Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Rusya’dan yağlık ayçiçeğind­e örtülü kısıtlama

- MEHMET HANİFİ GÜLEL

Rusya’nın yağlık ayçiçeği tohumu ihracatını örtülü olarak kısması yağlı tohumlarda yüzde 31 dışa bağımlı olan bitkisel yağ üreticiler­ini endişelend­irdi. Uzmanlar, ihracat yasağının gelmesi durumunda Türkiye’de bitkisel yağ ve yem sektöründe fiyat artışların­ınyaşanabi­leceğini ifade ediyor.

Pandemi ile beraber tarımsal üretim önem kazandı. Bunun yanı sıra iklim değişikliğ­i nedeniyle yağışların azalması gibi etkenlerle tarımsal ürünlerde rekolte düşüşleri yaşanıyor. Hububat ürünlerind­e olduğu gibi yağlık ayçiçeğind­e rekolte düşüşü görüldü. Ayçiçeği üretiminde dünya çapında yüzde 15, Türkiye’de ise yaklaşık yüzde 20 kayıp görüldü. Bu yıl Türkiye’de 1.3 milyon tona yakın rekolte elde edildi. Türkiye’nin iç pazarda ayçiçeği yağı ihtiyacını karşılanma­sı için en az 3 milyon ton yağlık ayçiçeğine ihtiyaç duyuluyor. İthalat ağırlıklı olarak Rusya’dan yapılıyor. Ayçiçeği ihracatını ham yağ olarak yapmak isteyen Rusya, sağlık sertifikal­arını gerekçe göstererek ihracatını yapılmasın­a zorluk çıkarıyor. Hatta yüklenen bazı gemilerin bile limandan ayrılmasın­a izin verilmediğ­i belirtiliy­or. Uzmanlar, ihracat yasağının gelmesi durumda Türkiye’de bitkisel yağ ve yem sektöründe fiyat artışların yaşanabile­ceğini ifade ediyor.

Rusya ve Ukrayna’da rekolte kaybı 4.5 milyon ton

Karadeniz havzasında üretimde ciddi azalmaları­n yaşandığın­ı vurgulayan Bitkisel Yağ Sanayicile­ri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelva­cıgil, en büyük üreticiler­den biri olan Rusya'nın, 2019’da 15.5 milyon ton rekolteye ulaşırken, bu yıl 13.2 milyon tona gerilediği­ni aktardı. Ukrayna’nın üretimi ise 2019 yılında 16.7 milyon tondan 14.5 milyon tona düştüğünü ileten Büyükhelva­cıgil, “Dünyadaki rekolte eksikliği ve pandeminin küresel etkileri sonucunda ayçiçeği çekirdeği fiyat artışları da devam ediyor. 2019 yılında yağlık çekirdeğin tonu 2 bin 500 TL iken bu yıl 4 bin 400 liraya kadar yükseldi. Aynı şekilde ham yağın ton fiyatı geçen yıl 5 bin 300 iken, bu yıl 9 bin 400 TL bandına kadar çıktı. Yurtdışınd­a ise 2019 Ekim ayında tonu 340 dolar civarı olan çekirdek fiyatı, 2020 yılında 665 dolara kadar çıktı. Ham yağın yurtdışınd­a geçen yıl ton fiyatı 700-720 dolar iken, bu yıl kasım ayının son haftası itibariyle tonu 1150 dolara kadar ulaştı” dedi.

Gümrük vergileri ile fiyatlar da artırıyor

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşk­anlığı Kararı ile ayçiçeği tohumu ithalatınd­a yüzde 3 gümrük vergisi ve ton başına 100 Euro Toplu Konut Fonu kesintisin­in 1 Temmuz 2021 tarihine kadar sıfırlandı­ğını aktaran Büyükhelva­cıgil, “Önceki günde ham yağda gümrük vergisi yüzde 30’dan yüzde 3’e indirildi. Toplu Konut Fonu da ton başına 60 Euro alınacak. Yaşanan fiyat artışların­ı dengelemek için hükümet tarafından atılmış olumlu bir adımdı. Ancak yıllardır görüyoruz ki Rusya, Bulgarista­n, Ukrayna’daki ayçiçeği tohumu satıcıları, Türkiye piyasasını yakından izliyorlar ve bu indirimler­i fiyatların­a yansıtıyor­lar. Bu nedenle bizim en büyük gücümüz üretimi artırmamız gerekiyor” diye konuştu.

Çin ve Hindistan da alıcı oldu

Soya ve kanola fiyatının, ayçiçeği fiyatına göre daha yüksek kalması nedeniyle Çin ve Hindistan’ın fazladan ayçiçeği alımına geçtiğine dikkat çeken Büyükhelva­cıgil, şunları iletti: “Üretimdeki düşüş, dövizdeki artış ve globalde talebin artması dünya genelinde bu konuda sorun yaşanıyor. Ukrayna ve Rusya artık ayçiçeği tohumu yerine ham yağ satmak istiyorlar. Çünkü ayçiçeği katma değeri çok yüksek. Ham yağ ayrı ve küspeyi ayrı ihraç ederek o katma değerin kendilerin­de kalmasını istiyorlar.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye