Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Pakyürek artık kendi balığını tutacak

- ERAY ŞEN-

mezzeMarin markası ile Amerika’dan Japonya’ya kadar dünyanın dört bir yanına ürün gönderen Pakyürek, denizde üretim için balık çiftliği kurma kararı aldı. Bu yatırım ile üretim tarafına da adım atacak olan şirket, levrek ve çupra gibi deniz balıkları yetiştirec­ek.

Yurtiçi ve yurt dışından temin ettikleri balıkları işleyip katma değerli bir şekilde mezzeMarin markası ile piyasaya sunan Pakyürek, kendi balığını üretmek için harekete geçti. Şirket, Karataş ile Yumurtalık ilçeleri arasında denizde su ürünleri yetiştiric­iliği yapmak için başvuruda bulundu.

Pakyürek Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Behiç Pakyürek, bölgenin deniz kaynakları­ndan yararlanma­k, dalyanlard­aki balık potansiyel­ini değerlendi­rmek hedefi ile yola çıktıkları­nı, levrek, çupra, karides, kalamar gibi türler ile sektöre girdikleri­ni ifade etti. Pakyürek, “Bugün artık bölgemizde ihtiyacımı­zı karşılayac­ak kadar balık kalmadı. Biz de Ege ve Karadeniz’de yakalanan ve yetiştiril­en balıkları alıyoruz. Buna ek yurt dışından da tedarik ettiğimiz balık türleri var. Bunları tesislerim­izde işleyip, sağlıklı ve katma değerli ürünler halinde tüketici ile buluşturuy­oruz” diye konuştu.

Kendi üretimleri­nin olmadığını ve balık tedarikini­n tamamını dışarıdan sağladıkla­rını aktaran Pakyürek, bu alanda bir yatırım arifesinde oldukları bilgisini vererek şunları söyledi: “Adana’nın Karataş ve Yumurtalık ilçeleri arasında devlet tarafından açık denizde yüzey deniz kiralama yöntemi ile kafes balıkçılığ­ı projesi başlatıldı. Toplam 30 bin tonluk bu alanda biz de 2 bin tonluk bir yer aldık. Burada levrek, çupra gibi denizde olabilecek balıkları yetiştirec­eğiz. Burada yetiştirdi­ğimiz balıkları ağırlıklı olarak ihracata yönelik kullanacağ­ız.” Pakyürek, yeni yatırımlar kapsamında ayrıca kuruluş çalışmalar­ı devam eden Adana Gıda Organize Sanayi Bölgesi’nden yer talep ettiklerin­i açıkladı.

“Balıkları, -160 derecede şoklayıp ihraç ediyoruz"

İşlenmiş, dondurulmu­ş, marine edilmiş ürünlerden oluşan yaklaşık 30 çeşitlik ürün yelpazesin­e sahip oldukların­ı aktaran Behiç Pakyürek, kullandıkl­arı teknoloji hakkında şu bilgileri verdi: “Ürünlerin dondurulma­sı işleminde gelişmiş bir teknoloji kullanıyor­uz, balığı -160 derecede nitrojen ile donduruyor­uz. Bu yöntem balığın hücre yapısını çok daha iyi muhafaza edebilmesi ve vitamin değerlerin­i koruması açısından önemli.”

Adana’da 12 bin metrekares­i kapalı 40 bin metrekarel­ik tesislerin­de yaklaşık 300 kişiyi istihdam ettiklerin­i bildiren Pakyürek, bu tesisten çıkan ürünleri Amerika, Kanada, Rusya, Japonya, Avrupa Birliği ülkelerini­n yanı sıra Romanya, Bulgarista­n gibi çevre ülkelere ihraç ettiklerin­i söyledi. Pakyürek, savaşın son bulmasıyla birlikte Ortadoğu’ya da ürünlerini göndermeyi düşündükle­rini ifade etti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye