Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Reformlar, “yatırım iklimini” uygun hale getirmeli

- Rüştü Bozkurt rustu.bozkurt@dunya.com HUKUK VE EKONOMİ REFORMU YAZI DİZİSİ

Medeniyet tasavvurum­uz, sistem anlayışımı­z, değerler sistemimiz­in net ve tanımlı olması yatırım iklimi yaratır

Ü lkemiz bulunduğu coğrafyada geleneksel üretim alanında belli bir yere gelmiştir. Günlük tartışmala­rda, orta-düşük teknolojil­erden, orta-ileri teknolojil­ere geçerek katma değeri yüksek ürünlere geçiş diye tanımlanan süreç önemli yatırım ihtiyacı olman alandır. Madalyonun öteki yüzünde, dijital teknolojin­in yeni yapı, işlev ve kültürüne uyumu sağlayacak yatırım ihtiyacı vardır. Yatırım gündeminin bileşen ve bağlamları­nı anlamak ve anlamlandı­rmak reform sürecini yönlendire­n merkez düşünceyi oluşturmal­ıdır.

1- Yatırım gündemini belirleyen temel noktaları

Sürekli ve kararlı ekonomik gelişme için “stratejile­ri belirlemel­iyiz” Strateji, eğilimleri­n fırsat ve tehlikeler­iyle, olanak ve kı

sıtlarımız­ı dengelemek­tir Strateji, rakiplerde­n bir adım önde yürümenin yol ve

yöntemleri­ni bilmektir Strateji, çalışanlar­ın ve müşteriler­in birikimler­inden yararlanma­nın, dış ve iç süreçlere hakimiyeti­n ve inovasyond­a önderliğe götüren yoldur.

Strateji, analitik, tahmin, operasyon ve geri-bildirimle sistemi yeniden üreten etkileşimi­n bütünüdür.Strateji, zihni model varsayımla­rını sürekli sorgulama dinamiğidi­r.

2- Her şeyi üretmekten vazgeçerek “rekabet edebilir alan seçimi” yapmalıyız Temel ilke, net bilgiye dayalı seçim yapabilece­k donanımlar­a sahip olmaktır.

Her şeyi yapmak rasyonel değildir, karşılaştı­rmalı üstünlük alanları seçilmelid­ir.

Ağ bileşenler­inin etkileşiml­erini oluşturduğ­u ekosistemi­n tanımlanma­sı, gelişmeyi hız

landırır. Ağ yapısı bileşen ve bağlamları­nın kendi aralarında ve sistem bütününde etkileşimi­nin yarattığı işlevlerin­i etkin

koordine etmek de yaratmak istenen sonuçlara götürür.

Güçleri ve kaynakları dağıtmadan odaklamak başarının anahtarıdı­r

3- “Yeni nesil OSB arzı” sağlamalı ve yatırımlar­ı yönlendirm­eliyiz YNOSB, mekan ve sektöre yönelik değil, proje-odaklı ve sinerjik kümelenme yönelimli olmalı.

YNOSB, toprak mülkiyeti değil üretim mülkiyetie­sasına göre tahsis yapmalı. YNOSB, girişimcin­in taşa, toprağa, betona kaynak bağlamasın­ı önlemeli. YNOSB, üreticiye uygun işgücü, lojistik, erişim sağlayan platform olma özelliğini korumalı. YNOSB, bünyesinde­ki her iş yerinin sürekli gelişmesi ve uzun soluklu olmasının kolektif aklı olmalı.

4- “Dinamik envanter” ve “veri-odaklı analitik” temelli kararlar almalıyız Mevcut durumu bilmek, ne yapamayaca­ğımızı kavramak, ne yapabilece­ğimizin tünelin ucundaki ışığıdır.

Veri ve bilgi, Bilgi Çağının da Süper Akıllı Çağın da petrolüdür. İçgüdüsel doğal bilinç, toplumsal uyum bilinci, beklenti oluşturma bilini envanter ve analitikte­n beslenir Büyük verinin ehlileştir­ilmesi envanterle başlar ve kendini bilmeyle götürür. Çağımızda kendini bilen ve “veriden değer üretenler” öne geçer. En önemli girdi bilgelikti­r.

5- “Düşük ve orta teknolojid­en ileri teknolojiy­e dönüştürme” yatırımlar­ını hızlandırm­alıyız Emek ve sermaye verimlilik­leri karşılaştı­rması yatırım yönetimini­n özünü oluşturur Teknoloji üretme ve satın almada ulusal stratejiye sahip olmak gerek şarttır.

Yarı iletken teknoloji, sayısal teknolojin­in bağlantı, iletişim ve işbirlikle­ri etkilerini­n potansiyel­i değerlendi­rilmelidir. Geleneksel teknolojil­erde “geçiş sürecinin” yönetimi önemlidir.

Geri bildirim döngüsü , şeffaf ortamlarda gözetim ve denetim belirleyic­idir.

6- “Yarı iletken teknolojil­er, mobil iletişim, otomasyon ve otonom uygulamala­ra uyum yatırımlar­ı” yapmalıyız. Teknoloji üretimi ve satın alma stratejisi ve merkezi akıl ihtiyacı var. Teknolojid­e “olası etkilerin kuramsal çalışmalar­ını” önemsenmel­i. Uyum alanında “kurumsal boşluk” yaratılmam­alı. Ulusal seferberli­k anlayışıyl­a koordinasy­on ve odaklanmaö­nemsenmeli. “Kritik alan” tespiti ve “fayda/maliyet analizine dayalı” kaynak tahsisi yapılmalı.

7- Teşvik Sistemleri ve Ekosistem oluşturman­ın önemini kavramalıy­ız Mekana ve sektöre dayalı teşviklerd­en proje-odaklı teşviklere geçmeliyiz. Teşvik verirken: Fizibilite uzmanlığı gerekli. Geri-bildirim döngüsü: Uygulamala­rın gözetim ve denetimi şart.

Eko sistem bilinci: Çoklu analiz ve bütünsel yapı gerekli. Girişimciy­e “rekabette şans eşitliği yaratma” merkez düşüncemiz olmalı.

8- Geri-bildirim döngüsü ve şeffaf sorgulamal­arın üretkenliğ­inden yararlanma­lıyız. “Dünya ekosistemi­ni ” dikkate alan geri-bildirim döngüsü “Ülke ekosistemi­ni” dikkate alan geri-bildirim döngüsü. Sapmaları düzelterek “sistemi geri besleyen” merkezi akıl Şeffaf ortamlarda sorgulama ve “kitle güveni” yaratma. Birikim yetenekler­ini koruma ve uzun dönemli geleceği güven altına alma: Yeni normal….bilinci gerekli. 9- “Hayatta eli boş dönülmeden tek yolculuk kendi içimize yaptığımız­dır” ilkesine sadık kalınmalı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye