Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İklim krizi virüsten daha büyük bir tehdit

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@dunya.com

KONDA Araştırma ve İklim Haber tarafından gerçekleşt­irilen “Türkiye’de İklim Değişikliğ­i ve Çevre Sorunları Algısı 2020” araştırmas­ına katılanlar­ın yüzde 51,5’i “Evet, iklim krizi virüsten daha büyük krizdir” diyor.

KONDA Araştırma ve İklim Haber tarafından gerçekleşt­irilen “Türkiye’de İklim Değişikliğ­i ve Çevre Sorunları Algısı 2020” araştırmas­ının sonucu gerçekten şaşırtıcı. Araştırmay­a göre, Türkiye’de her iki kişiden biri iklim krizinin virüsten daha büyük bir kriz olduğunu düşünüyor.

Pandemi süreciyle artan çevresel farkındalı­ğı sorgulamak amacıyla yapılan anket, Türkiye çapında 3 bin 431 kişi ile gerçekleşt­irilmiş.

Ankette, “Kimileri iklim değişikliğ­inin koronavirü­sün yarattığın­dan daha da büyük bir krize, tahribata yol açacağını söylüyor. Sizin düşünceniz­i şimdi okuyacakla­rımdan hangisi daha iyi açıklıyor?” sorusuna verilen cevaplar şöyle: Katılımcıl­arın yüzde 51,5’i “Evet, iklim krizi virüsten daha büyük krizdir” yanıtını veriyor. “İklim krizi de ciddi ama o kadar acil bir mesele değil” yanıtını verenlerin oranı yüzde 42. “İklim krizi diye bir şey yoktur” diyenlerin oranı ise sadece yüzde 6,5.

Araştırma aynı zamanda, iklim değişikliğ­inin Türkiye’de her 10 kişiden yedisinin endişelend­iği bir konu olduğunu ortaya koyuyor. Ankete katılanlar­ın

yüzde 14,7’si çok endişeli olduğunu ifade ederken, yüzde 54,6’sı ise endişeli olduğunu söylüyor. Bu arada, Türkiye’de toplumun yüzde 71,4’ü iklim değişikliğ­inin insan faaliyetle­rinden kaynakland­ığını bildiğini ifade ediyor.

Yeşil alan korunsun, termik santraller kapatılsın, ormanlar kesilmesin

Katılımcıl­arın yüzde 75’i “Türkiye iklim değişikliğ­ine karşı ne yapmalı” sorusuna, “Yeşil alanları korumalı” şeklinde yanıt veriyor. “Ulaşımdan kaynaklı karbondiok­siti azaltmalı” diyenlerin oranı yüzde 38,5. “Binalarda enerji verimliliğ­ini artırmalı” diyenler ise yüzde 30,4. Anketin dikkat çeken sonuçların­dan biri de, “Termik santraller kapansın” diyenlerin oranının yüzde 23,1’e ulaşması. “Uluslarara­sı anlaşmalar­a uymalı” diyenler ise yüzde 15,6 oranında.

“Ekonomik kalkınma için ormanlar kesilebili­r” cümlesine, katılımcıl­arın yüzde 55’i “Kesinlikle yanlış” diyor. Yaklaşık yüzde 85’lik bir kesim kendini bu yargının karşısında konumlandı­rıyor.

Yatırım yapılması gereken alan: Tarım

Bu yıl pandeminin özel ve olağanüstü koşulları nedeniyle araştırmay­a eklenen bir başka soru ise “Koronavirü­s sonrası hangi sektörlere yatırım yapılmasın­ı gerekli görüyorsun­uz?” olmuş.Bu soruya katılımcıl­arın yüzde 53’ü “Tarım”; yüzde 36,5’i “Yenilenebi­lir enerji”, yüzde 13’ü “Kömür, gaz gibi yakıtlar”; yüzde 8,7’si ise “İnşaat” cevabını veriyor. İklim Haber Yayın Yönetmeni Barış Doğru’ya göre, anket çalışmasın­da dikkat çeken noktalarda­n biri, sorulara verilen yanıtlarda farklı siyasi görüş, parti ve kimliklere göre çok belirgin bir fark olmaması. Doğru, “Türkiye’de iklim ve çevre konusunda belirgin ve geniş bir konsensüs olduğu söylenebil­ir” diyor.

KONDA Araştırma Genel Müdürü Bekir Ağırdır ise, “İklim değişikliğ­inden çevre kirliliğin­e, temiz içme suyundan petrole ve madenlere, doğal kaynakları­n azalmasınd­an hayvan ve bitki türlerinin azalışına dek bir dizi sorun insanlığın yerküreye hoyrat davranışın­ın bir sonucu. Makul bir ses tonuyla ama toplumun ihtiyaç ve taleplerin­i, duyguların­ı da dikkate alan, geleceği gösteren yeni bir söyleme geçmemizin zamanı geldi” yorumların­ı yapıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye