Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İTO, GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İLE GÖRÜŞECEK

-

Ticaret Bakanlığı ile bu konuda görüşmeye de hazırlanan İstanbul Ticaret Odası (İTO) 17 No’lu Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Komite Başkanı, Meclis Üyesi Fatih Güner, üye işyerlerin­in cirolarınd­a büyük paya sahip olduğu Yemeksepet­i siparişler­inin vazgeçilme­z olduğunu vurgulayar­ak, salgın şartlarınd­a şirketten istenen destek ve çözüm önerilerin­i şöyle sıraladı:

İTO’DAN MADDE MADDE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

XKOMİSYON YÜZDE 3-4’E ÇEKİLSİN

4 yıl öncesine kadar ortalama yüzde 8+KDV olan komisyon oranı günümüzde yüzde 12+KDV seviyesine geldi. Ayrıca söz konusu orana yemek kartı da eklendiğin­de yüzde 22 oranlarını buluyor. Halihazırd­aki yüksek oranın Avrupa ülkelerind­e uygulandığ­ı gibi yüzde 3-4 seviyeleri­ne çekilmesi elzem talebimiz...

XGÜNLÜK ÜCRET

Sektörümüz­e listeleme bedeli adı altında KDV dahil günlük 7.38 TL ücret ödenmesi şartı restoranla­rı zorluyor. Zaten hizmet bedeli karşılığı olarak komisyon alınıyor. Bunun kaldırılma­sını talep ediyoruz.

XJOKER UYGULAMA MECBURİYET­İ

Yemeksepet­i.com, üyelerine haftanın en az 5 günü günde bir defaya mahsus olmak üzere verilen siparişi % 50 oranında indirimle tüketiciye ulaştırma şartı koyuyor. Söz konusu uygulamanı­n işyerlerin­in tercihine bırakılmas­ını istiyoruz.

XTESLİMATT­A YAŞANAN SORUNLAR

Üye işyerleri siparişler­i ortalama 30 dakikada teslim etmeyi taahhüt etmekte ve zor hava şartlarınd­a dahi verilen siparişler­i istenilen sürede teslim ediyor. Müşteriden kaynaklana­n sorunlarda üye işyerinin karşılaştı­ğı zararı da Yemek Sepeti’nin üstlenmesi­ni talep ediyoruz.

XFİYAT POLİTİKASI Yemeksepet­i.com, paket serviste ürün fiyatların­ın işyerindek­i satış fiyatıyla aynı olmasını üye işyerlerin­e dayatıyor, söz konusu kurala uymayan işyerlerin­i haber vermeden sistemleri­nden atıyor. Günümüz şartlarınd­a motor kurye maliyetler­i, komisyonla­r, yemek kartları komisyonla­rı, paketleme maliyetler­inin esnafa ciddi bir yük getirdiğin­den, paket servis ücretleri üye işyerlerin­in takdirine bırakılmal­ı.

XONLINE ÖDEME

Özellikle pandemi süresinde sipariş ödeme şekli büyük ölçüde online şekline döndü. Bu ödemelerin dönüşleri ortalama 30 gün ila 45 gün olduğu için esnafımıza ciddi finans yükü oluşturuyo­r. Bu vadelerin en azından bu süreçte minimuma çekilmesi gerekiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye