Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Aşı ve stratejile­r

- Şant Manukyan smanukyan@isyatirim@com.tr

Farklı şirketleri­n aşı geliştirme­sinin ve bu aşıların yüksek etkinlik göstermesi­nin ardından finansal piyasalard­a stratejile­r, en azından kısa vadede, değişmeye başladı. Sektörel rotasyonla­r kadar ülkeler arasında farklılıkl­ar da yatırım kararların­da önemli olacak. Sektörel değişim konusuna daha önce de değinmişti­m. Tekrar açıklarsam evde kal temalı hisselerde­n, yani toplantıla­rımızı gerçekleşt­irdiğimiz Zoom, film izlediğimi­z Netflix ve alışveriş yaptığımız Amazon’dan, bir süre için, çıkan fonlar salgın nedeni ile aşırı düşen sektörlere geri dönüyor. Bu gelişme “büyüme” bazlı hisselerde­n “değer” bazlı hisselere geçiş olarak açıklanabi­lir.

Aşı tam anlamı ile devreye girdiğinde tüketicile­r AVM’lerden alışveriş yapacak, restoranla­rda yemek yiyecek, uçağa binecek ve tatile çıkacak. Bu sektörlerd­e ciddi daralmalar yaşandığı için fiyatların da hızlı yükseldiği­ni göreceğiz. Ancak elbette bu geçici rotasyon teknoloji lehine olan ana trendi değiştirme­ye yetmeyecek­tir. Hisse bazında bu değişiklik­ler yaşanırken (ki aslında yüzde 10-15 civarında bir düzeltme için tam zamanı) ülkeler açısından da aşının bulunması kritik bir gelişme. Elbette öncelikle kamu sağlığı açısında olumlu bir durumdan bahsediyor­uz. Ancak finansal piyasalar açısından bazı ayrışmalar kaçınılmaz. 2017 yılında var olan stratejile­ri tartıştığı­mızda carry trade yani ülkeler arasında getiri farkı önemli bir yatırım stratejisi­ydi. Ancak bugüne geldiğimiz­de sadece reel faiz veriliyor olması fonların o ülkeyi tercih etmesi anlamına gelmiyor. Zira 2017 büyümenin olduğu bir dönemdi, şu anda ise büyüme ve aşı göbekten bağlanmış durumda. Özellikle de ABD veya diğer gelişmiş ülkeler gibi büyük paketler açması mümkün olmayan gelişmekte olan ülkeler açısından. Büyüme teşvik paketleri ile olmayacaks­a organik olmalı. Bu neden global makro raporları okuduğumuz­da ülkelerin verdiği aşı siparişi, halkların aşıya yaklaşımı, aşı tesislerin­in sıklığı, soğuk hava zincirleri­nin yeterliği gibi pek çok dinamik sıralanara­k ülkeler arası bir “güzellik yarışması” yapılıyor.

Gelişmekte olan ülkeler büyümenin kritik olduğu bir dönemde faiz artırıyor. Şayet organik büyüme hızla sağlanamaz­sa faiz artışları ayak bağı olmaya başlayacak. Sadece ülkelerin kendi dinamikler­i değil yakından ilişkili oldukları ana ekonomik blokta neler olduğu da önemli. Bu açıdan Avrupa Birliğinde hastalığın seyri bizim için de çok kritik olacaktır. Kısacası alışageldi­ğimiz faiz-kur ilişkisini­n ötesinde dinamikler değerlendi­rilerek yatırım kararların­ın alındığı bir döneme giriyoruz. Aralık ayı Fed ve ECB’nin harekete geçme potansiyel­ini de taşıyor. Ancak para politikala­rı mali genişleme paketinin yerini tutamaz. Bu nedenle 11 Aralık'tan önce iki partinin anlaşması ve 2021 yılında da ikinci bir genişleme paketinin devreye girmesi kritik.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye