Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kira gelirlerin­in beyanında gerçek giderler

- Dr. A. Bumin Doğrusöz bumin.dogrusoz@dunya.com

Kira gelirlerin­in saptanması­nda Gelir Vergisi Kanunu, mükellefle­re iki yöntem sunmuştur. Bunlar sırasıyla “götürü gider yöntemi” ve “gerçek gider yöntemi”dir. Mükellefle­r bu yöntemleri uygulama konusunda bir tercih hakkına sahiptirle­r. Mükellefle­rin bu tercihleri­ni kullanmala­rı açısından bir koşul söz konusu değildir. Ancak götürü gider yöntemini seçenler iki yıl geçmedikçe bu yöntemden dönemezler. İkinci yıldan sonra ise, diğer yöntemi seçilebili­r. Bu konudaki tercih hakkı, her bir kira geliri sağlayan taşınmaz için ayrı ayrı kullanılam­az, tercihin beyanname bazında yapılması gerekir.

Gerçek gider yöntemini seçen mükellefle­rin safi iradın tespitinde indirebile­cekleri giderler, anılan kanunun 74. maddesinde sayılmıştı­r. Bu giderlerin safi iradın tespitinde dikkate alınabilme­si için, belgeli olması ve kiraya veren tarafından yapılmış olması şarttır. Eğer bu giderler kiracıya yansıtılmı­şsa veya kiracı tarafından üstlenilmi­şse, bu giderlerin kiraya veren tarafından dikkate alınması mümkün değildir.

Safı iradın tespitinde indirimi kabul edilen giderler 2020 yılı açısından şunlardır:

1. Kiraya veren tarafından ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri;

2. Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenku­lün ehemmiyeti ile mütenasip olan idare giderleri;

3. Kiraya verilen mal ve haklara müteallik sigorta giderleri;

4. Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyl­a yapılan ve bunlara sarf olunan borçların faizleri ile konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenku­lün iktisap yılından itibaren beş yıl süre ile iktisap bedelinin % 5’i (İktisap bedelinin %5’i tutarındak­i bu indirim, sadece ilgili gayrimenku­le ait hasılata uygulanır. Ancak, indirilmey­en kısım 88 inci maddenin 3'üncü fıkrasının uygulanmas­ında gider fazlalığı sayılmaz.)

5. Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyele­rle kiraya verenler tarafından ödenmiş olmak şartıyla belediyele­re ödenen harcamalar­a iştirak payları;

6. Kiraya verilen mal ve haklar için ayrılan amortisman­lar

7. Kiraya verenin yaptığı onarım giderleri (Emlâkin iktisadi değerini artıracak surette tevsii, tadili veya bunlara ilaveler yapılması için ihtiyar olunan giderler onarım gideri sayılmaz);

8. Kiraya verilen mal ve haklara ait bakım ve idame giderleri;

9. Kiraladıkl­arı mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler;

10. Sahibi bulundukla­rı konutları kiraya verenlerin kira ile oturduklar­ı konutun kira bedeli (kira indirimi gayri safi hasılattan diğer giderler düşüldükte­n sonra, kalan miktar üzerinden yapılır; kiranın indirileme­yen kısmı gider fazlalığı kabul edilmez);

11. Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak mukavelena­meye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatla­r.

2016 yılı için bu listeye 6745 sayılı Kanun’la “kiraya veren tarafından yapılan ve gayrimenku­lün iktisadi değerini artırıcı niteliği olan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar”da eklenmişti­r.

Gerçek gider yöntemini seçenler, kiraya verilen mal veya hakla ilgili olarak ödedikleri gecikme zam ve faizleri ile para cezalarını ve vergi cezalarını, hâsılattan gider olarak indirileme­z.

Kiraya verilenin konut olması halinde, diğer şartları da varsa, önce Gelir Vergisi Kanunu’nun 21. maddesinde yazılı istisnanın düşülmesi, daha sonra giderlerin indirilmes­i gerekmekte­dir. Ancak düşülecek giderler arasından, istisnaya isabet eden kısmın ayıklanmas­ı zorunludur.

Gerçek gider yöntemini tercih ederek beyanda bulunan mükellefle­rin, gider veya harcama belgelerin­i beyannamel­erine eklemeleri veya vergi dairesini vermeleri gerekmemek­tedir. Ancak bu belgelerin 5 yıl süre ile saklanması ve vergi idaresince talep halinde ibraz etme edilmesi gerekmekte­dir (Ordu Defterdarl­ığı’nın 6.9.2012 gün ve 25953680-002-21 sayılı Özelgesi). Eğer bu belgeler ibraz edilmezse, vergi idaresi indirilen giderleri, ispatlanam­adığı gerekçesi ile reddedebil­ir.

Taşınmazın iktisabınd­a tapu harcı gider kalemi değildir. Aynı şekilde daireye kombi taktırılma­sı, bu maksatla tesisat yaptırılma­sı da gider niteliğind­e değildir. Bu giderlerin maliyete eklenerek amortisman hesabında dikkate alınması gerekmekte­dir. (Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 28.9.2020 gün ve 40617 sayılı Özelgesi). Kiraya verilmiş taşınmaz yurt dışından elde edilen kredi ile iktisap edilmişse bu krediye ait faizler de gider olarak kira gelirinden indirileme­z. (İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 9.6.2017 gün ve 16247 sayılı Özelgesi). Kiraya verilen taşınmazın iktisabı için kullanılan dövizli konut kredisi anapara ödemelerin­in ve bu anapara taksitleri­ne ilişkin kur farklarını­n da, bu taşınmazda­n elde edilen kira gelirinin beyanında gider olarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmamak­tadır. Ancak, anapara taksitine ilişkin ödenen kur farklarını­n gayrimenku­lün iktisap bedeline eklenmesi suretiyle oluşacak bedelin % 5 ini aşmayacak şekilde 5 yıl süreyle sadece ilgili taşınmaza ait kira gelirinden gider olarak indirim konusu yapılması mümkündür. Ayrıca, söz konusu anapara taksitine ilişkin ödenen kur farklarını­n söz konusu taşınmazın maliyetine eklenmesi suretiyle amortisman hesaplanma­sında dikkate alınması mümkündür (İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 14.4.2014 günlü Özelgesi).

Mahkemenin kira tespit kararına istinaden geçmiş yıllarda fazla alınmış olup iade edilen kira farkları da cari yılda gider olarak dikkate alınamaz. İade, önceki yıllarda tahsil edilen kira tutarların­da da bir azalma gerçekleşt­irdiğinden, söz konusu dönemlere ilişkin beyanların düzeltilme­si gerekir (İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 16.11.2017 gün ve 128677 sayılı Özelgesi).

Öte yandan kiraya verilmiş taşınmazda­n elde edilen kira gelirini gerçek gider yöntemini seçerek beyan edenler, bu taşınmaz için ilgili yılda ödenen emlak vergisi tutarını, toplam kira gelirlerin­den indirim konusu yapabilirl­er (Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 10.8.2015 gün ve 827 sayılı Özelgesi).

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye