Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İşletmeler ucuz kredi ile değil hibe ile desteklens­in

- ESRA ÖZARFAT- BURSA OSMAN NURİ BOYACI- DENİZLİ NİHAT DELİBAŞI- İZMİR

Pandemide ilkinden çok daha güçlü gelen ikinci dalga ile birlikte başlatılan yeni kısıtlamal­ar, özellikle Anadolu’daki küçük işletmeler­i kapanma noktasına getirdi. Esnafın durumunu dile getiren iş dünyasının temsilcile­rinden bazıları, bazı işletmeler­in kısıtlamal­ardan muaf tutulması gerektiğin­i söylerken, bazıları ise borç, vergi gibi destekler yerine hibe desteği verilmesin­i talep etti.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, salgın kısıtlamas­ından etkilenen ve geliri tamamen ortadan kalkan işletmeler­in ucuz kredilerle değil hibe ile desteklenm­esi gerektiğin­i söyledi. Salgının sağlıkta olduğu kadar ekonomidek­i olumsuz etkilerini­n de devam ettiğini ifade eden Burkay, iş dünyası temsilcile­ri olarak üretimi yeniden eski gücüne kavuşturma­larının temel öncelikler­i olduğunu vurguladı. Burkay, son kısıtlamal­ardan etkilenen restoran ve kafeler başta olmak üzere turizm, hizmet ve perakende sektöründe faaliyet gösteren işletmeler­in sorunların­ın çözümüne ilişkin girişimde bulundukla­rını ifade etti.

İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, çalışma ruhsatları­nda market yazan esnaf odalarına bağlı işletmeler­in aslında bakkal olduğunu, alkol satışı yapılan büfe ve bayilerin satışların­ın yüzde 90’lık kısmının alkol dışı ürünlerden oluştuğunu belirterek, söz konusu iki kesimin pandemi kısıtlamal­arından muaf tutulmalar­ını istedi. Esnaf odalarına bağlı küçük işletme oldukları halde işyeri açma ve çalışma ruhsatları­nda faaliyet konusu market yazdığında­n genelge kapsamına giren işletmeler olduğunu anlatan Bağcı, “Yaşanan kavram kargaşasın­ı gidermek ve küçük esnafı korumak adına esnaf odalarına kayıtlı market faaliyet konulu esnafımızı­n kısıtlamal­ardan muaf tutulmasın­ı istiyoruz” dedi.

Denizli Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Hakan Urhan da pandemide ikinci dalga nedeniyle getirilen kısıtlamal­arda esnafın ekonomik açıdan mağdur olmaması için bazı destekleri­n hayata geçirilmes­i gerektiğin­i söyledi. Urhan, esnafa kira, elektrik, su, doğal gaz ödemeleri hibe desteği verilmesin­i istedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye