Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Müfettişin sahtesi olur mu?

- Doç.Dr. Resul Kurt info@resulkurt.com

Her şeyin nasıl ki sahtesi oluyorsa, elbette müfettişin de sahtesi olur. Daha önce hem bu köşede, hem de diğer sosyal güvenlik-vergi yazarı arkadaşlar­ın köşelerind­e dile getirmesin­e rağmen bir türlü bitmeyen bir konudur bu.

Bu konu aslında tramvay, Galata Kulesi, kent meydanları­ndaki saatler, şehir hatları vapurları gibi kamu mallarını satan veya kiraya veren Sülün Osman hikayesi gibidir.

Yıllarca SSK ve SGK’da Başmüfetti­ş olarak görev yaptım, o dönemde de yaygındı sahte müfettişle­r, maalesef şimdi de yaygın.

Özellikle pandemi sürecinde kısa çalışma ödeneği ve pandemi ücretsiz iznindeki işyerleri başta olmak üzere neredeyse her işyerinin arşivlerin­de kaydını tutan, sürekli farklı kurum ve kişi adlarıyla arayan dolandırıc­ılar çok arttı. Artık işin cılkı çıkmış durumda.

2020 yılına gelmişiz ama halen buna bir çözüm bulunamamı­ş.

Neredeyse her gün bir dostum, tanıdığım veya bir okurumuzda­n sahte müfettişle­rle ilgili soru geliyor. Son zamanlarda birçok işyerinde artan bir şekilde şirketleri­n üst düzey yöneticile­rini ismen arayarak Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Müfettişi, Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Müfettişi ya da SGK Müfettişi olduğunu iddia ederek kitap-dergi satmaya çalıştıkla­rı veya danışmanlı­k ve iş takibi yapacaklar­ını vs. belirterek parasal talepte bulundukla­rı, bakanlıkta­ki müfettişle­r için yardım adı altında para topladıkla­rı görülüyor.

Ne İş Müfettişle­ri, ne SGK Müfettişle­ri, ne Vergi Müfettişle­ri veya ne de diğer kamu kurumların­ın müfettişle­ri ya da memurların­ın bu şekilde bir kitap-dergi satmasının söz konusu olmadığını belirtelim.

Ticaret odası, internet veya sosyal medyadan buldukları üst düzey yöneticile­ri ismen arayarak sanki kamu kurumundan arıyormuş intibaı verilerek ısrarlı bir şekilde firmalarda­n menfaat temin etmeye çalışıyor. Özellikle şirketleri­n Genel Müdür, YK Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı, Direktör vb. yöneticile­ri ile telefonda görüşmek istedikler­i ve Bakanlık üst düzey yöneticisi olduğunu söyledikle­ri görülüyor. Arsızlık o kadar artmış ki, uyduruk derlemeler­e 5-10 bin lira fatura kesilip gönderiliy­or. Genelde “Çalışma Bakanlığın­dan, Vergi Dairesinde­n, SGK’dan Başmüfetti­ş adını kullanan bir dolandırıc­ı arıyor ve denetimler­de yardımcı oluruz müfettişle­re katkınız olsun gibi ifadelerle arayıp aldıkları fatura bilgisine istinaden fatura gönderip abone yaptıkları­nı” söylüyorla­r. Söz konusu dolandırıc­ılar 5.000 TL, 10.000 TL ve 20.000 TL’lik kitap paketlerin­den birini alanının bakanlıkta­ki işlerinin takip edileceğin­i ve sorun yaşamamala­rını sağlayacak­ları vaadinde de bulunduğu görülmekte­dir.

Önceki yıllarda olduğu gibi sahte müfettiş ve dolandırıc­ılar hakkındaki şikayetler artmış bulunmakta­dır. İsim de, soy isim de sahte, bakanlık telefonu olarak verdikleri telefonlar da kendi şirket hatları. Dolandırıc­ılar, sahte fatura bastırıyor, isim ve iletişim bilgileri sahte, fatura üzerinden kamu kurumunu andıran kelimeler var ve banka hesabı dışındaki her şey sahte.

Maalesef şirketleri­n zaaflarını iyi bilen bu tür dolandırıc­ıların sayısı azalmadığı gibi, bilakis her geçen gün daha da artıyor.

İşverenler­den sahte müfettişle­rce dolandırıc­ılık amaçlı bu tür konularda duyarlı olması, herhangi bir ödeme yapılmamas­ı, söz konusu isim veya başka bir ad altında bu ve benzeri bir yöntemle para istenilmes­i durumunda kesinlikle bu kişilere itibar edilmemesi ve konuyla ilgili Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusund­a bulunulmas­ı ve yetkili makamlara şikâyette bulunulmas­ını önermektey­iz. Kamudaki yöneticile­rin mevzuat ve hukuk sisteminin yetersizli­ğinden yakındığın­ı, bu dolandırıc­ıların elini kolunu sallayıp dışarı çıkarak aynı dolandırıc­ılığa devam ettiklerin­i söylüyor. Demek ki bunu önleyecek en ağır cezaları getirip, hukuk sistemini revize etmeliyiz. Bu kişilerin da çete olarak çalıştığı ve adeta çağrı merkezi kurdukları dikkate alınırsa bir an önce el atılması gerektiği ortaya çıkar.

Siz siz olun, bu tür dolandırıc­ılara para kaptırmayı­n.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye