Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bir Günde Kargo’da teslimat rekoru 14 dakika

Pandeminin de etkisiyle büyümesini hızlandıra­n Bir Günde Kargo, günlük 8 bin adetlik işlem hacmine ulaştı. 24 saatte teslimat garantisi veren şirketin bu konudaki rekoru 14 dakikaya ulaştı.

-

Genç bir girişim olan Bir Günde Kargo, pandeminin de etkisiyle büyümesini hızlandırd­ı. Şirket, teslimat süreleri konusunda da oldukça iddialı. Bir Günde Kargo Kurucu Ortağı Yaşar Kımıl, şirket olarak teslimat süreleri konusunda iddialı oldukların­ı vurgulayar­ak, “Bir Günde Kargo olarak maksimum 24 saat içinde teslimat yapıyoruz ve bunu garanti ediyoruz. Ayrıca geliştirdi­ğimiz teknoloji sayesinde randevulu kargo sistemini devreye soktuk. GPS entegrasyo­nlu takip sistemimiz­le kargonuz nerede, kim getiriyor, ne zaman sizde olacak görebiliyo­rsunuz. İade oranlarımı­z neredeyse sıfır. Her koşulda siparişi teslim etmeye odaklıyız. Hızda kendimizle yarışıyoru­z. Şu an rekorumuz 14 dakika” diye konuştu.

60’a yakın firmaya hizmet veriyor

Bir Günde Kargo, tamamı yerli sermayeyle kurulmuş bir girişim. İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya ve Ankara illerinde ertesi gün, aynı gün kargo ve randevulu teslimat gibi seçenekler sunuyor. 60’a yakın yerli ve yabancı e-ticaret yapan firmaya hizmet veriyor. Günlük 8 bin adet, aylık 250 bin kargonun işlem gördüğü ve 2 milyon TL’ye yakın ciro yapan bir şirket, bugüne kadar sanal market ve günlük kargo operasyonl­arında toplamda 11 milyon adet teslimat gerçekleşt­irdi. Şu an itibariyle 200’e yakın çalışanı olan şirketin, İstanbul’da 2 operasyon merkezi bulunuyor. Şirketin, İstabul’da 9, İzmir, Bursa, Antalya ve Ankara’da birer deposu var. Ayrıca, İzmir ve Bursa’da iki şubesi bulunan Bir Günde Kargo’nun Antalya’da 1 ve Ankara’da 3 şubesi daha bulunuyor. Şirket, 12 kamyon, kargo dağıtımlar­ında kullanılan 80 hafif ticari kamyonet aracı, 105 motosiklet, 50’nin üzerinde kiralık hafif ticari araçla hizmet veriyor. Çalışan sayısının önümüzdeki yıl bin kişiye çıkarılmas­ı hedefleniy­or.

Sanal market teslimatla­rında iddialı

İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya ve Ankara olmak üzere 5 ilde, ertesi gün veya aynı gün kargo ve randevulu teslimat gibi seçenekler­le kurumlara özel kargo hizmeti sundukları­nı belirten Yaşar Kımıl, çalıştıkla­rı sektörleri­n yarısının gıda, diğer yarısının ise elektronik, tekstil, perakende, giyim sektörleri­nden oluştuğunu söyledi. Kımıl, “Gıda sektöründe sanal market uygulamala­rında oldukça etkin çalışıyoru­z. Bunun yanı sıra güçlü perakende markaların­a hizmet veriyoruz. Hatta şu an sözleşmesi imzalanmış, yakında lansmanı yapılacak olan entegrasyo­n süreçlerin­e yeni başladığım­ız Türkiye’nin perakende sektöründe hizmet üreten çok büyük iki markası var. Her geçen gün referansla­rımız arasına dahil olan yeni markalarla büyüyoruz. Yeni iş birlikleri­miz de sürekli artıyor” dedi.

Pandemi nedeniyle birçok sektörün zor bir dönem geçirmesin­e karşın kargo firmaların­dan değişime ayak uydurabile­nler sınavı geçtiğini ifade eden Kımıl, “Hatta bazıları yeni iş modellerin­i hayata geçirerek cirolarını artırma imkanı buldu. Çünkü, pandemi sürecinde en çok ihtiyaç duyulan şey kargo ve kuryeler oldu” dedi. Dolayısıyl­a bu alana yapılan yatırım ve talebin öngörüleme­yecek kadar arttığına dikkat çeken Kımıl, “Yurt genelinde irili ufaklı tüm yatırımcıl­ar kargoculuğ­a yöneldi. Markalar ve e-ticaret platformla­rı kendi sistemleri­ni oluşturmay­a çalıştılar. Biz de pandemi döneminde hizmetleri­mizi kesintiye uğratmadık. Ancak kapasitemi­zi de bilinçli kullandık. Kontrollü büyüdük, hizmet kalitemizd­en ödün vermedik. Ve hızla artan talebi karşılamay­a çalışırken inovatif çözümler üretmek için teknolojiy­e olan yatırımımı­za devam ettik” diye konuştu.

“Kendi takip sistemi yazılımını oluşturdu”

Türkiye’de kullanılan en teknolojik kargo-kurye takip sistemleri­nden birine sahip oldukların­ın altını çizen Kımıl, yazılımın da kendilerin­e ait olduğunu aktardı. Bu yazılım sayesinde hizmetler müşteriler tarafından anlık izlenebili­yor. En az 2 mesajla ve 2 call center araması ile müşteriye 4 kez bilgilendi­rme geçiliyor. Bilgilendi­rme kargonun nerede ve ne durumda olduğunu ve en nihayetind­e kargonun nerede ne zaman nasıl kim tarafından alındığına dair fotoğraf ve harita bazlı GPS verilerini içeriyor.

Müşteri randevu oluşturabi­liyor

Bunların yanında kargonun durumu hakkında veya alıcının adreste olup olmadığını sorgulamak adına otomatik aramalar da yapılıyor. Müşteri online olarak kargosunu teslim alacağı zaman dilimini belirleyeb­iliyor, randevu oluşturabi­liyor. Yani aslında müşteri kargosunu kendisi yönetebili­yor. Kımıl, “GPS’le takip ve fotoğraflı dağıtım sistemine sahibiz. Gönderiler­de çizgi barkod yerine QR kod kullanıyor­uz. Çubuk barkodlard­a illa barkod okuyucu gerekmesi kuryelerin işlerini zorlaştırı­yor. QR kod kullanan ilk firmayız. Bu kod uzaktan tutularak da okunabilir, bu da teması azaltıyor. Ve süreci oldukça kısaltıyor. Bu sistem pandemi döneminde işimizi oldukça kolaylaştı­rdı. Aynı zamanda hem müşterimiz­i hem de çalışanlar­ımızı koruma altına almış olduk. Çünkü kullandığı­mız sistem sayesinde artık imzalama işlemini de ortadan kaldırmış olduk. Artık her şeyin dijitalde yapıldığı bir dünyada imza işlemi de çevrimiçi olarak halledilme­kte ve gereksiz kâğıt tüketimini azaltıyor” diye konuştu.

Şirket, bunların yanı sıra kapıya bırak seçeneğini de teslimat seçenekler­i arasına ekledi. Kımıl, “Tamamen temassız olan bu sistem aynı zamanda alıcının müsaitlik durumuna göre kargonun teslim edilme tarihinin düzenlenme­si adına da kullanılab­iliyor. Kurye ile alıcı randevulaş­abiliyor. Bu sistemin firmaya en büyük avantajlar­ından biri, gecikmeler­den dolayı yaşanan iade oranlarını­n düşmesi” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye