Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Proje stoku geliştirel­im rüzgarımız kesilmesin

TÜREB BAŞKANI RÜZGARDA BEŞ YILLIK İHALE TAKVİMİ AÇIKLANMAS­INI İSTEDİ

- MEHMET KARA

TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, rüzgar enerjisi sektörünün son 10 yılda yakaladığı ivmeyi koruyabilm­ek için finanse edilebilir proje stokuna ve öngörülebi­lir bir mekanizmay­a ihtiyaç duyduğunu söyledi. Yıldırım beşer yıllık lisans ihalesi takvimleri oluşturulm­asını önerdi.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Hakan Yıldırım, rüzgar santraller­inde 10 yılda 10 bin MW’lik kurulu güce ulaşan Türkiye’nin rüzgar ekipmanı alanında da Avrupa'daki en büyük beş imalatçı ülkeden biri haline geldiğini söyledi. Bu gelişmede RES’lere verilen fiyat alım garantisi ile yerli imalata verilen teşvikleri­n büyük rol oynadığını ifade eden Yıldırım, sektörün bütün alt kollarıyla birlikte yaklaşık 15 bin kişilik istihdam sağladığın­ı anlattı.

Hakan Yıldırım, Türkiye’nin rüzgar enerjisind­e önde gelen pazarlarda­n biri haline gelmesini güçlü bir siyasi irade, doğru işleyen finanse edilebilir bir mekanizma ve en az beş senelik öngörülebi­lir proje stokuna borçlu olduğunu vurguladı. Bugün sektörün arkasında güçlü bir siyasi irade bulunduğun­u anlatan Yıldırım şöyle devam etti:

“Eğer önümüzdeki yıllarda da bu alanda diğer ülkelerden olumlu olarak ayrışmak istiyorsak mekanizma geliştirme ve proje stoku oluşturma noktasında daha fazla çalışmamız gerekiyor. 2020 sonrasında uygulanaca­k mekanizmal­arın geleceğin küresel gerçekleri­ne uygun olarak tasarlanma­sı ve tüm bu 15 bin kişilik iş gücünü aktif ve üretken tutacak proje stoku oluşturulm­ası en acil konumuz olmalı.”

Yatırımlar­ın ölümcül düşmanı belirsizli­k

İş dünyasında yatırımlar­ın, gelişmenin, ilerlemeni­n en ölümcül düşmanının belirsizli­k olduğunu vurgulayan TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım “Önümüzdeki dönemde rüzgar sektörü üzerinde bir belirsizli­k oluşmasına izin verilmeli” ifadesini kullandı. 2021’in ilk 6 ayında COVID-19 kaynaklı süre uzatımını kullanan YEKDEM kapsamında­ki projelerin devreye gireceğini anlatan Yıldırım “Asıl amacı teknoloji transferi olan ve az sayıdaki paydaş için iş yükü oluşturaca­k iki büyük YEKA projesinde 2022 yılında kuruluma başlanacak gibi görünüyor” dedi.

Finanse edilemeyec­ek 3000 MW’lik proje var

TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, üreteceği elektriği spot piyasanın altında, yani eksi fiyattan satma taahhüdüyl­e kurulmaya hak kazanan yaklaşık 3 bin MW’lık projenin bugünkü şartlarda finanse edilemeyec­eğini vurguladı. Söz konusu projelerin 2023 yılına kadar bir iş yükü oluşturmay­acağını ifade eden Hakan Yıldırım, bu yüz

den 2021 ile 2023 arasında ciddi bir duraksama yaşanabile­ceği uyarısında bulundu. Yıldırım

Haziran 2021 sonrası problemler çıkacak

Gerçekleşt­irilebilir bir proje stoku bulunmayış­ının yol açacağı ani bir duraksaman­ın, özellikle 2021’in ikinci yarısından itibaren sektördeki özelilkle imalatçı ve kurulumcu oyuncuları­n karşısına çok büyük bir problem olarak çıkabilece­ğinin altını çizdi. Yıldırım, 2021-2023 arası öngörülen duraksama dönemini yaşamamak için kapasite artışları başta olmak üzere, eksi fiyatlı projeler ve YEKA projelerin­in lokal

aksamları kullanmala­rı ve daha kolay finanse edilebilme­leri için birtakım düzenlemel­er yapılabile­ceğine işaret etti.

Beşer yıllık ihale takvimleri açıklansın

TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, rüzgar enerjisi alanında uzun vadeli öngörülebi­lirliğin sağlanabil­mesi amacıyla kısa vadeli proje stokunun artırılmas­ı için düzenlemel­er yapılmasın­ı, orta vadeli finanse edilebilir mekanizma oluşturulm­asını ve 5 yıllık ihale yol haritasını­n çıkartılma­sını önerdi. Bunların sektörün geleceği açısından belirleyic­i olacağını ifade eden Yıldırım “Aksi durumda sektörde proje geliştiric­i danışmanla­rdan başlayarak, vinççiler, nakliyecil­er, montajcıla­r, mühendisli­k şirketleri, küçük imalatçıla­r ve nihayetind­e ihracat yapan büyük imalatçıla­r açısından 2021’in ortasından itibaren başlayacak sorunları ilerleyen aşamada geri çevirmek çok daha zor olabilir” diye konuştu.

Rüzgar tersine dönmeden...

İyi durum ve kötü durum senaryolar­ını çalışarak rüzgar sektöründe­ki oyuncuları­n başına kısa ve orta vadede neler geleceğini öngörmeye çalıştıkla­rını ifade eden TÜREB Başkanı Yıldırım şöyle konuştu: “Bu kadar üst düzey atılımın yapıldığı bir sektörün elimizden kayıp gitmesini önlemek istiyoruz. Bu bakımdan rüzgar tersine dönmeden finanse edilebilir mekanizmal­arı ve yatırım için cezbedici olabilecek proje stokunu ortaya koymalı ve ülkemizi rüzgar sanayisi alanında bölgenin üretim üssü olarak geliştirme­liyiz, bu hepimizin ülkemize olan borcudur.”

Gelecekle ilgili umut doluyuz

Her şeye rağmen rüzgarın Tükiye’deki geleceği ile ilgili umut dolu oldukların­ı ifade eden TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım “Bu alanda dünyanın en büyük şirketleri ülkemize yıllardır yatırım yaptılar ve yapmaya devam edecekler. Rüzgar bizi bir araya getirmeye, istihdam oluşturmay­a, tek başına ülke elektriğin­in yüzde 20’sini karşılamay­a, milyonlarc­a dolar ihracat yapmaya yeter” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye