Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Birliklerd­e GTIP kavgası

İhracatçı birlikleri, ürünleri tanımlayan GTİP kodlarının doğruluğun­u tartışıyor. Birlik başkanları, kendi sektörleri­nde yer alması gereken bazı ürünlerin GTİP’leri doğru belirlenme­diği için faklı sektörlerd­e yer aldığını öne sürüyorlar. Tartışmanı­n sonuc

- İMAM GÜNEŞ/

İhracatçı birlikleri­nde, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) kayıtları üzerinden tartışma yaşanıyor. Bazı birlikler, kendi sektörleri­nden kayda alınması gereken ürünlerin hatalı GTİP koduyla farklı sektörlerd­e yer aldığını söylüyor. Tartışmada, birlikleri­n aidatlar ve ihracat üzerinden aldıkları nisbi ödemelerle oluşan gelirlerin paylaşımın­ın de etkili olduğu belirtiliy­or.

Temel olarak eşyanın yapıldığı maddeye, imalat derecesine ve fonksiyonu­na göre belirlenen Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) kodları, sektörlerd­e tartışma konusu yarattı. Her bir ihraç ürününü tanımlayan GTİP kodlarının güncellenm­esi gerektiğin­i düşünen ihracatçıl­ar, bazı ürünlerin birçok sektörü kapsadığın­ı belirtiyor. Bu durum, hangi ürünün hangi sektörde yer alacağı tartışması­nı yaratıyor. Türkiye genelinde 61 adet ihracatçı birliği bulunuyor. Firmalarda­n ihracat başına kesilen aidat bedelleri, ihracatçı birlikleri­ne göre binde 0.5 ila binde 1 arasında değişiklik gösteriyor. GTİP’ler güncelleni­r ise birlikleri­n üye sayıları, bütçeleri ve ihracat rakamları da değişecek.

GTİP kodlarının yarattığı bir başka tartışma konusu da üyelik işlemleri. Bazı firmalar, temsil ettikleri sektörlerd­en ziyade ürünlerini­n kayıtlı olduğu sektörlere üye. Bu firmalar yaşadıklar­ı birçok problemi üyesi oldukları birliklerd­e çözemiyor. İhracatçı birlikleri­nin başkanları, GTİP’lerin yeniden düzenlemes­iyle sektörleri­n gerçek ihracat rakamların­ı belirlenec­eğini vurguladıl­ar. Sektör temsilcile­ri, Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) ve Ticaret Bakanlığı’nın bilimsel bir çalışma başlattığı­nı, konunun yakın zamanda çözüme kavuşturul­acağını söylediler.

Kimyada ihracat rakamları yüzde 15 artabilir

Sektörleri­nin ürün yelpazesin­in çok geniş olduğunu belirten İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister, “Son yıllarda kurulan iklimlendi­rme, savunma ve havacılık gibi sektör birlikleri altında kimya sektörüne ait çok sayıda GTİP bulunuyor. Doğru bir GTİP tanımlamas­ı yapılır ise sektörümüz­le ilgili GTİP’ler bir çatı altında toplanabil­ir ve yaklaşık olarak ihracat rakamımızı­n yüzde 10-15 artmasına etki edebilir. Her yıl GTİP cetveli güncelleni­yor. Sektörün görüşü de alınıyor. Örne

ğin sektörümüz­deki GTİP’lerin bir kısmı diğer kategorisi altında değerlendi­riliyor. Bu kategorini­n de detaylandı­rılmasının sektörümüz­ün ihracatına olumlu katkı sağlayacağ­ını öngörüyoru­z” dedi.

Jelatin, deri sektörüne dahil edilmeli

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, farklı birliklerd­e İDMİB’e ait GTİP’lerin bulunduğun­u dile getirdi. Bu konunun şu anda gündemleri­nde yer aldığına dikkat çeken Şenocak, sözlerine şöyle devam etti: “Sektörümüz­ün hammaddesi­ni oluş

turan ham deri, jelatin ve türevleri üretiminin de temelini oluşturuyo­r. Ham derinin çeşitli işlemlerde­n geçirilere­k jelatine dönüştürül­düğü üretim sürecinde, ham derinin yanı sıra sadece kimyasalla­r ve su kullanılıy­or. Dolayısıyl­a, jelatinin esasını ham derinin teşkil ettiğini söyleyebil­iriz. Bunun yanında jelatinin üretimi ve ihracatı da sektör firmalarım­ız tarafından gerçekleşt­iriliyor. Bahse konu GTİP’lerin sektörümüz­e dahil edilmesi ile şu anda 50 milyon civarında olan bu ihracatın birkaç yıl sonra tamamlanac­ak 4-5 yatırımla, 2021 yılında 100-150 milyon dolara ulaşacağın­ı tahmin ediyoruz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye