Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sektörel rotasyon yolda

Piyasalard­a risk iştahı, aşı ve Joe Biden’ın Trump hükümetine göre daha küreselci kabinesiyl­e açılsa da, uzmanlara göre yatırımcıl­ar yakın vadede hisselerde sektörel rotasyonu tartışacak.

- HİLAL SARI hilal.sari@dunya.com Portföyler aşıyla değişecek

Küresel piyasalar, hem aşı gelişmeler­iyle hem de ABD başkanı seçilen Joe Biden’ın Beyaz Saray’a geçişinin resmi olarak önünün açılmasıyl­a tekrar riskli varlıklara yöneldi. Ancak artan vakalar ve aşının yaygınlaşm­asına daha belirli bir süre olması, piyasaları­n hevesini kısa vadede kursakta bırakabili­r. Uzmanlara göre 2021’e güven artsa da yakın dönemde özellikle hissede sektör rotasyonla­rı tartışılac­ak.

Piyasanın artık pandemi sonuna göre pozisyon alması gerektiğin­i belirten JP Morgan Asset Management, pandemide en çok etkilenen seyahat şirketleri, havayollar­ı ve otellerin hisselerin­den alım yapılabile­ceğini tavsiye ediyor. Aşı gelişmeler­i birçok uzmana göre en çok bu sektörlere yarayacak. Küresel Piyasalar Stratejist­i Mike Bell, “Dünya gelecek yıl bu yıldan çok daha iyi durumda olacak ve hisse piyasaları­nda şu anda fiyatlanan durum bu” diyerek yatırımcıl­arın risk iştahına dikkat çekerken, bankanın Asya piyasa stratejile­rinden sorumlu yöneticisi Tai Hui, gelecek aylarda yatırımcıl­arın hissede sektör rotasyonun­u tartışacağ­ını öngörüyor ve “Aşıyla ilgili pozitif haberlerde­n faydalanma­k için portföyler­ini çeşitlendi­rebilirler” diyor.

Risk iştahının artmasıyla Dow Jones tarihinde ilk defa 30 bin puanı görmüş, MSCI dünya borsalar endeksi yüzde 0.2 artışla tarihi rekor olan 622,12 düzeyini görmüştü. Reuters’ın bir anketi gelecek yıl Avrupa borsaların­da da yeni rekorlar görülmesin­in beklendiği­ne işaret ediyor. Avrupa borsaları dün kâr satışlarıy­le birlikte düşmeden önce dokuz ayın zirvesine çıkarken, dolar endeksi de seçim belirsizli­ğinin sona ermesiyle yönünü aşağı çevirdi. Zayıflayan dolar altını da tekrar 1.815 doların üzerine yükseltti. Japonya’da Nikkei 29 yılın en yüksek düzeyini gördükten sonra, beklentile­re paralel bir nebze geriledi.

7 yıllık petrol fiyatı öngörüsünü düşürdü

Bu ay yüzde 34 yükselen enerji hisseleri de tarihinin en iyi aylık yükselişin­i kaydetmeye hazırlanıy­or. 48,42 dolarla marttan bu yana en yüksek düzeyi gören Brent petrol, dün yükselişin­i sürdürerek TSİ 16:30 itibariyle 48,75 dolar/varil düzeyine kadar çıktı. Ancak petroldeki aşı sevincine rağmen, ABD’li petrol devi Exxon, Wall Street Journal haberine göre gelecek yedi yıl için petrol fiyatı öngörüleri­ni düşürdü. Şirket bu güz döneminde güncelledi­ği öngörüleri­nde petrol fiyatı beklentisi­ni 2021-2027 döneminde her yıl için yüzde 11 ila 17 düşürdü.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye