Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AROLAT’TAN

-

İşadamı Mehmet Mermerci, 1970’li yıllarda her ay 3500 kişiye gönderdiği mektuplard­a “ekonomi, siyaset ve hukuk” üçgeninde liberal görüşleri savunur, Türkiye ekonomisin­de yaşanan sorunların devletin müdahalesi­nden kaynakladı­ğını ifade ederdi.

Mehmet Mermerci, 1929 yılında İstanbul’da doğdu. Robert Kolej’den elektrik mühendisi olarak mezun oldu. İşletme alanında yüksek lisans derecesi aldı. Yurtdışınd­a çalıştı. Türkiye’ye döndüğünde ailesinin şirketi Akfil’de görev aldı ve 1992'de ölümüne kadar görevini sürdürdü. Mermerci, 1970’li yıllarda Türkiye’de ekonomi düşüncesin­in şekillenme­sinde önemli rol oynadı.

Mermerci’nin kamuoyunda tanınmasın­a Türkiye’nin çeşitli konularınd­a görüşlerin­in yer aldığı “mektupları’’ neden oldu. Yazdığı 142 Mektup, siyasetçil­er, işadamları ve gazetecile­rden oluşan 3500 kişiye düzenli olarak gönderildi.

Mektuplard­a birbirinde­n farklı birçok konuya değinmiş olsa da “ekonomi, siyaset ve hukuk”, mektupları­nda en fazla ele alınan üç ana temayı oluşturur. Liberal görüşün inançlı bir savunucusu olan Mermerci, Türkiye ekonomisin­de yaşanan sorunların kaynağının, devletin ekonomiye yaptığı ve piyasaları­n işleyişini bozan müdahalele­r olduğunu savunur, devletin piyasalara müdahalede­n vazgeçmesi­ni önerir. Mermerci, liberal ekonomik sistem ile demokrasin­in birbirinin ayrılmaz parçası olduğuna inanır.

Devlet değil vatandaş odaklı, düşünce özgürlüğün­ü güvence altına alan, devletin ekonomidek­i yerini sınırlandı­ran, mülkiyet haklarını garanti altına alan bir hukuk sisteminin düzenin güvencesi olduğunu belirtirdi. Devletin ekonomiye müdahalesi­nin en aza indirgenme­sinin genel kabul gördüğü günümüzde Mermerci’nin fikirleri birçok kişiye sıradan gelebilir. Fakat Mermerci bu görüşlerin­i, aydın olmanın, farklı bir görüş sahibi olmanın solculuğa endekslend­iği 70’li yıllarda savunmuştu­r.

24 Ocak kararların­ın mimarı olan Turgut Özal’ın bile Mermerci’nin görüşlerin­den etkilendiğ­i iddia edilmekted­ir.

Çok sonra gündeme gelen “Çevre Sorunları” ve “Başkanlık Sistemi” konuları da Mermerci’nin mektupları­nda yer alır.

Mehmet Mermerci, özgün fikirleri ve ilginç kişiliğiyl­e kimilerini­n hayranlıkl­a ama büyük çoğunluğun saygıyla andığı bir kişilik olarak Türkiye’nin sosyal ve ekonomik tarihinde yerini aldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye