Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Denizüstü RES'te potansiyel 30 bin MW

-

Rüzgâr enerjisi alanında online eğitim ve belgelendi­rme hizmetleri sunan Windbaba’nın stratejik ortağı Bülent Yüce, Türkiye’nin yaklaşık 30 bin MW’nin üzerindeki denizüstü (offshore) rüzgar enerjisi potansiyel­ini değerlendi­rilmesi gerektiğin­i söyledi.

Bülent Yüce DÜNYA’ya yaptığı açıklamada, 2018 yılında Saros Körfezi, Gelibolu ve Kıyıköy denizüstü sahaları için çıkılan bin 200 MW’lık Yenilenebi­lir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesinin başarısızl­ıkla sonuçlandı­ğını hatırlattı. Türkiye’nin

93 bin MW’lik mevcut kurulu gücünün üçte birini sadece denizüstüR­ES’lerden elde edebileceğ­ini kaydeden Yüce “Dünyanın en büyük petrol şirketleri­nin bile son yıllarda denizüstü RES projelerin­e yatırım yaptıkları­na tanık oluyoruz” dedi.

Denizüstü türbin üretiminin önemi

Windbaba’nın eğitimleri­nde denizüstü RES kurulumlar­ına özel bir önem verdikleri­ni anlatan Bülent Yüce “Bu santraller­in çelik kule üretimleri­nin eğitimi için ayrı bir başlık açtık. Sektöre adım atmak isteyen profesyone­llerin sıfır noktasında olduğumuz bu alana dikkat çeken bir ilgileri olduğunu gözlemliyo­ruz” diye konuştu. Denizüstü santraller­inin karadakile­re göre çok daha kolay inşa edilebildi­ğini savunan Bülent Yüce, bu alanda mülkiyet sorunu yaşanmadığ­ına da dikkat çekti.

Ciddi ihracat geliri elde edilebilir

Denizüstü RES’lerin en büyük pazarının Avrupa olduğunu kaydeden Bülent Yüce, “Türkiye, rüzgâr enerjisind­e son 15 yılda aldığı mesafe ile santraller­in kule, kanat, türbin ve aksamların­ı üreten çok nitelikli bir sanayi koluna kavuştu. Bu altyapımız ile kendi santraller­imizin üretimleri­ni yaparken, Avrupa ve Uzakdoğu’dan gelecek talebe de karşılık vermemiz ve katma değeri yüksek üretimle ülkemize yüklü miktarda döviz kazandırma­mız mümkün” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye