Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Aşı ekonomik gösterge oldu, ihmale gelmez

-

Güldağ: Altın ve petrol başta emtiada hareketlen­me var. Altın düşüyor... Ağaoğlu: Herşeyin başı aşı diyeceğim. Aşıya başka bakacağım. Dünyada aşı onaylanmak üzere. Tamam bize kadar inmesi zaman alacak kabul ama Türkiye’nin net bir aşı planı yok. Çinlilerle konuşuyoru­z, Ruslarla konuşuyoru­z deniyor ama orada kontrat yok. Bu aşının gelmesi bence çok önemli. Rakibimiz ülkeler bu aşıyı önceden edindikler­i takdirde, ekonomiler­i daha çabuk toparlayac­aklar. Türkiye’nin bu aşı konusunda net bir plan ortaya koyması ve anlaşmalar­ı yapması lazım ki rekabette aşı nedeniyle geri kalmayalım.

Güldağ: Çok çok önemli. Ekonomide yarın bir bakacağız ki en önemli gösterge aşı olmuş. Hatta bu hale geldi bile... Ağaoğlu: Avustralya'nın ulusal hava yolu şirketi Qantas’tan açıklama geldi, aşı yapmayana uluslarara­sı uçuş yasağı var. Buna hazır olmak gerek. Yarın bizden mal almak isteyenler bunu çok rahatlıkla bahane edebilirle­r. COVID’li mal diye almayabili­rler.

Güldağ: Aşının tatbikatı da çok önemli. Ben bunu hangi kanallarda­n nasıl vereceğim. Yeterince aşı taşıyacak uygun kutum var mı? Bunun tatbikatın­ın şimdiden yapılması lazım. Gelelim aşının piysalarda­ki etkisine...

Ağaoğlu: Hisse senetleri zaten yukarı gidiyordu Amerika’da. Tabii arkasında paket konuşması var. Biden de bu paketi destekleye­cek. Aşının bulunması paketin rakamını küçültür. Bu birbirine tezat olan konular.

Güldağ: Ya emtia piyasaları? Ağaoğlu: Aşı tarımsal emtia ve petrol başta olmak bütün emtia piyasasını yukarı çekti. Petrolde brent 48.5 dolar civarların­a geldi. Çok uzun zamandan beri gördüğüm en yüksek seviyedeyi­z. En son bu seviyeyi martta görmüşüz. Tarımsal emtia artış kaydetti. Benim gördüğüm; aşı dünya piyasaları­nı pozitif etkiledi. Bu durum altın ve gümüş tarafını da negatif etkiledi. Fiyatlar düştü. Güldağ: Bu arada demir de altını solladı.

Ağaoğlu: Endüstriye­l ve tarımsal emtia öne çıktı. Değerli metaller de tam tersi... Alüminyum çok yükseldi mesela... Çin’in talebi çok yükseldi orada, bakırda da önemli yükseliş var. Bu işlerin yoluna girdiği, aşının pozitif beklentisi­yle oluşan bu hava oldu. Güldağ: Bu bize yarar mı, zarar mı? Ağaoğlu: Zarar… Şu anda bütün malları ithal ettiğimiz ortamda, kurumuz bu kadar yukardayke­n bize çok yaramaz doğrusunu istersen. Diğer tarafta altının düşmesinde teknik bir sebep vardı. Ons altında 1850 dolar önemli bir direnç destekti orası kırıldı. Ben şu anda 1795 dolara geleceğini düşünüyoru­m. Orası kırılırsa altın için radikal düşüş olabilir. 1700’lere kadar bile inebilir altın… Ben onu beklemiyor­um gümüş tarafında takip ettiğim için. Gümüşte de 21.5 22 arasında bir desteği var, 20’ye düşüyor gümüş. Altını da beraberind­e 1700’ çeker. Sltın için kritik eşiklerdey­iz. Altın, 1796 doların aşağısına düşmediği sürece toparlama ihtimali var. Dolar kuru da aşağı düşer, altın da aşağı düşer ise altının önümüzdeki birkaç aylık süreç içinde yatay düşük seviye izleyeceği­ni düşünüyoru­m.

Güldağ: Altın düşüyor, bitcoin çıkıyor... Bitcoine gelince paypal ödeme aracı olarak kullanacağ­ım dedi. 12 bin dolarken paypal bunu söyledi, 18 bin dolar, 20 bin dolara yaklaştı. Neyi hangi bitcoin fiyatından alacaksını­z ben bunu bilmiyorum. Bitcoin bir değişim aracı değil. muhasebe tutulamıyo­r. Servet saklama aracı belki… En uzak kurumlarda­n JP Morgan belki günah çıkararak, bitcoine ilgi göstereceğ­ini, alabileceğ­ini söyledi. Bunlarda bitcoini destekleye­n hamleler oldu. Halen daha kripto paralarla ilgili emekleme döneminde olduğumuzu düşünüyoru­m. Herkesin bu konuda başarılı olma şansını görmüyorum. Şüpheci yaklaşıma devam ediyorum.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye