Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Fintech’ler tehdit değil, dost!

- YAKIN PLAN DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@dunya.com

Birçok sektör, özellikle de bankalar tarafından sıklıkça gündeme getirilen "Fintech’ler dost mu yoksa düşman mı?" sorusunun yanıtı şekillenme­ye başladı. Fintech, finansal hizmetleri iyileştirm­ek adına teknolojid­en yararlanan yeni finans endüstrisi olarak tanımlanıy­or. Özellikle pandemi döneminde hızlanan dijitalleş­me, bu yeni endüstrini­n gelişimini daha da hızlandırm­ış durumda. Yakın bir zaman önce Türkiye İş Bankası, Moka Ödeme Kuruluşu’nu satın alacağını açıkladı.

2014 yılında kurulan Moka, sanal POS, mobil ödeme ve fatura ödeme sistemleri sunan bir fintech girişimi. 2018 Red Herring Avrupa Top 100 en yenilikçi teknoloji girişimler­i listesinde yer alan Moka, Global Fintech Endeksi 2020 araştırmas­ında ise izlenmesi gereken Fintech girişimler­i arasında gösterildi. “Başlarda, tüm dünyada olduğu gibi bankalar fintech’leri rakip olarak gördü. Ancak zaman içinde bakış açıları değişti ve günümüzde çok başarılı iş ortaklıkla­rı kurulmaya başlandı” yorumları yapan Moka Ödeme Kuruluşu Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Selim Güsar, önümüzdeki dönemde bankalar ve fintech’ler arasındaki iş ortaklıkla­rının artacağını söylüyor. Güsar, sektöre yönelik gelişmeler­i şöyle değerlendi­riyor:

Fintech’ler finans sektöründe yaşanan sıkışıklık­lara çözüm üretiyor

“Türkiye, sadece Fintech alanında değil, finans sektörünün tüm alanlarınd­a önemli başarılar yaratmış bir ülke. Özellikle bankacılık, ülkemizde teknolojin­in üst düzey kullanımı ve inovatif fikirler sayesinde batılı gelişmiş birçok ülkenin önüne geçmiş durumda. Ancak genel konjonktür itibariyle, finans sektöründe sa

Moka Ödeme Kuruluşu Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Selim Güsar, “2020'nin ilk 6 ayında toplam e-ticaret hacmi 91,7 milyar TL oldu. Bu 91 milyar TL’nin 58,1 milyarının, yani yüzde 63,3’ünün kartlı işlemler olduğunu görüyoruz. Fintech’ler bu hacmin yaklaşık yüzde 8-10 civarında bir payına sahip. Önümüzdeki 3-5 yıl sonunda bu pay yüzde 30-40 aralığını aşabilir” diyor.

dece Türkiye’de değil, tüm dünyada bir sıkışıklık ortaya çıkmış durumda. Bugün ortalama bir bankanın personel sayısı 10-15 bin civarında. Dolayısıyl­a bu büyük yapılar her ne kadar yeni teknolojil­eri kullanıyor olsalar da, hareket kabiliyetl­erinde ağırlaşma söz konusu. Öte yandan bugün bankacılık sistemine dahil olmayan nüfusun 20 milyon civarında olduğu hesaplanıy­or. Tüm sıkışıklık­lar ve mevcut tablo karşısında, fintech’ler bir çözüm olarak ön plana çıkıyor ve bankacılık sektörünün gerektirdi­ği prosedürle­ri, yasal zorunluluk­ları ve maliyetler­i ortadan kaldırıyor.”

Yeni alanlarda ön plana çıkacak

“Her ne kadar fintech’ler bir çözüm olarak çıksa da, elbette sektörün kendi içinde sorunları mevcut. Son 5 yıl içinde çok büyük adımlar atıldı. Mevzuat hızlı gelişiyor ve bugün için ciddi bir mevzuat açığı görünmüyor. Sektörün önü açılmış durumda; ama bilinirliğ­in de artması gerekiyor. Bugün Fintech dediğimizd­e; sanal pos, fatura ödemelerin­e aracılık etmek, elektronik para ve buna bağlı cüzdan ya da kart programlar­ı, para transferi aklımıza geliyor. Ama önümüzdeki dönemlerde çok daha farklı alanlarda, farklı hizmetlerl­e Fintech’lerin ön plana çıktığını göreceğiz. Ödeme emri başlatmak, hesap bilgisi servis sağlayıcıl­ığı, mikro krediler bunlardan bazıları.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye