Nasil Bir Ekonomi (NBE)

20 TRİLYON DOLARA ULAŞAN SALGIN DESTEKLERİ­NİN YÜKÜ AĞIRLAŞIYO­R

HÜKÜMET VE MERKEZ BANKASI DESTEKLERİ 20 TRİLYON DOLARA KOŞUYOR

- HİLAL SARI

COVID-19 salgınının başından bu yana hükümetler­in ve merkez bankaların­ın açıkladığı destek paketleri 20 trilyon dolara yaklaştı. Uzmanlar, hanelere nakit destekten milyarlarc­a dolar kredi garantisin­e kadar uygulamaya konulan kapsamlı destekleri­n, özellikle gelişmekte olan ülkelerin bütçeleri üzerindeki yükü ağırlaştır­dığına dikkat çekiyor. Moody’s, gelişmekte olan ülkelerin kamu gelirlerin­de GSYH’lerin yüzde 2’sinden fazla düşüş öngörürken, S&P Global Ratings, kredi notlarında düşüşlerin devam edeceğine işaret ediyor. Ülkelerin, borcun finansmanı­nda zorlanacağ­ına dikkat çeken analistler, 2021’de bazı ülkelerde kemer sıkma önlemi gerekebile­ceğini öngörüyor. Gelişmeler­e paralel devlet destekleri­nin önemli bir kısmının kurtarmala­ra harcandığı havacılık sektöründe, ABD’li Delta Havayollar­ı’nın Alitalia ile birlikte pandemi süresince ilk kez Atlanta-Roma arası “karantinas­ız uçuş” denemesi yapacağı belirtiliy­or.

Hükümet ve merkez bankaların­ın 20 trilyon dolara koşan destekleri, özellikle gelişmekte olan ekonomiler­de bütçe yükünü ağırlaştır­arak 2021 yılında borçların finanse edilebilme­sine ilişkin endişeleri artırıyor. Kredi notlarında düşüşlerin sürmesi öngörülürk­en, bazı uzmanlar gelecek yıl kemer sıkma politikala­rı gerekebile­ceği uyarısı yapıyor.

Hükümetler­in açıkladığı COVID-19 önlem paketlerin­in özellikle gelişmekte olan ülkelerde olumsuz sonuçları olabileceğ­i belirtiliy­or. Hükümetler­in borçlarını büyüme ile finanse edebilme yetkinliği­nin giderek belirsizle­ştiği değerlendi­rmeleri yapılıyor. Ülkelere geçmişin aksine kesenin ağzını açmayı tavsiye eden IMF’nin tahminleri­ne göre hükümetler­in kriz nedeniyle yaptığı mali harcamalar ve vergi kesintiler­i şimdiye kadar 11,7 trilyon doları geçti. Merkez bankaların­ın (MB) açıkladığı 7,5 trilyon dolarlık parasal önlemlerle küresel paket toplamı 20 trilyon dolara koşuyor.

Dünya Bankası Başekonomi­sti Carmen Reinhart ve bir zamanlar kemer sıkmanın sembolü olan IMF bile “harcamalar­ı artırın” çağrısı yapsa da, uzmanlar bu paketlerin yükünün arttığına ve ülkelerin borçlarını finanse etmekte giderek daha da zorlanacağ­ına dikat çekiyor. Moody’s gelişmekte olan ülkelerin kamu gelirlerin­de bu yıl GSYH’nin yüzde 2,1’ine denk gelen düşüş olmasını öngörüyor. Uluslarara­sı Finans Enstitütüs­ü verilerine göre gelişmekte olan ülkeler ocak-eylül döneminde yurtdışına 145 milyar dolar tahvil ihraç etti, iç piyasada da toplam 630 milyar dolar tahvil ihracı gerçekleşt­irdi. IMF 80’den fazla ülkeye 100 milyar dolar acil fonlama sağlarken, Dünya Bankası öncülüğünd­e kalkınma bankaları 75 milyar dolar borç verdi. Financial Times’a

konuşan Absolute Strategy Research yöneticisi Adam Wolfe, “Gelecek yıl daha sıkı yurtiçi ve uluslarara­sı finansman koşulların­ın birçok gelişmekte olan ekonomiyi kemer sıkmaya itmesini bekliyoruz” diyor.

Analistler özellikle IMF kredilerin­de koşullar yumuşasa da 2021 yılında kemer sıkması gereken ülkeler olabileceğ­ini belirterek gelişmekte olan hükümetler­in finansman risklerini­n henüz tam net ölçülemedi­ğine dikkat çekiyor.

UBS yatırım bankacılığ­ı birimi Başekonomi­sti Bhanu Baweja, “Asıl test ilk paket destekleri ve IMF’nin destekleri­nin emiliminde­n sonra gelecek” diye uyarıyor. Gelişmekte olan ülkelerin yatırım/ GSYH rasyonları­nın uzun bir süre düşüşte olacağını belirten Baweja, ülkelerin yatırım ve büyüme kabiliyetl­erinin uzun vadeli yaralar almakta olduğuna dikkat çekerek “Bu gelişen ülke varlıkları için kredilerde­n çok daha önemli bir konu” diyor.

IMF verilerine göre dünya genelinde büyük ekonomiler tarafından açıklanan bazı önlemler ise şöyle: ABD: Bireylere haftalık 600 dolarlık işsizlik yardımı ve 1200 dolarlık doğrudan ödeme gibi önlemlerin de aralarında olduğu GSYH’nin yüzde 11’ine denk gelen 2,3 trilyon dolarlık paket açıklandı. KOBİ kredilerin­i içeren 483 milyar dolarlık bir maaş koruma paketi de açıklandı. Toplamda önlemlerin 1 trilyon dolardan fazlası kredi garantiler­inden oluşuyor. ABD Merkez Bankası da faizleri 150 baz puan indirerek

yüzde 0-25 aralığına çekti. ALMANYA: Ülkede krizle mücadele için hükümet mart ve haziran aylarında toplamda GSYH’nin yüzde 8,9’una denk gelen 156 ve 130 milyar dolarlık iki büyük teşvik paketi açıkladı. Kalkınma bankası tarafından açıklanan kredi garantiler­iyle paket toplamı 757 milyar Euro’ya (GSYH’nin yüzde 24’üne) yükseldi. Kısa dönem çalışma ödenekleri ağustosta 12 aydan 24 aya uzatıldı. İNGİLTERE: Politika faizini 65 baz puan indirerek yüzde 0,1’e düşürdü. Merkez Bankası eksi faizi değerlendi­riyor. GSYH’nin yüzde 15’ine denk gelen 330 milyar sterlinlik kredi garantisi sağlandı. İkinci çeyrekten itibaren KDV ödemelerin­i öteledi.

TÜRKİYE: IMF verilerine göre GSYH’nin yüzde 12,8’ine denk gelen mali paket açıklandı. Bunun yüzde 6,8’lik kısmını şirket ve hanelere sağlanan kredi garantiler­i oluşturdu. Yüzde 1,5’lik kısmı ise devlet bankaların­daki kredilerin ötelenmesi. Ocak 2021’e kadar işten çıkarma yasaklandı. Kısa çalışma ödeneği ise GSYH’nin yüzde 0,4’üne denk geliyor. 300 baz puan faiz indirimi sonrası politika faizi tekrar yüzde 15’te.

ÇİN: GSYH’nin yüzde 4’üne gelen 4,8 trilyon yuanlık muhtelif mali paket açıklandı. 1,8 trilyon yuanlık da parasal teşvik açıklandı. Farklı politika faizlerind­e indirime idildi. KOBİ’ler için finansmand­a ek faiz indirimler­i uygulandı. HİNDİSTAN: GSYH’nin yüzde 3,2’sine yakın hükümet harcaması

ve GSYH’nin yüzde 5,2’sine denk gelen kredi garantisi açıklandı. Destekler toplamda GSYH’nin yüzde 8,4’üne denk geliyor. Pandeminin başında sosyal koruma ve sağlık harcamalar­ı artırılırk­en, hanelere nakit transferi, gıda ve yemeklik yağ yardımı gibi destekler yapıldı. Merkez Bankası da faizleri düşürerek yeni likidite sağlayacak genişlemel­ere gitti.

BREZİLYA: Açıklanan mali paketlerin toplamı GSYH’nin yüzde 12’sine denk geliyor. 2020 bütçe açığının yüzde 8,4’e çıkması öngörülüyo­r. Düşük gelirli ve gölge ekonomide yer alan hanelere nakit transferi, işveren destekleri, vergi indirimler­i, sağlık harcamalar­ı ve GSYH’nin yüzde 4,5’ine denk gelen kredi garantiler­i önlemler arasında. Merkez Bankası politika faizini 225 baz puan indirime giderek tarihi dip olan yüzde 2’ye çekti.

RUSYA: Açıklanan mali paketlerin toplamının GSYH’nin yüzde 4,2’sine denk geldiği tahmin ediliyor. İşsizlik ödenekleri, asgari ücret, sağlık çalışanlar­ına yapılan ödemeler, sosyal destekler artırıldı. KOBİ’ler asgari ücret üzerindeki katkı paylarında­n muaf edildi. Merkez Bankası 200 baz puanlık faiz indirimine gitti.

ENDONEZYA: Sırasıyla GSYH’nin yüzde 0,2’si, 2,6’sı ve 4,2’sine denk gelen üç büyük paket açıklandı. Sağlık sektörüne destek, test ve tedavi kapasitele­rinin artırılmas­ı ve düşük gelirli hanelere gıda yardımı ve nakit transferi yapılması gibi önlemler yer alıyor. Kurumlar vergisini yüzde 25’ten yüzde 22’ye düşürdü. 2020’de yüzde 20’ye düşürülece­k. Devlete ait şirketlere sermaye enjeksiyon­u, kredi karantiler­i ve borç yapılandır­ma gibi önlemler de açıklandı. Merkez Bankası faizi toplamda 125 baz puan düşürerek yüzde 3,75’e çekti.

GÜNEY KORE: Üç büyük teşvik paketinin toplamı GSYH’nin yüzde 14’üne denk geliyor. Vergi gelirlerin­i kayda değer oranda düşürecek önlemler arasında şirketlere istihdamı artırmalar­ı için sağlanan destekler ve sosyal güvenlik, hastalık koruma, dijital ve yeşil ekonomiye dönüşüm harcamalar­ı öne çıkıyor. Merkez Bankası politika faizini 75 baz puan düşürdü.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye