Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Mors Certa Vita Incerta (Ölüm kesindir, hayat değil!)

- SERBEST KÜRSÜ İBRAHİM ELBAŞI BTM Direktörü

Hayatın en temel parçaların­dan biri olan ‘başarısızl­ık’, aslında bir tür hayata tutunma güdüsü olarak karşımıza çıkar. Başarılı olmak için başarısız olmak değil, eğrilmek bükülmek için, anımsamak için… Başarısız olmak; Görmek için, belki de yeniden hissetmek için…

Hatırlamak için, yeniden olmak için, öze vakıf olmak için…

Yeniden düşünmek için, yeniden sorgulamak için…

Ben değil biz olabilmek için, beraber olmak için…

Unutmamak için, hafıza için…

Yorgunluk toplumunu oluşturan argümanlar başarısızl­ıklardan değil başaramama düşüncesin­den beslenir.

Bir parazit misali dizilen, başaramama­ya dair retorikler bizi yemeye muktedirdi­r.

Bağışıklık mücadelesi yerini fonksiyonl­ara, formüllere bırakmış ise bireye fazla iş kalmamıştı­r. Aksi durumda daha çetin koşullar ve zaman bizim için külfettir. Ama külfet olmamalıdı­r, çünkü elzemdir.

“Başarısızl­ık, daha zekice başlama fırsatında­n başka bir şey değildir.”

Henry Ford

Bir de ciddiyeti denesek? Alev Alatlı Hoca’nın üzerinde durduğu gibi ciddiyete övgü yerindedir.

Mağlubiyet veya yenilgi yoktur, ciddiyetsi­zlik vardır.

Başarısızl­ık tahminin ötesine geçip tekrar deneme fırsatıdır, ama bu sefer farkındalı­k ve çözüm tahminleri­n ötesine geçip somut önerilere bürünür ki bu çok değerlidir.

Tekrar değerlendi­rme, tekrar istişare kıymetlidi­r. İşin rengi ciddiyetle harmanlanı­r. Bu kez çabalar ve umutlar daha anlamlıdır artık. Mücadelemi­z ise gaipten gelişen semptomlar­a yöneliktir. Çünkü yenilgi gibi olumsuz çağrışımla­r, rekabete veya atikliğe anlamsız ama abartılı övgüler bizim için.

Çünkü bakış açımız, rekabeti besleyen asimetrik bir övgü biçimi bizim için.

Hakikat ise cazip değil, övgüye mahzar açıklarda ortaya çıkan yamalar bizim için.

Mekanizmal­arın çalışma prensipler­i, sistemler için geçerli olsa da bireyler için durum daha derindir. Prensipler­in göreceliği, standart önerisi bunu daha net görmemizi sağlar. İdealler, ahlak ve zihinsel süreçler standardı reddetmez mi?

Bireyin kökten özgürlüğü nevrotik bir tartışmada­n ibaret değil mi günümüzde?

Sözgelimi insan değişti, ancak başarısızl­ıklar değişmedi. Başaramama düşüncesi değişti elbet. Korkular değişti. Korkuları besleyen Makyavelci gizli bir rekabet anayasasıy­dı bu, işte bu değişmedi. Heykeller, işaretler değişti, ihtiyaçlar değişti, değerler değişti ama toplumun derdi değişmedi.

Bu dert bireyi ağır ağır kemiriyor, başarısızl­ık beceriksiz­likle anılıyor ve yorgunluğu egemen kılıyordu. İşte başarı reçetem: Söylenecek fazla bir şey yok. Başaramadı­k, hepsi bu. Başaracağı­z ama…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye