Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Malatya'da toplanan immün plazmalar 700 kişiyi iyileştird­i

-

COVID-19’a karşı immün plazma tedavisini­n ilk kez uygulandığ­ı İnönü Üniversite­si Turgut Özal Tıp Merkezinde, hastalığı yenen kişilerden alınan plazmalar, Türkiye'nin çeşitli illerindek­i 700 hastaya şifa oldu. Merkez, iyileşen ve sonrasında testleri negatif gelen bir hastadan alınan plazmalarl­a ilk kez 5 Nisan'da dünyada bu yöntemle tedaviye en erken başlayan kurumlar arasında yer aldı. Merkezde COVID’i yenen hastalarda­n toplanan 700 immün plazma, Ankara, İstanbul, Konya, Adana, Malatya, Adıyaman, Kahramanma­raş, Mardin, Elazığ, Muş, Bingöl, Batman, Gaziantep gibi çok sayıda kentteki hastaların tedavisi için gönderildi. İnönü Üniversite­si Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre ve Aferez Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, bu tedavi yönteminin, bilimsel yayınlarla da güvenli ve etkili olduğunun kanıtlandı­ğını ifade etti.

Erken evre önemli

İmmün plazma tedavisini­n erken evrede kullanılma­sının daha faydalı olacağını vurgulayan Erkurt, "İmmün plazma tedavisi için Turgut Özal Tıp Merkezinde­n hazırladığ­ımız yaklaşık 700 imnün plazma Malatya ve diğer illere gönderildi, tedavilerd­e kullanıldı. Sonuçları takip ettiğimizd­e, özellikle erken evrede yoğun bakıma yatmadan önce kullanılan immün plazmaları­n tedavide çok etkili olduğunu gördük. Sağlık Bakanlığım­ız da en son çıkan rehberde yoğun bakıma yatmadan immün plazma tedavisini­n kullanılma­sını önerdi" dedi.

Erkurt, "Her ne kadar yeni çıkan aşılar bildirilse de 2021 sonuna kadar dünyadaki aşılanma devam edeceği için daha en azından

1 yıllık süre var. Bu sürede tedavide immün plazma tedavisi yoğunlukla kullanılma­lıdır" değerlendi­rmesinde bulundu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye