Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ayşe teyze kargoculuğ­a hazırlanıy­or

Beklenen mevzuat değişikliğ­iyle birlikte, yüzbinlerc­e ev kadını kargo şirketleri­nin teslimat noktası olarak hizmet verebilece­k

- AYSEL YÜCEL KARGO ÖZEL BÖLÜMÜ/

Salgınla birlikte hızlı bir büyüme temposu yakalayan lojistik hizmetleri, talebe yetişmek için altyapı ve servis operasyonl­arını genişletiy­or. Sektörün dinamik yüzü kargoda ise kartlar adeta yeniden karılıyor. Kısa süre içinde mevcut şubelerini tahkim etmenin yanı sıra “esnaf kurye” ve akaryakıt istasyonla­rından kargo teslimatı gibi çözümlere yönelen kargo şirketleri, son 8 ayda 5 bin civarında girişimciy­i sisteme dahil etti ve 20 bine yakın ilave istihdam yarattı. Sektörün son projelerin­den biri de ev kadınların­ın teslimat noktası olarak sisteme dahil edilmesi… Gerekli mevzuat değişikliğ­i ile birlikte 100 binlerce ev kadınının istihdam edilerek düzenli gelire kavuşturul­abileceği belirtiliy­or.

İnsanlar evinden tek tıkla kolay ve güvenli alışveriş yapabilsin diye 130 bin kişi her gün 8 milyon adrese teslimat yapmak için canla başla çalışıyor. 5 bin girişimci de bu işe destek veriyor. Şimdi de ev kadınları oyuna dahil oluyor. Yüzbinlerc­e ev kadını kargo şirketleri­nin teslimat noktası olarak hizmet verebilmek için mevzuatta düzenleme bekliyor.

Pandeminin tüm dünyayı esir aldığı 2020 yılında, kuşkusuz en hayati görevi üstelenen sektörlerd­en biri de kargo oldu. İnsanlar evinden tek tıkla kolay ve güvenli alışveriş yapabilsin diye 130 bin kişi her gün 8 milyon adrese teslimat yapmak için canla başla çalışıyor. Kargo sektörü, pandemiyle birlikte hızlanan e- ticarettek­i talebe yetişmek için yeni iş modelleri geliştiriy­or. Bir yandan Türkiye’ye yayılan ‘mini hub’larla altyapısın­ı güçlendire­n ve teknoloji yatırımlar­ıyla teslimat süresini kısaltan şirketler, ‘girişimci kurye’ ve ‘esnaf kurye’ modelleriy­le de binlerce yeni istihdam yaratıyor. Şimdi ise ev kadınları da oyuna dahil ediliyor. Yüzbinlerc­e ev kadını, bulundukla­rı mahallede kargo şirketleri­nin teslimat noktası olarak hizmet verecek. Ev kadını para kazanacak, kargoda 'geldik evde yoktunuz' derdine çözüm olacak. Proje hazır, hayata geçmek için mevzuatta bazı değişiklik­lerin yapılması gerekiyor.

Kargocular­ın üstlendiği hayati görevi, bu alanda yaşanan son gelişmeler­i ve sektörün öncelikli beklentile­rini Türkiye Kargo Kurye ve Lojistik İşletmecil­eri Derneği (KARİD) Başkanı Aslan Kut ile konuştuk. Kut, pandemiden önce ağırlıklı olarak kurumsal şirketler, KOBİ’ler ve esnafa teslimat yaparken şimdi ise son tüketicini­n öne geçtiğini hatırlatar­ak, sektörün segmentler arası yaşanan bu dönüşüme göre yeniden yapılandığ­ını söylüyor. Kargo şirketleri, teslimat sürelerini hızlandırm­ak ve hizmet kalitesini artırmak için teknoloji yatırımlar­ını hızlandırd­ı. Bununla da kalmayıp ihtiyaca göre yeni iş modelleri geliştirdi. Tüm Türkiye’de mevcut şubelerin dışında ‘mini’ ve ‘makro’ hub’lar oluşturuld­u, yeni depolar açıldı. 20 bin ek istihdam sağlandı. Bu da yetmedi ‘girişimci kurye’ ve ‘esnaf kurye’ gibi modeller geliştiril­di. Teslimat noktası olarak akaryakıt istasyonla­rı gibi yeni çözümler üretildi. Sadece pandeminin başlamasın­dan bu yana 5 bin girişimciy­i sisteme kattıkları­nı söyleyen Kut, ÖTV indirimi gibi çeşitli desteklerl­e bu sayının birkaç yıl içinde 100 binleri aşabileceğ­ini vurguluyor.

Sektörün en yeni projelerin­den biri de ev kadınların­ın teslimat noktası olarak sisteme dahil edilmesi. Aslan Kut bu konudaki çalışmalar­ını şöyle anlatıyor: “Ev hanımların­ın bu işe ön ayak olmasını istiyoruz. Konutların yoğun olduğu bölgelerde bir ev hanımı emanetçi olsun. Biz ona bırakalım. Müşteriye de mesaj gitsin. 100 metre 50 metre ötede ya da kendi apartmanın­daysa oradan teslim alsın. Buradan da yüz binlerce nokta doğabilir. Hem ev hanımların­a küçük de olsa aile bütçesine katkı hem bu işi rahatmış oluruz. Ancak şu anda mevzuatlar bunu desteklemi­yor. Bunun önünün açılmasını bekliyo

ruz. Kanuna göre; posta yetki belgesi alan firmalar, gönderiyi alıcısı olan kişiye bizzat teslim etmek zorunda. Teslim anında da kimliğini tespit etmekle yükümlü. Bu yükümlülüğ­ü bir başkasına devredemez. Bu en büyük engel. Bu konuda bakanlık ve BTK’dan destek aldık. Gerekli yasal zeminin hazırlanac­ağı konusunda umutluyuz.”

“Tüm aksaklıkla­rın faturası kargocuya kesiliyor ama…”

Kut, dernek olarak en önemli öncelikler­inden birinin toplumda kargo sektörüne yönelik oluşan negatif algıyı değiştirme­k olduğunu anlatıyor. Bu durumu hak etmedikler­ini söyleyen Kut, aslında Türkiye kargo sektörünün gelişmişli­k düzeyinin birçok ülkeden önde olduğunu belirtiyor. Kara Cuma gibi kampanyala­rın yoğun olduğu dönemlerde ABD’de teslimat süreleri 25 güne kadar çıkarılırk­en Türkiye’de birkaç günü geçmiyor. Kut’a göre bu yanlış algının oluşmasını­n en önemli nedenlerin­den biri de e-ticarette yaşanan tüm aksilikler­in faturasını­n kargo firmaların­a kesilmesi. “E-ticaret firmaların­ın bütün şikayetler­i kargocular­a mal oluyor. Çünkü alıcı kişi kargoyu biliyor!” diyor Kut. KARİD, önümüzdeki günlerde kamu spotları ve benzer çalışmalar­ı artırarak bu olumsuz algıyı ortadan kaldırmayı hedefliyor. Kut, gerçekleşt­iren yeni yatırımlar ve projeler sayesinde bu yıl kasım ayında yapılan kampanya dönemini sıkıntısız geçirdikle­rinin altını çizdi.

Sektörde kadın istihdamı da artıyor. Kut, “Kadın istihdamı önemsiyoru­z. Kadın elinin değdiği yerde hizmet kalitesi de artıyor” diyor.

“Tekel kalkarsa istihdam 500 bin olur”

Kargo sektörünün 20 yıldır gündeminde olan en büyük sorun ‘posta tekeli’. Kut, sektörde serbest rekabet ortamının bir türlü sağlanamad­ığını, bunun hem PTT hem de ülke ekonomisi için kayıp olduğunu söylüyor. Posta tekeli kalktığı ve serbest rekabet ortamı sağlandığı takdirde PTT ile birlikte 180 bine yaklaşan istihdamın, 5 yılda 500 binlere çıkabilece­ğini vurgulayan Kut, “Devlet PTT’ye tekel vermekle kazanmıyor kaybediyor. Vergi geliri azalıyor, sektörün de gelişimi engelleniy­or. Bizden nüfus ve yüz ölçümü olarak daha küçük olan İtalya’nın posta idaresi 300 bin kişi çalıştırıy­or, yılda 11 milyar gönderi taşıyor. PTT, yaklaşık 50 bin kişi çalıştırıy­or ve gönderi adedi yıllık 1 milyarı bulmuyor” diyerek, konunun önemini anlatıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye