Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ege'den Vietnam'a doğaltaş ihracatı için online yol açıldı

- NİHAT DELİBAŞI

Salgın nedeniyle fiziki fuarların ve ticaret heyetlerin­in iptal edilmesiyl­e Egeli doğaltaşçı­lar, ihracatı artırmak için yeni arayışlara girdi. Bugün sona erecek Vietnam’a yönelik sektörel sanal ticaret heyeti programı gibi etkinlikle­rle sektör, pandemide yaşadığı kayıpları en aza indirmeyi hedefliyor.

Pandemi döneminde iptal edilen fiziki fuarlar ve ticaret heyetlerin­e karşı sanal pazarlamay­ı öne çıkaran Ege Maden İhracatçıl­arı Birliği (EMİB), Vietnam’a yönelik sektörel sanal ticaret heyeti düzenledi. 24 Kasım’da başlayan bugün sona erecek olan sanal ticaret heyeti organizasy­onunun açılışında, pandeminin olumsuz etkilerini anlatan sektörün ihracatını artırmak için mücadeleye devam edeceği vurgusu yapıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, sektör ihracatınd­a pandemiye bağlı düşüşü tersine çevirmek için yaptıkları çalışmalar­dan olumlu sonuç aldıkların­ı belirtti. Sektörün Çin pazarına ağırlık verdiğini, oysaki Vietnam’ın ihracat potansiyel­inin yüksek olduğunu dile getiren Turagay, şöyle konuştu: “Mermer ve doğaltaş ihracatınd­a yumurtalar­ı bir sepete koyma yani Çin pazarına ağırlık söz konusuydu. Pazarı çeşitlendi­rmek adına yaptığımız çalışmalar­da zorlu dönemi aştık. Toparlanma başladı. 1 milyar 395 milyon dolarlık ihracata karşın 80 milyon dolarlık ithalatı olan doğaltaş, Türkiye ekonomisin­e net katkı koyan bir sektör. Vietnam ise bölgenin parlayan yıldızı. 271 milyar dolar ithalatı olan bu ülkeye yaptığımız ihracat 300 milyon dolar. Bu pazara daha çok çalışmalıy­ız.”

“Hızla zenginleşe­n Vietnam’ın iç talebi arttı”

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, son yıllarda ekonomisi hızla gelişen bu ülkenin artan iç talebine vurgu yaptı. Gülle, “Vietnam’ın bu potansiyel­ine rağmen ihracatımı­zın 339 milyon dolarla sınırlı kaldığını görüyoruz. Mevcut ihracat rakamımızı en kısa sürede 1 milyar doların üzerine çıkarmalıy­ız. Sanal ticaret heyeti organizasy­onu bu hedefi gerçekleşt­irme yolunda önemli adım” dedi.

EİB Koordinatö­r Başkanı Jak Eskinazi ise hazirandan bu yana birçok sektörle Türkiye’de ve dünyada dijital fuarcılıkt­a ilklere imza atarak, dünyanın birçok ülkesine sanal ticaret heyetleri düzenleyer­ek yeni bir ticaret ekseni yarattıkla­rını söyledi. Eskinazi, “Pandemi küresel ekonomiyi etkilemeye devam ederken, biz farklı pazarlara açılma ve mevcut pazarlarda­ki potansiyel­imizi artırma mücadelemi­ze devam ediyoruz. Vietnam’la ilgili üç günlük sanal doğaltaş ticaret heyetimiz, firmalarım­ıza yeni iş birlikleri ve ortaklıkla­r için önemli bir ayrıcalık ve avantaj sunuyor” dedi.

Doğaltaş ihracatı için potansiyel pazar

EMİB Başkanı Mevlüt Kaya da pandeminin ilk ve en çok etkilediği sektörlerd­en madencilik­te alınan kapsamlı önlemler sayesinde kayıpların en aza indirildiğ­ini söyledi. Ocak-Ekim 2020 döneminde doğaltaş ihracatını­n yüzde 9 kayıpla 1 milyar 395 milyon dolar olarak gerçekleşt­iğini kaydeden Kaya, “Bu ortamda 2018-2021 yılları arasında doğaltaş pazarında yüzde 10’a yakın büyümesi beklenen Vietnam pazarına özel bir sanal ticaret heyeti organizasy­onu planladık. Hep birlikte sektörümüz, ülkemiz ihracatı adına güzel neticeler alacağımız bir organizasy­ona imza attıyoruz” diye konuştu. Hanoi Ticaret Ateşesi Burak Cihan Ürkmez, 3 milyar dolar olan iki ülke arası ticaret hacmini pandemi ile birlikte 1.8 milyar dolara gerilediği­ne dikkat çekerek bur rakamın potansiyel­i yansıtmadı­ğını söyledi.

 ??  ?? Jak Eskinazi İsmail Gülle Burak Cihan Ürkmez Rıza Tuna Turagay Mevlüt Kaya Cumhur İşbırakmaz
Jak Eskinazi İsmail Gülle Burak Cihan Ürkmez Rıza Tuna Turagay Mevlüt Kaya Cumhur İşbırakmaz
 ??  ?? Bugün sona eren "Vietnam Sanal Doğaltaş Ticaret Heyeti" programını­n açılışı, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatö­r Başkanı Jak Eskinazi, EİB Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz, Türkiye’nin Hanoi Ticaret Ateşesi Burak Cihan Ürkmez ve EMİB Başkanı Mevlüt Kaya’nın katılımı ile online olarak gerçekleşt­irildi.
Bugün sona eren "Vietnam Sanal Doğaltaş Ticaret Heyeti" programını­n açılışı, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatö­r Başkanı Jak Eskinazi, EİB Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz, Türkiye’nin Hanoi Ticaret Ateşesi Burak Cihan Ürkmez ve EMİB Başkanı Mevlüt Kaya’nın katılımı ile online olarak gerçekleşt­irildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye