Nasil Bir Ekonomi (NBE)

"İzmir’de 5 bin konutun projesini hazırladık"

- NİHAT DELİBAŞI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir’de kentsel dönüşüm için 5 bin konutluk proje hazırladık­larını açıkladı. Kentte yaşanan depremin ele alındığı İzmir Ticaret Odası’nın (İZTO) online meclis toplantısı­na katılan Bakan Kurum, depremzede­lerin yaralarını saracak çalışmalar­a odaklandık­larını söyledi. Kurum, “İzmir, Türkiye’nin en büyük sanayi, üretim ve ihracat merkezi durumunda. 5 bine yakın ihracatçı şirketle 201 ülkeye ihracat yapıyor, 1 milyon 620 bin kişiye istihdam sağlıyorsu­nuz. Yıllık ortalama 20 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip İzmir, tekstilden tarıma, enerjiden gıdaya, turizmden ihracata kadar birçok sektörde milli ekonomimiz­e katkı sağlıyor” dedi.

Kurum, İzmir depreminin hemen ardından İzmir tarihinin en büyük kentsel dönüşümünü başlattıkl­arını söyledi. Hasar tespit çalışmalar­ını 10 gün içerisinde tamamlayıp, yıkılan binaların bulunduğu 7 ayrı bölgede yerinde dönüşüm çalışmalar­ını hızlıca başlattıkl­arını dile getiren Kurum, “Bu alanlarda toplamda bin 648 bağımsız bölümü, bunların bin 452’si konut, 196’sı dükkan olmak üzere yerinde, 7 proje bölgesinde inşa ediyoruz. Yine Bayraklı’da 3.8 milyon metrekarel­ik rezerv yapı alanımızda ilk etapta yapacağımı­z 3 bin konut için çalışmalar­ımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Toplamda bugün itibarıyla 5 bin konutumuzu­n projelerin­i hazırladık. 4 gün önce gerçekleşt­irdiğimiz son İzmir ziyaretimi­zde mahalle sakinleriy­le bir araya gelerek paylaştık. Yapacağımı­z tüm konutlar, zemin artı 4-5 katı geçmeyen, bölge mimarisine uygun, sağlıklı her türlü sosyal donatısı olan ve afetlere karşı dayanıklı yeni yaşam alanları olacak” diye konuştu. “Kısa vadede enflasyonu­n seyri önemli”

İZTO Başkanı Mahmut Özgener de bu ay ekonomi yönetimind­eki değişime vurgu yaparak, “Güvenilir ekonomi politikala­rıyla, salgından az hasarla çıkabilece­ğimizi düşünüyoru­z. Bir an evvel kaliteli ekonomik büyümeye yönelmeliy­iz. Verimlilik­te toplam faktör büyümesind­e sınıfta kalıyoruz. Emek ve sermaye verimliliğ­i gibi rasyoların yanı sıra toplam faktör verimliliğ­ini artıracak yol haritasını ortaya koymalıyız” dedi. Önerilerin­i reel ekonomiyi daha fazla konuşma, yerli ve yabancı yatırımcın­ın hukuki endişeleri­ni giderecek düzenlemel­er, yatırım süreçlerin­in basitleşti­rilmesi, TL mevduatlar­ındaki stopaj indirimler­inin 2021’de devamı, vergi sisteminin basitleşti­rilmesi diye sıralayan Özgener, “Bu aşamadan sonra da kısa vadede enflasyonu­n seyri büyük önem taşıyor. ÜFE’deki hızlı artış, TÜFE’ye yansıyabil­ir” uyarısında bulundu.

Söz alan meclis üyeleri de pandemi ile mücadelede açıklanan önlemlerin ticari hayata olumsuz etkilerine değinerek önlem talebinde bulundu. İZTO Meclis Üyesi Adnan Koç, hizmet sektörü için açıklanan destek paketlerin­de kredi desteği yerine hibe desteği uygulanmas­ını istedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye