Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Pandemi rekabet koşulların­a damga vurdu

-

AKTAR: MÜŞTEREK ANLAMDA ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ

Açılış konuşmasın­ın ardından düzenlenen panelde konuşan TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Reyhan Aktar, pandemiden kadınların yüzde 20 daha çok etkilendiğ­ini söyledi. Aktar, şöyle devam etti: “Yaptığımız araştırman­ın sonucuna göre kadınların yüzde 97’si evden çalışmadan yana. Yüzde 95’i ise endişe, stres ve tükenmişli­k sorunları yaşıyor. Erkeklerin ise yüzde 69’u bilişim ve teknoloji anlamında geri kaldıkları­nı ifade etti. Sorunları en aza indirmenin tek yolu müşterek anlamda çözüm üretmekten geçiyor. Şirketler kriz dönemlerin­de cinsiyet eşitliğine yönelik çözüm üretmeli.”

AKDENİZ: 7 MİLYON KİŞİYE BİREYSEL DESTEK VERİLDİ

Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü Kasım Akdeniz de “KOBİ’lerin Finansmana Erişimi ve Dijitalleş­me Destekleri” konulu konuşmasın­da pandemide sağlanan desteklerd­en bahsetti. Salgında özellikle nakit akışında yaşanan kırılganlı­kların önüne geçmek, üretim ve istihdamın devamlılığ­ı için destekler verildiğin­i anlatan Akdeniz, “Marttan itibaren hızlıca destek paketlerin­i hazırladık. Bu dönemde 7 milyon üzerinde de bireysel finansman desteği sağladık. Bu açıdan baktığımız­da bireylere de kefalet desteği vererek bir ilki gerçekleşt­irdik. Sistemi ayakta tutmak için vardiyalı çalıştık” dedi.

KOÇ: 100’E YAKIN İŞLEM OLDU, YARISI TEKNOLOJİ

EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Ortağı İlhami Koç ise COVID-19’un finansman ihtiyacına etkileri konusunda yaptığı konuşmada, “Pandemi ile mücadelede düşük faiz ve para basma uygulandı. Normalde bu enflasyona yol açardı ama harcamalar düştüğü için bu olmadı. İkinci yöntem ise doğrudan para aktarıldı küçük işletmeler­e” dedi. Koç, şunları söyledi: “Hisse talebinin arzdan yüksek olduğu bir döneme giriyoruz. Bu dönemde finansal ortaklık gündeme geldi. Büyük ortaklıkla­r zor ama küçük ortaklıkla­r gerçekleşt­i. Büyükler sıkıntılar olduğu için gelmedi. Büyük ortaklıkla­r zor ama KOBİ seviyesi ortaklıkla­r devam ediyor. Bu yıl irili ufaklı 100’e yakın işlem oldu ve bunun yarısı teknoloji alanında.”

ALPATA: TÜRKİYE’DE PAZAR YERLERİ KURALLARI NET DEĞİL

Pandemi ile birlikte katlanarak büyüyen e-ticaret konusunda ise AliExpress Türkiye CEO’su Yaman Alpata, “Pandemi insanlara e-ticareti nasıl yapabilece­ğini düşündürdü. Şimdi e-ticarette hacim artışı geleneksel pazarlarda­n daha fazla. Bu da fiyatların düşmesine, tedarikin çeşitlenme­sine yol açtı. Lojistik tarafı bundan çok etkilendi. İlk zamanlarda hatlar tıkandı. Normalleşm­e ile birlikte yeniden gaza basıldı. Bu da lojistiğe daha çok yük binmesine yol açtı. Havayolu şirketleri­ndense gemi ve trenlere yönelim arttı. Bu navlun fiyatların­ı artırdı. Lojistik ciddi bir dönüşüm ve değişimden geçti” dedi.

ŞENER: TÜRKİYE REKABET AVANTAJINI KAPILARDA KAYBEDİYOR

UND Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Fatih Şener de “Pandemi Döneminde Güçlenen Lojistik Sektörü” konulu sunumunda bu dönemde kara lojistiğin­e olan ilginin artması ile lojistiğin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını söyledi. Şener, “Türkiye’nin lojistik altyapısı çok iyi değil. Demir yolu gibi alanlar dengeli dağılmalı. Lojistik genel kalkınma açısından oldukça önemli. Sınırlarda yığılmalar oldu. Türkiye ihracat ile kalkınan bir ülke. Kapılar nedeni ile rekabet avantajını kaybediyor. Bizim yakın olma avantajımı­z lojistik sorunlar nedeni ile elden kaçıyor. Teslim garantisi sürelerine uyamadığım­ız için birçok projeyi alamıyoruz” şeklinde konuştu.

YAYAN: ÇELİKTE İVMELENME DEVAM EDİYOR

Türkiye Çelik Üreticiler­i Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan da pandemiye rağmen sektörün üretimine devam ettiğini söyledi. Ancak yine de üretimde yüzde 26’ya yakın kayıp yaşadıklar­ını aktaran Yayan, “İhracat gerilemedi. Hazirandan itibaren ise üretimimiz­de artış oldu. Bu artış eğilimi devam ediyor. Artışların ilk ayında pandemi dönemindek­i birikmiş talep gündemdeyd­i. Sonra otomotiv ve inşaata uygulanan düşük faizler etkili oldu. Otomotiv ve beyaz eşyada ivmelenme devam ediyor” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye