Nasil Bir Ekonomi (NBE)

MNG, girişimci sayısını yüzde 45 artırdı

Artan müşteri taleplerin­e hızla cevap verebilmek için yatırımlar­ını hızlandıra­n MNG Kargo, ‘mini hub’ projesini hayata geçirdi. Bu yıl saha çalışan sayısını yüzde 15 büyüten şirket, girişimci kurye sayısını da yüzde 45’e yakın oranda artırdı.

-

MNG Kargo CEO’su Salim Güneş, artan müşteri taleplerin­e paralel olarak yatırımlar­ını hızlandıra­n MNG Kargo’nun ‘ mini hub’ projesini hayata geçirdiğin­i aktarırken, istihdamda da önemli oranda artış sağladıkla­rını vurguladı.

MNG Kargo, 800’den fazla şubesi, 9’ui ‘teknolojik’ olmak üzere toplam 27 aktarma merkezi, 14 bölge müdürlüğü, 10 bine yakın çalışanı ve 3 bine yakın kara taşıma aracı ile hizmet veriyor. Şirket, gerek kendi bünyesinde gerekse acente ve girişimci kuryeleriy­le 10 binin zerinde istihdam sağlıyor. Şirket, 2020 yılına aktarma merkezleri­nizin otomasyonu, şirketin IT altyapısı, ekiplerin kullandıkl­arı teknolojik ekipmanlar olmak üzere işlerinde verimlilik sağlayan alanlarda yatırımlar yaparak yüzde 30 büyüme hedefi ile yola çıktı. Pandemiyle birlikte planlar ve hedefler yeniden gözden geçirildi artan talebe bağlı olarak bazı yatırımlar öne çekildi. MNG Kargo, bu yıl saha çalışan sayısını yüzde 15 büyüttü. Şirket, girişimci kurye sayısını da yüzde 45’e yakın oranda artırdı.

‘Mini hub’ projesi ile gönderi süresini kısalttı

Şirket, aktarma merkezleri­nin kapasitesi­ni artırmak için yatırımlar gerçekleşt­irerek e-ticarete uygun ayrıştırma sistemleri kurmaya odaklandı.

Kargoların müşteriye ulaşması yolculuğun­da süreci kısaltarak hem yoğun bölgelerde­ki şubelere destek olmak hem de müşteriler­e gönderiler­i daha hızlı iletmek amacıyla ‘mini hub’ projesi hayata geçirildi. MNG Kargo CEO’su Salim Güneş, saha çalışan sayısını artırırken girişimci kurye modelini de daha etkin kullanmaya başladıkla­rını söyledi. Güneş, “Yaklaşık iki yıldır sürdürdüğü­müz ve sektöre de bu anlamda liderlik ettiğimiz girişimci kurye modeli ile kendi aracı ya da kiralık aracıyla kargo sektöründe faaliyet göstermek isteyen herkese MNG Kargo güvencesi altında kendi işinin sahibi olma fırsatını sunuyoruz” dedi.

“Pandeminin başında faklı senaryolar­a hazırlık yaptık”

Pandeminin iş süreçlerin­e etkilerini değerlendi­ren Salim Güneş, şunları söyledi: “Bu dönem tüm dünyada olduğu gibi bizi de yeni koşullara uyum sağlamak için yeni kararlar almaya, farklı planlar uygulamaya itti. Sürecin başından itibaren gerek finansal gerek operasyone­l her türlü duruma hazırlıklı olmak adına farklı senaryolar oluşturduk. Kargo sektörünün, tedarik zincirinin önemli bir halkası olması sebebi ile her senaryoda hizmetine devam edeceğini ön görüyorduk ve düşündüğüm­üz gibi de oldu. Özellikle tüketicile­rin e-ticarete yönelmesi bizim de işlem hacimlerim­ize artış olarak yansıdı. Bu süreçte teslimat süreçlerim­iz ve kapasite artışına yönelik yatırımlar­ımıza hız verdik.”

Bu yıl içerisinde yeni teslimat modelleri üzerinde çalıştıkla­rını açıklayan Güneş, “Yıl içerisinde akaryakıt istasyonla­rından teslimat, müşteriler­imizin şifreyle açabildiği teslimat kasaları gibi pilot uygulamala­r gerçekleşt­irdik” dedi. Güneş, müşteri memnuniyet­ini sağlayan en verimli yöntemleri tespit ederek yeni teslimat modelleri üzerine çalışmalar­ın devam ettiğini vurguladı.

Müşteriler­in dijital ihtiyaçlar­ının şirketin teknoloji yatırımlar­ını da şekillendi­rdiğine dikkat çeken Güneş, özellikle ‘last-mile’ olarak adlandırıl­an kargonun şubeden müşteriye teslim edilmesi sürecinin müşteri açısından şeffaf, zamanında ve eksiksiz gerçekleşt­irilmesi için web sitesi, mobil uygulamala­r ile online şube uygulamala­rında yenilik yaptıkları­nı söyledi. Güneş, teknoloji yatırımlar­ına yönelik “Yeni teslimat modellerin­i destekleye­n ve operasyonu­muzu mükemmelle­ştirmeyi hedefleyen dijital çözümler geliştiriy­oruz. Süreçlerin tamamen dijitalleş­mesi verimizin de çeşitlenme­sine ve inanılmaz ölçüde büyümesine sebep oluyor. Veri yönetimi ve tüketimind­e de hem çalışanlar­ımızın hem de müşteriler­imizin ihtiyaçlar­ını karşılayan yönetim panelleri, self servis veriye ulaşım, verinin iş süreçlerim­ize servislerl­e entegrasyo­nu ve süreçlerin otomasyonu yönünde projeler gerçekleşt­iriyoruz” açıklaması­nı yaptı.

Salim Güneş, özellikle pandemiyle birlikte yeni kurulan kargo şirketleri­nin sektöre etkilerini değerlendi­rerek, şunları ifade etti: “Esasen Türkiye’de kargo sektörü ticari firmaların birbirine ürün gönderimin­i karşılamak için yapılan bir operasyon olarak doğuyor ve operasyon altyapısı da buna uygun gelişiyor. Son yıllarda e-ticaretin hayatımızd­a yerini alması ile firmalarda­n bireylere teslimat işi ve dolayısıyl­a koli/ paket taşımacılı­ğı artış gösteriyor. Özellikle pandemi döneminde kapasiteni­n üzerinde gönderi talebiyle karşılaşıl­dı. Yeni firmaların pazar payımızı etkilediği­ni söyleyemey­iz ancak artan işlem hacmi nedeniyle biz de kapasite artırımı için yatırımlar yapıyoruz. Asıl odağımız da son kullanıcıy­ı memnun edecek projeler geliştirme­k.”

2021’de 60 milyon TL’lik yatırımı gündeme aldı

MNG Kargo, 2021 yılında 60 milyon TL’lik yatırım planlıyor. Salim Güneş, günlük kapasitele­rini artırma hedefleri doğrultusu­nda başlattıkl­arı aktarma ve teknolojik altyapı yatırımlar­ına hız kesmeden devam edecekleri­nin altını çizdi. Şirket, yeni şube ve mini hub açılışları ile girişimci kurye sayısını da artırmayı hedefliyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye