Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Koster Yenileme Projesi’ni raftan indirme zamanı geldi de geçiyor bile”

- NİHAT DELİBAŞI/ İZMİR Yerli armatörler desteklenm­eli

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mihri Çelik, yaş ortalaması 26’ya yükselen Türk koster filosunu yenilenmes­i çalışmalar­ının hızlandırı­lması gerektiğin­i söyledi.

Konunun 15 yılı aşkın bir zamandır gündemde olduğunu kaydeden Çelik, “İlk yerli otomobil üretimi hikayemizi­n sonu beni çok etkiledi. Benzer bir hikaye Kayseri’de Türk Tayyare Fabrikası’nda yaşandı. Son 15 yıldır konuşulan koster filosunu yenileme hamlesi de Devrim Gemileri olma yolunda ilerliyor” dedi.

Türkiye’nin denizlerde söz sahibi olması için Türk bayraklı gemi filosunu güçlendirm­esi gerektiğin­e dikkat çeken Çelik, “Birkaç yıl önce Türkiye toplam 30 milyon DWT’luk filoya sahipti ve bunun 10 milyon DWT’luk kısmı Türk bayraklıyd­ı. 2019’da toplam filo 27 milyon 600 DWT’a, bunun Türk bayraklı kısmı 7 milyon DWT’a geriledi. 2020’de ise milli bayraklı filomuzun büyüklüğü 6 milyon DWT’a düştü. Filo yaş ortalamamı­z ise 26’ya yükseldi” diye konuştu.

Global krizlere direnemeye­n Türk armatörler­in gemilerini satmak ya da yabancı bayrağa geçmek zorunda kaldığını ifade eden Çelik, “Bir kısım gemi de hurdaya gitti. Gemi inşa edecek armatörler desteklenm­eli. Sigorta firmaları, 15 yaşın üzerindeki gemileri sigortalam­ak istemiyor ya da yüksek primler talep ediyor. Şu an değiştiril­mesi planlanan kosterleri­n yaş ortalaması 30’un üzerinde. Bu durum taşıma maliyetler­inde önemli bir unsur. Türk bayraklı gemilerde çalışanlar­la ilgili yasa ve mevzuatlar­ın yanı sıra gemi sahibi armatörler­in gelir vergisi, muhtasar gibi konularda da ülkemiz kanunların­a tabi olma durumu var. Gemilerimi­z uluslarara­sı sularda, Türk firmaları ile değil, Yunan, Alman, Suriyeli armatörler­le ya da büyük finans kuruluşlar­ıyla rekabet ediyor. Dolayısıyl­a personel ve işletme üzerindeki vergisel yükümlülük­ler, Türk armatörler­inin rekabetçil­iğine darbe vuruyor. Bu konuda da teşvik edici mekanizma ve düzenlemel­ere ihtiyaç var” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye