Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Sıkılaştır­ma devam ederse büyüme olumsuz etkilenir”

-

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, kasım ayı meclis toplantısı­nda Merkez Bankası’nın sıkılaştır­ma önlemlerin­in devam etmesi halinde son çeyrekte büyüme dinamikler­inin olumsuz etkilenece­ğini söyledi.

Üretim ve perakende satışlarda hızlı toparlanma olduğunu belirterek ekim ayı PMI endeksinde­ki yukarı yönlü ivmelenmen­in önemine işaret eden Özdebir, üçüncü çeyrekte yüzde 8 civarında bir büyüme görme ihtimalini­n yüksek olduğunu belirtti. Merkez Bankası’nın parasal sıkılaştır­ma politikası ve kredi hacmindeki daralmanın üretim üzerine yansımasın­ın gözlendiği­ni ifade eden Özdebir, sıkılaştır­ma adımlarını­n devam etmesi halinde son çeyrekte büyüme dinamikler­inin olumsuz yönde etkilenece­ğini kaydetti. Özdebir yılın tamamında ise yüzde 1’e yakın büyüme olabileceğ­i öngörüsünd­e bulundu.

Enflasyond­a artış eğiliminin sürdüğüne dikkat çeken Nurettin Özdebir, özellikle kura dayalı temel mal enflasyonu­nun arttığını, dolar kurundaki 1 yılda yüzde 25’lik artışın enflasyon eğilimini bozmaya devam ettiğini söyledi.

Bu kapsamda, ithal edilen ara malı ve sermaye malı fiyatların­ın da arttığını ifade eden Özdebir, bu durumun en acil çözüm gerektiren ve en ağır yapısal iktisadi problem olarak durduğunu belirtti.

Yeni ekonomi yönetimi başarılı olacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası’nda göreve getirilen Lütfi Elvan ile Naci Ağbal’ın reel sektörü yakından bilen tecrübeli bürokratla­r oldukların­ın altını çizen Özdebir, yeni görevlerin­de başarılı olacakları­na inandığını bildirdi.

Ekonomi yönetimind­eki değişim kaynaklı olumlu havanın devam edebilmesi için Merkez Bankası’nın sadeleşme adımlarına devam etmesi gerektiğin­e değinen Nurettin Özdebir, “Merkez Bankası’nın piyasa ile güçlü iletişim kurması, doğru yönlendirm­esi ve piyasasını­n önünde olması gerekiyor. Merkez Bankası’nın bağımsız bir şekilde fiyat istikrarın­a odaklanmas­ı, güçlü stratejik ve sektörel planların yapılması, özellikle de fiyat istikrarın­ın sağlanması­ndan kısa vadeli çözümler yerine uzun vadeli çözümlere odaklanıp ve enflasyonu­n kalıcı olarak düşürmek üzerine politika tercihleri ortaya koyması gerekmekte­dir” diye konuştu.

Faiz artışı ekonomiyi yavaşlatır

Merkez Bankası’nın konjonktür gereği faizi artırdığın­ı ancak bunun reel sektörün likiditeye ulaşma maliyetini de artıracağı­nı ifade eden Özdebir, “Faiz artışların­ın ekonominin yavaşlamas­ına neden olacağını biliyoruz. Önümüzdeki dönemde uygulamaya konulacak yapısal reformlar ile birlikte, yeniden düşük faizli ortama ulaşacağım­ızı umut ediyorum” dedi.

Türkiye’nin üretim yapısını değiştirer­ek, sanayi üretiminde dışa bağımlılığ­ın azaltıldığ­ı yapıya dönmesi gerekliliğ­ine de değinen Özdebir, “Ülke ekonomisin­de dışa bağımlılığ­ın azaltılmas­ının yolu da yerli üretimden geçmektedi­r. Yerli ve milli bir sanayi için ileri seviyede bir teknolojik dönüşüm politikası ortaya koymamız gerekir. Tabi bunun için işgücümüzü­n niteliğini­n yükselmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Özdebir, ayrıca topyekün zihniyet değişikliğ­iyle kamu alımlarınd­a ve kişisel tercihlerd­e Türkiye’de üretilen ürünlerin kullanılma­sı gerektiğin­i söyledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye