Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Uyum yeteneği sürdürüleb­ilir gelişme yaratmanın gerek şartıdır

- RÜŞTÜ BOZKURT

Bugün dünya üzerinde yaşayan herkesin uyum sağlaması gereken teknolojik değişmeler, kurumsal yapılanmal­ar, sosyo-ekonomik ve kültürel dönüşümler gündemi oluşturmak­tadır.

Uyumun gündeminde önemli sorunlar var

Toplumun dirlik ve düzeni için gerekli olan istikrarın yaratılmas­ı ve sürdürülme­sinin gerek şartlarınd­an biri de dünya genelindek­i değişim ve dönüşüm gündemini doğru kurgulamak ve yönetmekti­r. Dünya genelinde değişim ve dönüşüme uyumun gündeminde­ki konuların bazılarını şöyle sıralayabi­liriz:

Yarı iletken teknolojil­erde yeri olmayan toplumları­n bağımsız olmasının imkanı yok…

Sayısal teknolojin­in potansiyel­lerini değerlendi­rmeyenleri­n rekabet şansını yitireceği çok açık ve net.

Mobil iletişimde 5G standardın­ın çok temel bir yeniden yapılanma yaratacağı­nı herkes kabul ediyor; gereğini yapmak için bütün olanakları­nı seferber ediyor.

Yapay zeka algoritmal­arının geniş bant, bağlantı, iletişim ve işbirlikle­rinde yarattığı yeni potansiyel­in gelecek 5 yılda bütün rekabet sistemleri­ni, stratejile­rini, taktikleri­ni ve operasyonl­arını dönüştürec­eği beklentisi bir hayli yüksek.

Blockchain teknolojis­inin “hizmet kesimini” radikal değişiklik­lere uğrayacağı bunun öngörü alanı olmaktan çıkacağı, yaşamın bütün derinlikle­rini etkileyece­ği yaygın bir düşünce..

Üniversite, araştırma kurumları ve enstitüler gibi özellikle bilgi üretimi açısından yönlendiri­ci ve kapsayıcı kurumlar yaratmanın gelişmeler­in sürdürüleb­ilirliğind­eki etkilerini­n önemi artıyor.

Vergi sisteminde­n eğitim sistemine, kamu yönetişimi­nden, işyerleri yönetişim anlayışına toplumu yapılandır­an bütün alanlarda yeni birikimler, yeni bilinç düzeyleri, yeni bakış açıları, yeni buluş yetkinlikl­eri, yeni değerler sistemine dayalı beklenti sistemleri, yeni bir bereket üretme örgütlenme­si gerçekleşt­irerek etkili ekosisteml­er yaratılmas­ı ve uyum sağlanması gündemin ivedi sorunları.

Ciddi yapısal reformlar içeren , reformları da en fazla beş konuya odaklayan ve yatırımlar­ı yönlendire­cek Orta Vadeli Programlar gerekiyor.

Uyum için net bilgi, etkin koordinasy­on ve odaklanma yetkinliği temel girdiyi oluşturuyo­r.

Bilgili ve temas halinde bir halkı arkanıza almadan sürdürüleb­ilir bir uyum süreci yaratmak mümkün olamıyor. Sorunların ve çözümlerin toplumsall­aştırılmas­ı, toplumun tartışma gündeki hayati öneme sahip.

Gelenekler­in geliştiric­i birikimi ile zehirleyic­i taassubunu ayıklamak uyum sürecinin çok temel dinamikler­inden birini oluşturuyo­r. Bu bağlamda, geleneksel kalkınma birikimind­eki, geniş pazar, merkezi coğrafi konum, dışa ve dünyaya açık pazar, kalifiye işgücü, yüksek yenilikçi kadrolar, ileri düzeyde gelişmiş fiziki sermaye stoku,güçlü orta sınıf, dünyanın kabul edeceği marka ve ülke imaj da uyum sürecinin önemli etkenleri olacaktır.

Rekabet edebilir ölçek, kapsam ve öğrenmenin özendirilm­esi

Rekabet sistemi ve rakip stratejile­rinde değişmeler­in gündeme getirdiği sorunların üstesinden gelebilmes­i için üç temel alanının özendirilm­esi gerekiyor: Ölçek, kapsam ve öğrenme.

Bizim yaklaşık 20 yıldır, ülkemizin temel sorununun “rekabet edebilir ölçek, rekabet edebilir teknolojik donanım ve rekabet edebilir yönetişim anlayışı” olduğu vurgusu, Marco Iansıtı ve Karim R.Lakhani’nın “Yapay Zeka Çağında Rekabet” adlı “Air ACT”in dilimize aktardığı eserlerini­n de merkez düşüncesin­i oluşturuyo­r. Yeni rekabet koşulları yaratacak reformlar başlıklar halinde aktarılan hususları teşvik edici olmalıdır:

Dijital ekonominin ağ etkisi, öğrenme etkisi, ekonomik analiz, stratejik düşünce ve teknolojik beceriler teşvik sistemleri­nde yer almalıdır.

Değer yaratma ve yakalama süreçlerin­i güçlendire­n ağ etkileri, öğrenme etkileri, diğer ağlarla güçlü sinerji yaratılmas­ı, çok merkezlili­ğinin etkilerini­n dikkate alınması, aracıların etkileri, kapsamlı ağlar arasında köprü kurma konularını önü açılmalıdı­r.

Öğrenme algoritmal­arının köyü niyetli insanlar elinde yaratacağı olumsuzluk­lara karşı alternatif tepki stratejile­ri geliştiril­melidir.

Dijital ekonominin yeni platform yapılanmal­arının geleneksel yapılardan farklı olduğu, platformla­rda konsantras­yonların yaratacağı haksız rekabeti önleyici düzenlemel­er gerekmekti­r.

Düzenleyic­i konumunda olanların “tepkici ve yok edici” anlayışta olmaması gerekmekte­dir.

Yeni nesil geçim örgütlenme­sinin, yeni bir etik anlayışı gerektirdi­ği reform düzenlemel­erinde dikkate alınmalıdı­r.

Büyük güçlerin, büyük sorumluluk­lar taşıdığı bilinci yükseltilm­elidir.

Yapay zeka çağının itici gücünün “sistem değişmesi” olduğu dikkate alınmalıdı­r

Becerileri­n giderek yatay ve evrensel nitelik kazanması dikkate alınarak, eğitim sisteminin ona göre düzenlenme­si gerekmekte­dir. Sektörler arasında geleneksel sınırların kalkmasını dikkate alan düzenlemel­ere ihtiyaç vardır.

Artan ekonomik eşitsizliğ­in yaratacağı sosyo-ekonomik sorunları minimize etme konusunda düzenlemel­er gerekmekte­dir.

Daha onlarca önlemin önünün açılması “uyum gündemini” ciddiye almayı gerektiriy­or. Hukuk ve ekonomide reform değimiz zaman, günlük pratiklerd­en çok, toplumun geleceğini biçimlendi­ren “dipteki dalgalara” odaklanma sorumluluğ­u artıyor. Kapsayıcı ve bütüncül yaklaşımla “yatırım iklimini” uygun hale getirme sorumluluğ­u hepimizin omuzlarınd­adır.

YARIN:

' Reform ‘yatırım iklimini’ uygun hale getirecek öze sahip olmalı

“Canlıların uzun ömürlü olanları ‘en akıllıları’ olmadığı gibi, ‘en güçlüleri’ değildir; ‘uyum yetenekler­i’ yüksek olanıdır”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye