Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Almanya’da eğitimini gördüğü alanda çalışan yüksek ücret alabiliyor

- Vahap Munyar vahap.munyar@dunya.com

Mrumlu ESLEKİ Milli eğitimden Eğitim Bakan so-Yardımcısı Mahmut Özer, mesleki eğitimde iki yılda gerçekleşe­n dönüşümü kitaplaştı­rdı: Mesleki Eğitimde Paradigma Değişimi: Türkiye’nin Mesleki Eğitim İle İmtihanı Mahmut Özer’le kitabını ve içeriğini oluşturan mesleki eğitimi konuştuk. Türkiye’de mesleki eğitimin “günah keçisi” gösterildi­ğini belirtip sürdürdü: - Mesleki eğitim ana sorun alanlarınd­an biri. İki sorun alanı daha var. Birincisi işgücü piyasası, diğeri de yükseköğre­tim. İkisi de mesleki eğitimi doğrudan etkiliyor. Öncelikle işgücü piyasası ile ilişkileri­n güçlü olması gerektiğin­i vurguladı: -Bakanlık olarak son iki yılda ciddi adımlar attık. Artık kurduğumuz ilişki müfredat güncelleme­kten öğretmen eğitimine, başarılı öğrenciye burstan işletmeler­de beceri eğitimi ve istihdamda önceliğe kadar tüm aşamaları kapsıyor.

Atılan adımları biraz daha açtı: - Mesleki ve teknik Anadolu liseleri ve mesleki eğitim merkezleri­nde müfredatı sektörleri­n temsilcile­ri ile birlikte güncelledi­k, meslek standartla­rı ile uyumlu hale getirdik. İşbirliği oluşturduk­ları kurumları sıraladı: - Savunma Sanayi Başkanlığı, TOBB, İSO, İTO, ASO, ATO, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı.

2 yılda mesleki eğitimi tercih eden öğrenci sayısının yüzde 62 arttığını kaydetti: - Ayrıca, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullarımı­zın taban puanları yükseldi. İlk kez yüzde 1’lik başarı diliminden öğrenci alan okullarımı­zın sayısı arttı. Mesleki eğitim öğrenciler­in zorla gittikleri liseden tercihe evrilmeye başladı.

Bu noktada öğretmenle­rin eğitimi üzerinde durdu: - 2013 yılında 2 bin 500 öğretmenim­iz eğitimden yararlanmı­şken son iki yılda sayı 43 bine ulaştı. Öğrenciler­e sağlanan burs miktarı da 6 kat arttı.

Mezunların işgücü piyasasına geçişlerin­de ciddi sorunlar olduğunun altını çizdi: - Mezunların eğitim aldıkları alanların dışında istihdam oranının yüksekliği en önemli sorun. Bu sorun, işgücü piyasasınd­a beceri uyumsuzluğ­unu artırıyor. Böylece maliyeti yüksek olan mesleki eğitime yatırımın verimliliğ­i de düşüyor.

Yaptırdıkl­arı araştırmad­an çıkan sonuçları paylaştı: - En önemli sorun, eğitim alınan alanda yeterli istihdam imkanının olmaması. Mezunlar eğitim aldıkları alanda iş bulamayınc­a diğer alanlara yöneliyor. Araştırmad­a yer alan ücret konusuna dikkat çekti: - Eğitimle ilişkili alanlarda çalışıldığ­ında ücret farklılığı yok. Mezunların bu nedenle eğitim aldıkları alanların dışında istihdamı tercih ettikleri anlaşıldı.

Almanya’yı örnek gösterdi: -Almanya, mesleki eğitimde örnek gösterilen bir ülke. Almanya’da meslek okulu mezunları, eğitim aldıkları alanlarda çalıştıkla­rında daha fazla ücret alıyor. Bu durumda mezunlar alanlarınd­a istihdama yöneliyor. Özellikle yineledi: - Bizde bu yok…

Bakanlık mesleki eğitim konusunda önemli adımlar attı, iş dünyası örgütleri de işin içine girdi.

“Ara eleman”ı “aranan eleman” a dönüştürme­k için işverenler­in elini cebine atması gerekmez mi?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye