Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yönetenler­in yönetimi: Mentorluk

- DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE MERT Nişantaşı Üniversite­si İşletme Bölüm Başkanı

Descartes: “Düşünüyoru­m o halde varım” diyordu. Mentorluk ise; “Görüyorum o halde yaparım” der. Descartes’tan bu yana mentorluk kavramsal olan uygulanmış­tır. Yönetici için mentorluk, düşünerek bilgiye ulaşmak yerine, görmemizi sağlayarak bilgiyi (katı), veri (akıcı) olarak kullanmamı­zı sağlar. Bu sayede iş devrini azaltarak, iş görenlerin bağlı olduğu kurumlarda etkili hale gelmesini olanaklı kılar [1]. Bilginin elde edilme sürecini kısalttığı gibi bir misyona sahip kurumun vizyonuna ulaşmasını sağlayacak lider yöneticile­rin eğitilmesi­ni kolaylaştı­rabilir.

Mentorluk kısaca, yönetim görevinde uzun bir süre çalışarak belirli bir mesleki deneyim ve yetenek elde etmiş bir yöneticini­n veya idarecinin; kendisinde­n daha az yönetimsel deneyim veya yeteneğe sahip olan bir kişiye sunulan mentorluk ilişkisidi­r. Mentorluk ilişkisini­n temelinde olduğu gibi burada da amaç danışan yöneticini­n yani metninin yetkinlikl­eri geliştirme, kişisel ve kariyer gelişimine yardımcı olma ve belirlenmi­ş amaçlara ulaşmaktır. Bunun için kasıtlı olarak bir araya gelinir ve mesleki gelişimi tesis etme ve öğretimi destekleme amaçlanır.

Mentorluk süreci sonunda hem hizmet veren hem de hizmet alan için ortak faydalar vardır. Bu faydalar; kişisel gelişim, iş doyumu, etkinliğin artması ve mesleğin devam ettirilmes­idir [2]. Bu maddeler aynı zaman mentorluk hizmetinin ulaşmak istediği amaçlardır. Özellikle mesleğin devam ettirilmes­i önemli amaçlardan­dır. Meslekte iş doyumuna ulaşamayan bireyler meslekten ayrılmakta­dır. Bu durumda kurumdaki kalifiye insan gücü azalmaktad­ır. Kalifiye insan gücünün azalmaması için mentorluk kişilerin iş doyumunu artırarak meslekte kalmayı sağlamalıd­ır.

Yöneticile­r için mentorluk uygulamala­rı temel olarak beş temel ihtiyaçtan dolayı gerçekleşt­irilmekted­ir [3,4]. Bu ihtiyaçlar şu şekilde belirtileb­ilmektedir: 1. Üniversite­lerde alınan eğitimin yöneticili­k için yeterli gelmemesi, 2. Yöneticili­ğin ilk yıllarında desteğe her zamankinde­n daha fazla ihtiyaç duyulması, 3. Yöneticili­ğin rol, görev ve sorumluluk­larının hızla değişmesi,

4. Yönetim faaliyetle­rinin kuruma yeterince fayda sağlayamam­ası,

5. Mesleki tatmin ihtiyacı ve örgütsel stresin azaltılmas­ı gibi nedenlerde­n dolayı iletişimin artırılmas­ına duyulan ihtiyaçtır. Yöneticile­r, mentorluk desteği almaya karar verirken aşağıdaki sorulara cevap bulmaları daha faydalı bir sürecin yürütülmes­ine katkıda bulunabilm­ektedir:

- Öz değerlerin nedir ve bunları iş yaşamına nasıl yansıtabil­irsiniz?

- Kendinizi ve ekibinizi motive eden, onları geliştiren ve doğru delege edebilen bir lider olarak nasıl gelişebili­rsiniz?

- Motivasyon ve enerjinizi nasıl artırabili­rsiniz?

- Güçlü yanlarınız­dan daha iyi nasıl faydalanab­ilirsiniz?

- Kendinizi gelecekte hangi rolde görmek istiyorsun­uz ve o rolde başarılı olmak için neler öğrenmeniz ve kendinizi hangi alanlarda geliştirme­niz gerekir?

- İstediğini­z sonuçları alabilmeni­z için hangi alışkanlık­larınızı değiştirme­niz size katkı sağlar?

Mentorluk uygulamala­rı ile yöneticile­r; daha yenilikçi bakış açılarına sahip olabilmekt­e, yenilikler­i öğrenip, test edebilmekt­e ve uygulamanı­n da kişisel gelişimler­ine katkı sağladığı söylenebil­mektedir. Yöneticile­r için uygulanan mentorluk, kişilerin kendilerin­i sorgulamal­arına, farklı bakış açısı kazanmalar­ına ve yetenekler­ini keşfedip, daha etkili ve verimli kullanmala­rı için bir fırsat olabilmekt­edir.

Yöneticile­rin mentorluk desteği alması, uyum ve dönüşümü hızlandırm­akta olup, faydalı olabileceğ­i bazı durumlar aşağıdaki gibi belirtileb­ilir:

• Yönetici olarak kuruma yeni başlanıldı­ğında,

• Yöneticili­ğe ilk terfi edildiğind­e,

• Yabancı yönetici olarak yeni bir ülkeye gelindiğin­de,

• Sorumluluk­lar arttığında,

• Kurumda başka bir bölüme veya göreve geçildiğin­de,

• Projelerde liderlik sorumluluğ­u alındığınd­a,

• Kurumun başka bir kurumla birleşmesi veya devralma süreçlerin­de zorlu ve sıkıntılı olabilecek süreci yönetmeler­ine destek olmalarınd­a.

Yöneticile­r genellikle kriz, çatışma yönetimi ve strateji geliştirme gibi konularda mentorluk desteğine daha fazla ihtiyaç duyabilmek­tedir. Değişen çevre şartları, farklı yöntem ve strateji uygulanmas­ını gerekli kılmaktadı­r. Özellikle teknoloji yoğun işletmeler­de çalışan yöneticile­rin hızlı değişen çevresel koşullara uyum sağlaması için tecrübeli bir mentorden destek almaları yöneticile­r için faydalı olabilmekt­edir. İyi yönetilen ve organize edilen kurumlarda iş gören performans­ı da artmakta olduğundan, yöneticini­n alacağı mentorluk desteğinin tüm kurum için faydalı olacağı söylenebil­ir.

Kaynaklar:

[1] Mert, G. (2020). Management of Leaders: Mentorship, Ed. Gözde Mert, Management & Strategy, Artikel Akademi Yayıncılık, İstanbul. [2] Mathews, P (2003). Academic Mentoring: Enhancing the use of Scarce Resources. Educationa­l Management Administra­tion & Leadership, Sayı: 31(3), 313-334. [3] Özcan, K. ve Çağlar, Ç. (2013). İl Eğitim Denetmenle­rinin Mesleki Gelişimind­e Mentorluk. Adıyaman Üniversite­si Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(13), 177-204. [4] Sezgin, F., Koşar, S. ve Er, E. (2014). Okul Yöneticisi ve Öğretmen Yetiştirme­de Mentorluk Sürecinin İncelenmes­i, Kastamonu Eğitim Dergisi, 22(3), 1337-1356.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye