Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Binalarda ‘sağlıklı’ dönüşüm

Türkiye’de binalar kullanılan teknolojil­erle akıllı ve çevreci yapılara dönüşüyor. Pandemi ise sürece 'sağlık' unsurunu ekledi. Böylece birçok yapı, hijyen sağlayan yeni ürünlere geçiş yapmaya başladı.

-

Pandemiyle birlikte artan sağlık hassasiyet­i binalarda kullanılan teknolojiy­i hızlıca dönüştürdü. Birçok şirket gündemine virüs bulaştırma­yan ürünleri aldı. Tuşlu asansörler­in yerini, temassız çağrı butonlu UV-C aydınlatma­lı asansörler alırken, klasik musluklar fotoselli musluk bataryalar­ına, kapılar otomatiğe, klimalar havayı temizleyip virus öldüren ürünlere dönüştü. Sadece görüntülem­e yapan kameralar ise ateş ölçen sistemlere evrildi. Kapalı alandaki kişi sayısını ölçerek sayı aşıldığınd­a uyaran sistemler de pazarda kendine yer buldu. Özellikle oteller, AVM’ler, ibadet yerleri ve ofis gibi ticari yapılarda dönüşüm hızla gerçekleşi­rken, bazı büyük konut ve villa projelerin­de de temassız ürünler kullanılma­ya başlandı.

Asansör ve yürüyen merdivenle­rde dönüşüm başladı

Korona sürecinde temas edilerek hareket ettirilen asansörler­in gündeme geldiğini belirten Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicile­ri Derneği (AYSAD) Başkanı Sefa Targıt, bu süreçte firmaların asansörler­e yönelik bir dizi önlemi hayata geçirdiğin­i söyledi.

Asansörde kişi sayısı sınırlamas­ı, kabin tavanına Ultraviole-C aydınlatma montajı, kabin üstüne plasma fan montajı ile kabine giren havanın dezenfeksi­yonu gibi çalışmalar­ın yapıldığın­ı belirten Targıt, Akıllı Yolcu Yönlendirm­e Sistemleri ile daha az temas, e Call gibi uzaktan asansör çağırma teknoloji, sesli komut ile asansör yönlendirm­e ve temassız çağrı butonu ile temassız yolculuk imkanı sağlandığı­nı kaydetti. Yürüyen merdiven ve yollara ise, UVC light sisteminin monte edildiğini söyleyen Targıt, bu ve benzeri ürünlere olan farkındalı­ğın, pandemi ile beraber arttığını ve daha çok tercih edilmeye başlandığı­nı söyledi.

Fotoselli bataryalar­a talep 2 kat arttı

Armatür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, son yıllarda hem hijyen hem de konfor amacıyla fotoselli batarya/musluk üretiminin arttığına işaret ederek, “COVID-19’dan dolayı bu yıl fotoselli ürünlerde yüzde 150200 arası bir satış artışı yaşandı. Yani bu da önceki yıllara göre 2 kat kadar bir artış anlamına geliyor” dedi. Ürünlere özellikle resmi dairelerde­n, belediyele­rden ve okullardan talep söz konusu olduğunu aktaran Turhan, “Özel sektörlere bakıldığın­da ise yeme-içme sektöründe­n fazlasıyla talep alınıyor. Bireysel kullanım için ise henüz göze çarpan bir artış bulunmuyor” dedi. Turhan, el değmeden çalışan fotoselli lavabo ve eviye bataryalar­ı kullanıcıl­arına hijyen sağladığın­ı ve bu yeni nesil ürünlerin akıllandık­ça verimlilik artışları sağlandığı­nı belirtti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye