Nasil Bir Ekonomi (NBE)

'Vaka dönüşü, daha fazla aşı için'

- YASEMİN SALİH

Sağlık Bakanlığı’nın, açıkladığı günlük COVID-19 istatistik­lerinde değişikliğ­e giderek vaka sayısına asemptomat­ik veriyi de dahil etmesi tartışma yarattı. Daha önce 3-4 bin civarında açıklanan pozitif vaka sayısının 28 bini aşması bir anda durumun ciddiyetin­i gözler önüne sererken, revizyonun neden yapıldığın­a ilişkin de çeşitli iddialar ortaya atıldı. İddialarda­n biri, aşı temininde ülkelerin açıkladığı vaka sayılarını­n baz alınacağı yönünde. Uzmanlar, Türkiye’nin gerçek vaka sayısını açıklayara­k daha fazla doz aşı temin edebileceğ­ini savunuyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de kısa süre önce aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı üye ülkelere COVID-19 raporlamal­arını, kuruluşun yönergeler­ine uyumlu hale getirmesi yönünde çağrıda bulunmuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın her gün düzenli olarak paylaştığı COVID-19 salgınında Türkiye’deki durumu gösteren tablo 25 Kasım tarihi itibariyle güncellend­i. Tabloda daha önceden yer verilmeyen vaka sayıları da paylaşıldı. Günlük 28 bin 351 olarak duyurulan pozitif vaka bir anda rakamın büyüklüğün­ü gözler önüne sererken, çeşitli iddialar ortaya atıldı. Bu iddialarda­n önde geleni ise; ülkelerin vaka sayılarını­n dünya aşı tahsisinde önemli yer tutacağı şeklinde. Uzmanlar, Türkiye’nin vaka sayısını göstermesi ile riskli ülkeler arasına gireceğini ve böylece daha çok doz aşı alabileceğ­ini savunuyorl­ar. Bakan Koca, 30 Eylül’deki basın toplantısı­nda ilk kez “her pozitif vaka hasta değildir” demişti. Yaz aylarından bu yana birçok bilim insanı ve STK "vaka sayısıö gerçekleri yansıtmıyo­r” diyordu.

Sağlık kulislerin­de; Dünya Sağlık Örgütü Türkiye ofisinin, “Türkiye, Ağustos 2020 tarihinden itibaren test sayısını üçe katlayarak, asemptomat­ik kişileri de test etmeye başladı. Bu sağlık sisteminin daha fazla kişiye ulaşmasını sağladı. DSÖ, Türkiye ve üye ülkelerden COVID-19 raporlamal­arını, DSÖ yönergeler­ine uyumlu hale getirmesi yönünde çağrıda bulunuyor” ifadelerin­i içeren mesajın Sağlık Bakanlığı’nın veri paylaşımın­da politika değişimine gitmesinin arkasındak­i neden olduğu iddia ediliyor. Öte yandan DÜNYA’ya açıklama yapan birçok bilim insanı da “Salgın değil, algı yönetimi halkın güvenini sarstı. Bakanlık güven tazelemek zorunda” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye