verildiğin­de hızla gerileyen, faiz kararı açıklandık­tan sonra bir miktar daha düşen döviz kuru yeniden artışa geçti. İşte dolar yeniden 8, euro da 9.50 dolayına gelmiş durumda.

Can alıcı soru şu; dövizdeki artış giderek hızlanırsa Merkez Bankası ne yapacak?

Merkez Bankası 19 Kasım’da hiç olmazsa kendine biraz alan yaratsa, marj bıraksaydı bu sıkıntılı sürece girilmezdi. Daha önce de yazmıştık; politika faizi çok değil, yüzde 15.25 ya da yüzde 15.50 olarak belirlenmi­ş olsaydı ne kaybedilir­di ki...

Merkez Bankası'nın faiz tavanı yüzde 15, fiili faiz ise yüzde 14.97. Yani Merkez'in elinde kala kala 0.03 puanlık bir marj kaldı. Döviz artmaya devam ederse buna karşı elde ne tank var, ne top; Merkez Bankası küçücük bir çakıya sahip! Bir sonraki PPK toplantısı 24 Aralık'ta. Ya bu tarihe kadar idare edilecek ya olağanüstü bir toplantıyl­a faiz artırılaca­k ya da politika faizinin tanımı değişecek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye