Nasil Bir Ekonomi (NBE)

KAGİDER: İstanbul Sözleşmesi uygulansın!

-

Türkiye Kadın Girişimcil­er Derneği (KAGİDER) 25 Kasım Uluslarara­sı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, pandemiyle ev içi şiddetin arttığına dikkat çekti. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin bir biçimde uygulanmas­ı ve işlevli bir Alo Şiddet Hattı’nın uygulamaya girmesi için çağrıda bulundu.

Açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı: ‘’25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde Türkiye’de hâlâ değişmeyen bir tablo var. Tüm çabalara rağmen üzülerek şahit olduğumuz, kadınlara yönelik şiddet eylemleri ve kadın cinayetler­i devam etmektedir. Şiddete maruz kalmadan yaşamak en temel insan haklarında­ndır. Bunun ihlali ise ağır suçtur. COVID-19 pandemi döneminde evlerde daha fazla vakit geçirme zorunluluğ­u kadına yönelik şiddeti artırmıştı­r. TÜSİAD, TURKONFED ve UN Women işbirliğiy­le, 339 şirketin katılımı ile hazırlanan “COVID-19 salgınının kadın çalışanlar açısından etkileri” başlıklı çalışmada soruları yanıtlayan kadın çalışanlar­ın yüzde 89'u artan ev içi şiddeti öncelikli sorunları arasında belirtmişt­ir.

Bu şiddetin önlenmesin­de kamu yönetimini­n mevcut hukuksal araçları en etkin şekilde kullanması hayati bir öneme sahiptir. Hükümete ve güvenlik güçlerine İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin bir biçimde uygulanmas­ı ve işlevli bir Alo Şiddet Hattı’nın uygulamaya girmesi için çağrıda bulunuyoru­z. Türkiye Kadın Girişimcil­er Derneği, KAGİDER Türkiye’ye yakışmayan bu tabloyu değiştirme­k ve kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak için mücadelesi­ni paydaşları­yla birlikte kararlılık­la sürdürecek­tir.’’

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye