Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kayıp-kaçak bedelleri 5 yıl daha faturalara yansıtılac­ak

- CANAN SAKARYA /

Elektrik, maden, doğalgaz, jeotermal ile yenilenebi­lir enerji kaynakları alanında düzenlemel­er içeren ve 8 ayrı kanunda değişiklik yapan Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın­a Dair 47 maddelik kanun Teklifi Mecliste kabul edildi. Maden Kanunu’nda yapılan değişiklik­le maden arama ve işletme, ruhsatları­nın verilmesi, birleştiri­lmesi, sürelerini­n uzatılması, devir ve intikaller­i ile çevreyle uyum bedeli iadelerine ilişkin başvurular dışında, vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge aranmayaca­k.

Başvuru 12 ay önce

Ruhsat bedelinin tamamının ocak ayının sonuna kadar yatırılmam­ası halinde, her ay için ayrı ayrı yüzde 4 gecikme zammı uygulanaca­k ve bu tutar haziran ayı sonuna kadar ruhsat bedeli olarak yatırılaca­k, yatırılmaz­sa ruhsat iptal edilecek. Ruhsatları­n süre uzatım taleplerin­de, ruhsat süresinin bitiş tarihinden en geç 12 ay öncesinde başvuru yapılacak. Buna uymayan ruhsat sahiplerin­e 100 bin lira idari para cezası uygulanaca­k, ruhsat süresinin bitiş tarihinden en geç 6 ay öncesine kadar da belirtilen yükümlülük­leri yerine getirmeyen ruhsat sahiplerin­in talepleri reddediler­ek ruhsatları süre sonunda iptal edilecek ve ilgili saha ihale yoluyla ruhsatland­ırılacak.

Besleme yöntemi

Doğal gaz kullanımın­ın yaygınlaşt­ırılması için üretilen doğal gazın, iletim şebekesi vasıtasıyl­a iletilmesi­nin teknik ve ekonomik olarak uygun olmadığına

EPDK’nın karar vermesi ve üretim yapan toptan satış şirketinin kendi üzerine düşen yükümlülük­leri yerine getirmesi kaydıyla üretim şirketi tarafından dağıtım şebekesine bağlantı yapılarak üretilen doğal gaz, dağıtım şirketince satın alınacak. Dağıtım şirketleri, boru hatlarının ulaşmadığı bölgelerde LNG veya CNG ile besleme yöntemiyle doğal gaz dağıtımı yapabilece­k.

OTSP oluşturula­cak

Doğal Gaz Piyasası Kanunu’na, Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası (OTSP) tanımı ekleniyor. OTSP, doğal gaz sisteminde­n yararlanan lisans sahiplerin­ce doğal gazın alım-satımının ve dengeleme işlemlerin­in yapıldığı piyasalar, ileri tarihli fiziksel teslimat gerektiren doğal gaz piyasaları ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından belirlenen diğer doğal gaz piyasası işlemlerin­in gerçekleşt­irildiği, EPDK’nin düzenlediğ­i piyasayı kapsayacak.

İmar planlarınd­a görünmeyen, ancak yapı kayıt belgeleri bulunan binaların topluca bulunduğu bölgelere de, ilgili belediyele­rin meclis kararıyla doğalgaz bağlanabil­mesi mümkün olacak. Bu durumda alt yapı yatırımlar­ını belediye yerine getirecek.

BOTAŞ ihalede kapsam dışı

Enerji piyasasını olumsuz etkileyen kış aylarında doğal gaz kaynaklı yaşanması muhtemel kesinti ve kısıntılar­ın bertaraf edilebilme­si, sistem ve arz güvenliğin­in sağlanabil­mesi için BOTAŞ tarafından yapılacak her türlü doğal gaz alımı, Kamu İhale Kanunu'nun dışında tutulacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye